• Informacje na temat:

    szynka ze słoika

Przepisy na temat: szynka ze słoika
  • Szparagi zawijane z szynką dojrzewającą

    Składniki: 4 plastry szynki dojrzewającej np. Gzella 8 szparagów konserwowych 4 plastry sera żółtego 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej bułka tarta olej do smażenia 4 połówki brzoskwiń konserwowych 2 łyżki żurawiny ze słoika   świeże zioła Przygotowanie: 1. W plaster szynki i sera zawinąć po dwa szparagi, tak aby szynka pozostała na wierzchu. Rulony panierować...

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa...

  • Brokułowa z szynką

    Wystarczy 15 minut!

  • Sandwicze dla najmłodszych

    Czas ok. 45 min; słoik – 380 kcal.

  • Szybka sałatka fasolowa

    Składniki: - 1 puszka czerwonej fasoli, - słoik marynowanych pieczarek, - 15 dag szynki konserwowej, - 1/2 słoika korniszonów, - 4 łyżki oleju, - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz, - kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Fasolę odsączyć, opłukać, pieczarki odsączyć, pokroić na pół, ogórki pokroić na plasterki, szynkę w słupki. Wszystkie składniki sałatki połączyć...

  • Składniki : 1 puszka kiełków, 1 słoik sałatki naddunajskiej, 1 puszka fasolki czerwonej, 25 dkg szynki, majone, pieprz.

  • Składniki: 7 jajek, 20 dag szynki, 2 słoiki kiełków sojowych, 1 puszka kukurydzy, 1 cebula, kilka łyżek majonezu, sól, pieprz.

  • Sałatka z selera - przysłała Gosia

    1 słoik selera konserwowanego; 10 dkg szynki; 4 jajka na twardo; puszka kukurydzy kunserowanej; 4 ogórki konserwowe; majonez; sól; pieprz

  • Niebo w gębie - przysłała Kasia

    Przygotowanie: Jabłka obrane zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pory skroić w półplastry i sparzyć. Szynkę, ugotowane jajka oraz ananasa. pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Układać w półmisku warstwami i przekładać każdą warstwę (w kolejności: jabłka, seler, szynka, jajka, ananas, kukurydza, por) majonezem ze śmietaną. Smacznego!!!

  • Sałatka warstwowa - Agnieszka

    Wykonanie: Seler odsaczamy i kładziemy na samo dno salaterki. Na to kladziemy puszkę kukurydzy. Warstwę smarujemy majonezem, lekko solimy i pieprzymy. Przyszła pora na pokrojonego ananasa,a po nim pokrojona w paski szynka. I znowu smarujemy majonezem. Na majonez ?cieramy na tarce o drobnych oczkach jajka. Sam szczyt wieńczy ser również starty na puch. Ta salatka jest po prostu super!

Artykuły na temat: szynka ze słoika
  • Ekspresowe dania na święta. Sprawdzone pomysły

    Przygotowując się do świąt spędzamy zwykle w kuchni długie godziny, a efekt i tak nie zawsze bywa dla nas satysfakcjonujący. Tak jednak nie zawsze musi być! Aby się o tym przekonać, sięgnijcie po nasze przepisy – pozwolą wam one zaoszczędzić sporo sił, czasu i nerwów.

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Tarta Basków  i na naszym stole w tym tygodniu.

    ...w konserw co w mojej obecnej sytuacji jest zaletą wielką. Są w niej pomidory – miąższ pomidorów z puszki, czerwona paprika ze słoika, szynka w Bayonne, kruche ciasto i ser owczy z Pirenejów… Szybko...

  • Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata. Fot. 123RF/Picsel Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia. Jeszcze do niedawna najbardziej...

  • Upały? Nie ma jak sałata!

    ...,  zetrzeć skórkę na tarce,  wycisnąć sok. Utrzeć go na  gęsty sos z musztardą i oliwą lub olejem ze słoika z pomidorami, doprawić, solą, pieprzem i otartą skórką cytryny. 2. Pomidory odsączyć(...) pestki. Za pomocą foremki do pierniczków wyciąć z miąższu serduszka. 3. Ocet balsamiczny wlać do słoika, dodać miód i oliwę z oliwek. Przyprawić solą oraz pieprzem. Słoik zakręcić i mocno nim...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Jak pokonać migrenę

    Objawia się bólami głowy, które mogą wywoływać mdłości, światłowstręt, piski w uszach i wyłączyć cię z normalnego życia. Jak uniknąć ataku migreny? Uważaj na to, co jesz Omijaj z dala żywność bogatą w glutaminian sodu. To np. zupy i sosy w proszku, kostki rosołowe, dania gotowe: konserwy mięsne, wędliny, pasztety, kupne potrawy w słoikach. A także przyprawy w płynie.  Nie nadużywaj...

  • Najczęściej robimy z nich powidła, ale nie warto ograniczać się wyłącznie do jednego przepisu. W końcu sezon na śliwki należy odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Śliwki to nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe owoce. O tej porze roku nie brakuje ich w sklepach ani na straganach. Jeśli jednak chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować z nich różnorodne przetwory. W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone: począwszy od klasycznych powideł, poprzez...

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    Emulsje są efektywnym narzędziem służącym do wzbogacania prostych smaków, co możemy uczynić na przykład poprzez dodanie dwóch łyżek masła do smażonego na patelni makaronu, łyżki majonezu do suchej i kruszącej się sałatki z jajek lub kremowego winegretu do pokrojonych w plasterki ogórków i pomidorów w celu uzyskania prostej i smacznej letniej sałatki - pisze Samin Nosrat w swojej książce "Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki".

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...