• Informacje na temat:

    szynka wieprzowa z winem

Przepisy na temat: szynka wieprzowa z winem
  • Gulasz wieprzowy na winie

    ...oprószyć tymiankiem, doprawić solą i pieprzem i zalać winem, przełożyć do garnka i zalać wodą do pokrycia mięsa, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 min. Po tym czasie dodać przesmażoną paprykę...

  • Przepis wart wypróbowania: "Szynka wieprzowa nadziewana"

  • Gulasz wieprzowy

    ..., pod koniec smażenia oprószyć tymiankiem, doprawić solą i pieprzem i zalać winem, przełożyć do garnka i zalać wodą do pokrycia mięsa, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 min. Po tym...

  • Wypróbowany przepis na "Szynka wieprzowa"

  • Gulaszowa w chlebie

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wołowinę możesz zastąpić szynką wieprzową. Mięso oprósz mąką i obsmaż krótko na rozgrzanym oleju. Przełóż do garnka i podlej winem. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i podgotuj w osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do mięsa. Podgrzewaj na małym ogniu.  2. Na tej samej patelni podsmaż, nie dolewając oleju, umyte i osuszone pieczarki. Gdy...

  • Dzisiaj polecam smaczną , mięciutką i z nutką wina szynkę wieprzową. -

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół. Żelatynę zalej 1/2 szkl. bulionu. Gdy spęcznieje, ustaw na małym ogniu i rozpuść. Wymieszaj z resztą bulionu i winem. Dopraw. Odstaw(...) ●3 gałązki estragonu ●sól, szczypta cukru ●2 dag żelatyny ●cytryna, ew. ocet winny Sposób przygotowania: Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Bulion zagotuj z winem...

  • Szynka wieprzowa peklowana na mokro. Smaczna wędlinka na świąteczny stół.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...przecier i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i ew. kilkoma kroplami octu balsamicznego lub czerwonym winem. Dodaj oliwki i resztę posiekanych ziół. Chwilę podgrzej i podaj np. z ziemniakami. Pierś(...) kukurydzą z puszki. Ryż oraz żeberka polej przed podaniem sosem powstałym podczas pieczenia. Udekoruj np. świeżymi ziołami. Szynka z jabłkami : Magdalena Mętrak z firmy organizującej domowe przyjęcia...

  • Pyszna domowa wędlina, takiej nie kupicie w żadnym sklepie.

Artykuły na temat: szynka wieprzowa z winem
  • Nie nasze gulasze

    ...pokroić w plastry, paprykę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle przesmażyć mięso na złoty kolor, pod koniec smażenia oprószyć tymiankiem, doprawić solą i pieprzem i zalać winem, przełożyć do garnka...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Niegdysiejsze śniegi

    ...miejsce na apertivo. Wszyscy piją aperol spritz, popularną na północy Włoch mieszankę likieru Aperol z winem musującym. Alkoholu jak na lekarstwo, słodko-gorzki smak. Dobra okazja, żeby przy stoliku...

  • We Francji do obiadu i kolacji koniecznie należy podać kieliszek różowego lub czerwonego wina, które nie tylko wzbogaca walory smakowe potrawy, ale także znakomicie wspomaga trawienie. Nie każdy jednak wie, że wino również idealnie sprawdzi się jako składnik różnego rodzaju posiłków. Trudno wyobrazić sobie takie dania, jak Coq au vin, spaghetti Gordona Ramasay'a czy nasz słynny Polski bigos, bez dodatku wina, które znakomicie podkreśla ich smak i aromat. Dzięki dodatkowi odrobiny alkoholu...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...wymieszać, dodać do odcedzonej z mięsa zupy, następnie dodać mięso. Kirchtagssuppe doprawia się winem i podaje z Reindlingiem (słodką karyncką babką). Potrawy z ciasta drożdżowego są w Karyntii(...) (wędzona), wędzona, gotowana szynka, ozór wołowy lub wieprzowy (cienko pokrojony).   Rolada gryczana z doliny Lavanttal Jest to rolada z farszem z mąki gryczanej. Polewa się ją masłem lub...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Wieprzowina w miodzie

    .... Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 420 kilokalorii Szynka płonąca Składniki na 8-10 porcji: 1 i 1/5 kg szynki wieprzowej z tłustą skórką, 350 ml czerwonego wina, najlepiej burgundzkiego(...) rozpuści. 3. Mięso przełóż do nasmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia i polej mieszanką wina i miodu. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 140 minut, co jakiś czas polewając miodem i winem...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Niedzielne mięso duszone

    ...dodatkowo wywarem warzywnym, wodą (ciepłą!) lub wytrawnym winem. W czasie duszenia mięso regularnie przewracamy, aby nie przywarło do dna naczynia. Idealne mięso Dobrze uduszone mięso jest miękkie(...). 3. Roladki zdjąć z patelni, a wypieczony sos oprószyć mąką. Mąkę szybko obsmażyć, zalać winem, wymieszać. Jeżeli to konieczne, rozrzedzić wywarem warzywnym. Gotować 5 - 10 minut. Pod koniec wymieszać...

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. Fot. 123RF/Picsel We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki...