• Informacje na temat:

    szynka pieczona z tymiankiem

Przepisy na temat: szynka pieczona z tymiankiem
  • Pieczona szynka w glazurze ze złotych owoców

    Zastanawiasz się jak urozmaicić tradycyjne przepisy na świąteczne potrawy, aby nadać im nutę nowoczesności? Mamy dla ciebie idealny przepis!

  • Pieczenie mięsa w całości ma kilka zalet: można je dowolnie porcjować, podawać z sosami do obiadu, po zastygnięciu kroić jako wędlinę do chleba. Często też nie wymaga dodatkowych wymyślnych czynności, jak sznurowanie- wystarczy tylko wybrać foremny, zwarty kawałek. Doprawić można je dowolnie, nadziać czosnkiem, ziołami, suszonymi owocami. Zależy, jaką kto ma fantazję. Tłuszcz, który się wytapia, jest bardzo aromatyczny i stanowi doskonałą bazę do sosów. Czas na chudą pieczoną szynkę.

  • Przekładaniec z szynką

    ...rzędach, ułóż w niej na przemian plasterki ziemniaków, wędliny i cebuli. Lekko oprósz solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z jajkami. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem...

  • Polecam na co dzień jak i od święta do chleba i nie tylko

  • Świąteczne pieczenie z nadzieniem

    ...posiekaj. Szpinak umyj, osusz, rozłóż na mięsie. Posmaruj serkiem roztartym z fetą. Posyp tymiankiem i rozłóż kawałki pomidorów.  2. Zwiń w rulony, owiń je plasterkami szynki. Zepnij wykałaczkami. Obsmaż...

  • Dobre danie.

  • Pieczeń wieprzowa

    Składniki na 6 porcji: 1 i ½ kg wieprzowiny na pieczeń (szynka, schab) sól, pieprz 2-3 gałązki rozmarynu 6-8 gałązek tymianku 2 średniej wielkości cebule 12 dojrzałych pomidorów 3-4 ząbki czosnku ok. ½ pęczka natki pietruszki 1 suszony listek laurowy 1 cytryna 1 łyżeczka ziaren poru włoskiego 5 łyżek oliwy Przygotowanie: ok. 135 min 1. Wieprzowinę...

  • To danie wypróbujcie koniecznie, bo nie wymaga żadnego wysiłku a jest przepyszne. Może stanowić dodatek do obiadu lub być samodzielną przekąską. Nawet na zimno.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...kukurydzą z puszki. Ryż oraz żeberka polej przed podaniem sosem powstałym podczas pieczenia. Udekoruj np. świeżymi ziołami. Szynka z jabłkami : Magdalena Mętrak z firmy organizującej domowe przyjęcia...

  • Bez peklowania, bez zbędnych dodatków - tylko przyprawy i mięsko!

Artykuły na temat: szynka pieczona z tymiankiem
  • Pieczona szynka w majonezowej marynacie

    Sposób przygotowania: 1. Szynkę opłucz i osusz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Majonez wymieszaj z chrzanem, czosnkiem, tymiankiem, solą, pieprzem i marmoladą. Szynkę natrzyj marynatą. Przykryj i włóż do lodówki na całą noc.  2. Szynkę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 1,5 godziny. Podawaj na ciepło lub na zimno. Zobacz także:

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • ​Szynka pieczona z glazurą

    Szynkę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Rano ponownie zalej szynkę zimną, czystą wodą. Dodaj rozdrobioną włoszczyznę i sól, zagotuj....

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Cukinie faszerowane

    Sposób przygotowania: 1. Cukinie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką robimy niezbyt duże zagłębienia, uważając, by nie uszkodzić skórki. Wydrążony miąższ siekamy.  2. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, szklimy cebulę, dorzucamy czosnek, a po chwili miąższ cukinii. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Szynkę kroimy w kostkę i dorzucamy na...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Jak kupić dobre mięso wieprzowe?

    ...w nim sporo wody, a podczas smażenia czy duszenia będzie się rozpadać. Wieprzowina doskonale komponuje się z majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, kminkiem, cząbrem. Ponadto przed smażeniem czy pieczeniem(...) pieczeń nadaje się karkówka, schab i szynka. Do smażenia i duszenia: karkówka, łopatka, polędwica, biodrówka, schab oraz żeberka. Zobacz więcej!

  • Tymianek – znamy go doskonale i często wykorzystujemy w kuchni. Ba, często nawet uprawiamy go w przydomowych ogródkach. Ale czy wiemy jak wpływa na nasz organizm? Okazuje się, że to niepozorne zioło ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż tylko doskonały smak. Fot. 123RF/Picsel Ta wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego przyprawa coraz częściej gości na naszych stołach. W większości przypadków, po tymianek sięgamy jedynie ze względu na jego smak, jednak warto pamiętać, iż posiada on...

  • Wykwintne pieczyste

    ...tworzącym się sosem. Przygotowanie: 85 minut Porcja: 345 kilokalorii Pieczona pierś indyka Składniki na 4-6 porcji: 1 i 1/4 kg piersi z indyka, ostra papryczka chili, cebula, ząbek czosnku(...) gorąco polaną sosem i udekorowaną rukolą. Przygotowanie: 90 minut Porcja: 380 kilokalorii Szynka w pomarańczach Składniki na 20 porcji: ,5 kg surowej szynki z kością, czosnek, 10 pomarańczy...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...