• Informacje na temat:

    szynka pieczona z czosnkiem

Przepisy na temat: szynka pieczona z czosnkiem
  • Szynka pieczona

    Smaczna i aromatyczna

  • Pieczenie mięsa w całości ma kilka zalet: można je dowolnie porcjować, podawać z sosami do obiadu, po zastygnięciu kroić jako wędlinę do chleba. Często też nie wymaga dodatkowych wymyślnych czynności, jak sznurowanie- wystarczy tylko wybrać foremny, zwarty kawałek. Doprawić można je dowolnie, nadziać czosnkiem, ziołami, suszonymi owocami. Zależy, jaką kto ma fantazję. Tłuszcz, który się wytapia, jest bardzo aromatyczny i stanowi doskonałą bazę do sosów. Czas na chudą pieczoną szynkę.

  • Szynka pieczona

    Smaczna i aromatyczna

  • Polecam na co dzień jak i od święta do chleba i nie tylko

  • Szynka w musztardzie

    Pieczona szynka do kulinarny pewniak na świąteczny obiad. Dodatek musztardy sprawi, że będzie wyjątkowo smaczna.

  • Dobre danie.

  • Szynka z sosem tuńczykowym

    Delikatna i rozpływająca się w ustach szynka to prawdziwa gratka dla każdego mięsożercy. Wypróbuj przepis na to smakowite danie w niezwykłym sosie tuńczykowym. Palce lizać!

  • Bez peklowania, bez zbędnych dodatków - tylko przyprawy i mięsko!

  • Faszerowane pieczenie

    Szynka z papryką Sposób przygotowania 1. Szynkę opłucz, wytrzyj. Czosnek przeciśnij przez praskę. W mięsie wytnij kieszeń. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z czosnkiem. Mięso posyp słodką papryką oraz solą i pieprzem. Natrzyj oliwą z czosnkiem. Odłóż na 2 godz. w chłodne miejsce.  2. Papryki i chili oczyść, opłucz. Chili posiekaj, a strąki papryki potnij w paski. Do kieszonki w mięsie włóż...

  • pyszna szyneczka, rozpływa się w ustach.

Artykuły na temat: szynka pieczona z czosnkiem
  • Szynka pieczona w glazurze z miechunek

    Sposób przygotowania: 1. Ziarna kolendry i igiełki rozmarynu utrzyj w moździerzu. Szynkę umyj i osusz. Natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem, solą morską, granulowanym czosnkiem i mieszanką z moździerza. Wstaw na noc do lodówki.  2. Owoce miechunki włóż do soku pomarańczowego. Kiedy zmiękną, zblenduj je. Zamarynowaną szynkę ułóż w żaroodpornym naczyniu. Podlej miechunkowym musem. Wstaw do...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Pieczona szynka w majonezowej marynacie

    Sposób przygotowania: 1. Szynkę opłucz i osusz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Majonez wymieszaj z chrzanem, czosnkiem, tymiankiem, solą, pieprzem i marmoladą. Szynkę natrzyj marynatą. Przykryj i włóż do lodówki na całą noc.  2. Szynkę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 1,5 godziny. Podawaj na ciepło lub na zimno. Zobacz także:

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Świąteczna szynka

    Sposób przygotowania: 1. Do oleju dodaj przeciśnięty czosnek, ½ łyżeczki soli, wymieszaj. Szynkę obwiąż sznurkiem i posmaruj marynatą. Wstaw do lodówki na 24 godz.  2. Warzywa z włoszczyzny obierz. Włóż do garnka, dodaj laskę cynamonu, kolendrę, listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Włóż mięso, zalej zimną wodą , by szynka była zakryta. Zagotuj. Gdy zacznie wrzeć , zmniejsz ogień...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Szynka w kapuście

    Przygotowanie: Skórę na szynce natnij w kratkę. Natrzyj pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Kapustę odciśnij...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Szynka w cieście

    ... Szynkę natrzyj czosnkiem roztartym z solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Owiń ją folią spożywczą i pozostaw na kilka godzin w lodówce. Mąkę przesiej...

  • Doskonale znamy smak kiszonych ogórków lub kapusty. Jednak nie warto na tym poprzestawać, gdyż w ten sposób możemy przygotować także inne warzywa. W ostatnim czasie hitem stał się kiszony czosnek. Fot. 123RF/Picsel Czosnek króluje w polskiej kuchni - dodajemy go do zup, sałatek, sosów i mięs. Jednak kiszony wciąż jest niezbyt popularny i stosunkowo rzadko gości na naszych stołach. Tymczasem okazuje się, że jest on nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jeśli do tej pory go nie jedliście,...