• Informacje na temat:

    szynka pieczona w solance

Przepisy na temat: szynka pieczona w solance
  • Pizza z szynką i pomidorkami cherry

    Jeśli lubisz więcej sera, warto tuż przed końcem pieczenia posypać pizzę drobno startym parmezanem. Można też ułożyć cienkie wiórki parmezanu na gotowej już pizzy (ser nie straci wtedy smaku).

  • Krucha, delikatna, miękka, pyszna taka jest właśnie szynka, która moczy się przez kilka dni w solance. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowej pieczonej szynki. Taką szynkę możemy wykorzystać jako pieczeń do obiadu lub po wystudzeniu jako wędlinę do kanapek.

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...doprawić, zalać tłuszczem i zawekować.  Na Kujawach znajdziemy też szynkę kujawską - peklowaną w solance, doprawioną goździkami, a następnie pieczoną wraz kością i golonką. Słodkości z Podlasia(...) się prażnica, czyli jajecznica przygotowana na boczku lub świeżo wędzonej rybie od lokalnego dostawcy. Na Pomorzu lubianym wielkanocnym daniem jest także gotowana szynka w cieście na ciepło i na zimno...

  • Pieczywo niosące zapach minionych lat.

  • Mięso w menu brzdąca

    ..., żelazo i potrzebne witaminy, nie mogą zastąpić mięsa. Najczęściej są to produkty peklowane, czyli moczone w solance z dodatkiem azotanów i azotynów, które zabezpieczają mięso przed psuciem się...

  • Polecam na co dzień jak i od święta do chleba i nie tylko

  • Mięsko w menu smyka

    .... Wędliny nie mogą zastąpić mięsa w menu dziecka. Choć też jest w nich białko, żelazo i potrzebne witaminy, nie mogą zastąpić mięsa. Najczęściej są to produkty peklowane, czyli moczone w solance z dodatkiem...

  • Dobre danie.

  • Bez peklowania, bez zbędnych dodatków - tylko przyprawy i mięsko!

  • Zamiast kupować szynkę w sklepie. Przygotuj ją samodzielnie w domu.

Artykuły na temat: szynka pieczona w solance
  • Jak wędzić szynkę, żeby była soczysta? Jak wybrać mięso do wędzenia?

    ...1. Przygotowanie mięsa: peklowanie, przyprawianie i suszenie Zanim mięso trafi do wędzarni, należy je przez 4 dni poddawać peklowaniu , czyli moczyć w solance o odpowiednich proporcjach. Proces(...). Ważne, aby mięso pozostało przez cały czas zanurzone w solance w całości. Trzeba je także codziennie kilkukrotnie obracać, aby równomiernie ją wchłonęło. Po zapeklowaniu szynki należy bardzo...

  • Mięsko w menu smyka

    .... Wędliny nie mogą zastąpić mięsa w menu dziecka. Choć też jest w nich białko, żelazo i potrzebne witaminy, nie mogą zastąpić mięsa. Najczęściej są to produkty peklowane, czyli moczone w solance z dodatkiem...