• Informacje na temat:

    szynka pieczona w słodkiej marynacie

Przepisy na temat: szynka pieczona w słodkiej marynacie
  • Składniki : szynka cielęca ok. 5 kg, 1/2 kg marchwi, pęk selera naciowego, 2-3 cebule, 2 pory-warzywa pokrojone w grubą kostkę, 5 ząbków czosnku, rozmaryn, szałwia, sól, pieprz, listek laurowy, oliwa. Marynata: taka ilość czerwonego wytrawnego wina (najlepiej Barolo), aby zakryło mięso, szałwia, rozmaryn, pieprz ziarnisty, pieprz mielony.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...gotowej przyprawy do kurczaka). - Udka umyj, osusz, lekko osól, po czym wrzuć je do miski, obtocz dokładnie w marynacie, przykryj miskę i wstaw ją do lodówki na co najmniej 2 godziny (albo nawet na całą(...) kukurydzą z puszki. Ryż oraz żeberka polej przed podaniem sosem powstałym podczas pieczenia. Udekoruj np. świeżymi ziołami. Szynka z jabłkami : Magdalena Mętrak z firmy organizującej domowe przyjęcia...

  • Pyszne dania obiadowe

    ...łódeczki. Krewetki pokropione sokiem z cytryny obsmaż na gorącym oleju ze wszystkich stron. Układaj po dwie w każdej łódeczce. Dekoruj ćwiartkami cytryny, posyp natką pietruszki.  Szynka z warzywami...

  • Noworoczne mięsne hity

    ...pomidory. Duś 10 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Do sosu włóż podudzia. Duś razem 10 minut. Szynka w ziołach po myśliwsku 1. Szynkę opłucz, osusz. Goździki oraz...

  • Pożywne dania na cały tydzień

    ...cukinię, kawałki selera naciowego, oliwki, fetę, cebulę. Sok z cytryny wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem. Polej sałatkę. Podawaj ze świeżą bagietką. Możesz posypać tartym parmezanem. Szynka...

  • Smaczny obiad dla całej rodziny

    Papryka pieczona Sposób przygotowania 1. Papryki umyj, odkrój czubki. Wydrąż gniazda nasienne i posól. Ryż ugotuj. Zeszklij posiekane cebule. Dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, kminem rzymskim, startą gałką muszkatołową, przyprawą do gyrosa i ostrą papryką w proszku.  2. Zrumień, smażąc kilka minut. Dodaj posiekany czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    .... Albo smażone. Albo szynka pieczona. Kaczka pieczona Kaczkę oskubać, wypatroszyć, oczyścić, pęsetą usunąć resztki pierza, ewentualnie opalić nad ogniem, umyć i osuszyć. Jabłka obrać, pokroić(...) brytfannie albo patelni rozgrzać dużą ilość smalcu lub oleju. Kiedy tłuszcz zacznie lekko dymić, zmniejszyć ogień i smażyć w nim kawałki gęsi lub kaczki. Sprawdzać widelcem, czy już miękkie. Szynka...

  • Co na świąteczny obiad?

    ...w 2 miejscach, tworząc głębokie kieszenie. Włożyć farsz, pieczeń obwiązać nicią. Lekko oprószyć mąką. Obłożyć resztą masła, posmarować odrobiną oliwy. Piec 1,5 godziny w temp. 160 st. C. Szynka glazurowana(...) minut 1 porcja: 780 kcal Indyk w maladze Składniki: - 1 kg upieczonej piersi indyczej, - dowolne owoce ze słodkiej marynaty, - 1 pomarańcza, - 3 łyżeczki żelatyny, - rosół drobiowy (1,5

Artykuły na temat: szynka pieczona w słodkiej marynacie
  • Wieprzowina na stół!

    ...przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piec ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia naczynie odkryć i piec jeszcze 10-15 minut. Szynka pieczona w winie...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Ilu z nas w ogóle nie jada deserów? Jak często pieczemy ciasta? Skąd czerpiemy inspiracje i czy piekący mężczyzna jest bardziej męski? Odpowiedzi na te i inne pytania poznacie, oglądając film podsumowujący najnowsze badania. Raport z badania Omnibus na temat wypieków. LBS na zlecenie Lidl Polska, luty 2015 r.

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Krucha, soczysta i aromatyczna szynka to prawdziwy rarytas. I, niewątpliwie, marzenie każdego miłośnika dobrej kuchni. Jej przygotowanie nie wydaje się szczególnie trudne czy skomplikowane, a doświadczenie podpowiada, że wystarczą tylko dobry przepis i odrobina chęci. Mimo tego nie każdy potrafi ją jednak przyrządzić w taki sposób, aby w czasie pieczenia nie wyschła i nie straciła swoich walorów smakowych. Podpowiadamy, po jakie sztuczki sięgnąć, aby w swojej kuchni tym razem osiągnąć sukces....

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Święta bez mazurka lub piaskowej babki? Wykluczone! Trudno wyobrazić sobie, by w Wielkanoc na naszym stole zabrakło pachnących i smakowitych wypieków. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich, którzy obawiają się o swoje kulinarne umiejętności, uspokajamy - istnieje kilka sprawdzonych pomysłów na to co zrobić, by przygotowywane przez nas ciasta, torty i ciasteczka zachwyciły resztę domowników. Na Wielkanoc upiecz bliskim radość! Przepis to podstawa Choć wydaje się to oczywiste, podstawą udanego wypieku...

  • Udało nam się wyłonić zwycięzców, do których powędrują wspaniałe książki Pawła Małeckiego pt. "Cukiernia Lidla". Wiemy już jakie macie niezawodne sposoby na idealną babę drożdżową. Okazuje się, że kluczem jest pozytywna atmosfera, silne ręce, cisza i składniki w temperaturze pokojowej. Bardzo chcieliśmy podziękować za wszystkie zgłoszenia. Nie spodziewaliśmy się aż tylu odpowiedzi. Spośród wszystkich musieliśmy wybrać tylko osiem, zespół Smakera miał bardzo ciężki orzech do zgryzienia. Po...

  • Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść. Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika...