• Informacje na temat:

    szynka pieczona pod bulka tarta

Przepisy na temat: szynka pieczona pod bulka tarta
  • Klopsy wyborne i łatwe w przygotowaniu

    Pieczeń pod keczupem Sposób przygotowania 1. Ryż opłucz, gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź go, osącz, wystudź. Do mięsa dodaj jajka, koncentrat, parmezan i ryż. Bazylię umyj, osusz, listki posiekaj. Wrzuć do mięsnej masy. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.  2. Foremkę (dł. 35 cm) posmaruj oliwą. Nałóż do niej mięsną masę. Posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ..., polej śmietaną, smaż kilka minut. Podawaj z natką.  Bakłażany faszerowane Sposób przygotowania 1. Bakłażany wydrąż, miąższ posiekaj. Kurczaka pokrój, przypraw, obtocz w mące ziemniaczanej(...). Farsz ułóż na tortillach. Przykryj plastrem sera żółtego i zawiń. Podgrzej na suchej patelni. Przed podaniem posyp startym na tarce cheddarem. Kurczak nadziewany Sposób przygotowania...

  • Kulebiak z grzybami

    ...i na pół godziny włóż do lodówki. W garnku rozpuść masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę i szynkę, smaż kilka minut, mieszając. Grzyby oczyść, pokrój w plasterki, dodaj do cebuli, duś, mieszając. Pod...

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    .... Wyłóż na talerz. Jarzynowa z serem Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, umyj, osusz. Cukinie i marchewki pokrój w plasterki. Fasolkę potnij na kawałki. Kalafior podziel na różyczki. Por i cebulę posiekaj. Kapustę poszatkuj. Pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebule, mieszając podsmaż ją lekko. Potem dodaj marchewki, seler, kalafior...

  • Przepisy na weekendową biesiadę

    ...ponacinaj i posmaruj jajkiem. Piecz 25 minut w temp. 200°C. Wymieszaj śmietanę, sól, pieprz, posiekany ząbek czosnku i szczypiorek. Roladę podawaj z dipem czosnkowym.  Szynka z warzywami w sosie(...)Sałatka ze śledziem podana w ziemniaczku Sposób przygotowania 1. Filety śledziowe umyj i mocz kilka godzin w wodzie lub mleku. Odcedź, pokrój. Jabłka, ogórki kiszone, por i szczypior drobno...

  • Warzywa z lekkim farszem

    .... 5 min). Odcedź je i ostudź. Wydrąż środki, miąższ drobniutko posiekaj.  2. Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem zimnej wody i obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku z kminkiem. Odcedź i wymieszaj z oliwą. Mięso do farszu podsmaż na oleju, przestudź.  3. Mięso wymieszaj z pokrojonym miąższem, kaszą, posiekanymi na małe kawałeczki marchewkami i cebulą, jajkiem oraz płatkami...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

Artykuły na temat: szynka pieczona pod bulka tarta
  • Pyszne różyczki

    Jadalne części kalafiora to skrócone, mięsiste pędy kwiatowe, zwane różami. Najczęściej gotujemy je w osolonym wrzątku i podajemy z bułką tartą. Ale kalafior może być znacznie ciekawszy!

  • Delikatna, krucha cielęcina

    Pieczona, smażona, duszona – rozpływa się w ustach. Cielęcina to prawdziwa królowa wśród mięs.

  • Ciasta w wersji wytrawnej

    Tarta drożdżowa Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 52 dag mąki pszennej, 4 dag świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli. Na nadzienie: 250 ml kwaśnej śmietany 18(...). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tortownicę posmaruj olejem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i ponowne wyrób. 3/4 ciasta rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim dno i boki tortownicy. Na spodzie rozłóż...

  • Gotuję, nie marnuję!

    Polacy wyrzucają rocznie 9 mln ton żywności... Miesięcznie rodzina pozbywa się jedzenia za 200 zł*! Można jednak to zmienić, stosując się do kilku ważnych zasad gospodarności.

  • Wyczarowane z ziemniaków

    ...wyszoruj pod bieżącą wodą.W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć posól i wrzuć ziemniaki. Gotuj 35-45 min, aż będą miękkie. Odcedź i jeszcze gorące ostrożnie obierz ze skórki (żeby się nie poparzyć(...) olej oraz masło i podsmaż gnocchi. Kluseczki polej skwarkami i posyp startym serem.Danie doskonałe jest także podane na zimno. Babka ziemniaczana Składniki na 6-8 porcji: 1 i 1/2 kg ziemniaków...

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

  • Więcej energii w siedem dni!

    ...cebuli. OBIAD: Mintaj z warzywami 200 g mintaja upiecz w folii. Na oleju podduś pokrojoną marchewkę, paprykę, cebulę i cukinię. Ułóż rybę na warzywach. Zjedz z ryżem. KOLACJA: Tortilla z szynką Ziemniak pokrój w słupki i podsmaż na oleju. Dodaj dwa pokrojone plasterki szynki, zalej dwoma jajkami. Smaż pod przykryciem, aż jajka się zetną. Zjedz z sałatą z sosem winegret. Wtorek...

  • Dania z pieczarkami

    ..., 3 jajka, 50 ml białego wina, 100 g kwaśnej śmietany, 80 g majonezu, 1 łyżeczka białego octu winnego, rzeżucha do dekoracji, tłuszcz i bułka tarta 1. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dołożyć drobno pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę szynkę. Szybko podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i łyżkę wody, dusić ok. 4 minuty. Oprószyć mąką, dodać...

  • Dania z jajem

    ..., 1 jajko, 4 jajka na twardo, 1-2 ząbki czosnku, pieprz, sól, suszony majeranek (wedle upodobania) 1. Kaszę opłukać, ugotować w posolonej wodzie (najlepiej w garnku z grubym dnem, pod przykryciem i na(...) itp.) obrać, pokroić w kostkę. 2. W garnku rozgrzać smalec, podsmażyć na nim cebulę. Dodać jarzyny (oprócz ziemniaków), obsmażyć je, doprawić kminkiem. Oprószyć mąką, wymieszać. Zalać wywarem...

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    ...(lista zakupów to podstawa!), żeby uniknąć nerwowych przygotowań "za pięć dwunasta". Jeśli zamierzamy bawić się nie w luksusowym hotelu, ale w gronie najbliższych przyjaciół, możemy śmiało zaproponować im podział kulinarnych obowiązków.