• Informacje na temat:

    szynka parzona wędzona

Przepisy na temat: szynka parzona wędzona
  • Kieszonki z szynką

    Delikatne i chrupiące

  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    Spożywamy coraz mniej pieczywa, ale wciąż nie wyobrażają sobie życia bez kanapek. Jemy je na śniadanie, zabieramy do pracy, dajemy dziecku do szkoły czy serwujemy jako przystawkę podczas spotkań towarzyskich. Niestety, nawet największy przysmak jedzony zbyt często może się znudzić. Na szczęście jest kilka alternatyw.

  • To musisz wiedzieć o diecie bezglutenowej!

    ...mąkę, ryby panierowane lub gotowane z sosem zawierającym mąkę, ryby mrożone wstępnie gotowane. Ryzykowne: różne rodzaje wędlin (mortadela, kiełbasa, parówki, biała kiełbasa, szynka...

  • Nie bój się cykorii

    Cykoria, poza miłym oku wyglądem, posiada delikatną gorycz, która ożywia jej smak. Ponadto świetnie komponuje się z innymi warzywami, a sposobów na jej przygotowanie jest bez liku.

Artykuły na temat: szynka parzona wędzona
  • Jak wędzić szynkę, żeby była soczysta? Jak wybrać mięso do wędzenia?

    ...taka sama, ale trwa ono krócej, bo ok. 6-10 minut. Najczęstsze błędy podczas wędzenia szynki Domowa wędzona szynka nie jest soczysta, ale sucha i pokryta sadzą? Zapach spalenizny nie kojarzy się(...), powinniśmy wybrać jedną z trzech metod: na zimno, na ciepło i na gorąco. Szynka przygotowana w najwyższej temperaturze będzie mogła poleżeć w lodówce tylko kilka dni. Jeśli wybierzemy wędzenie na...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Jak dbać o trzustkę

    Stosuj dietę bogatą w białko i zioła ułatwiające trawienie. Ogranicz smażone i tłuste dania.

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Nawyki, które szkodzą zdrowiu

    Mnóstwo rzeczy robimy bez zastanowienia. Tymczasem wiele z takich codziennych drobiazgów może się okazać potężnymi wrogami naszego zdrowia! Jajecznica z boczkiem lub szynką to świetny pomysł na śniadanie? Błąd! Jajecznica - tak, ale boczek lub szynka - nie! Do wędlin dodawane są konserwanty, m.in. sól peklująca. Zapobiega ona tworzeniu się jadu kiełbasianego, sprawia, że mięso zachowuje...

  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • Choroba refluksowa. Co jeść, a czego się wystrzegać?

    Choroba refluksowa sprawia, że nie można jeść wszystkiego, na co przyjdzie ochota. W przeciwnym razie można doprowadzić do jej zaostrzenia. Propozycje bezpiecznych i jednocześnie smacznych potraw przygotowała Alicja Kalińska, dietetyk z poradni SetPoint.

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • I co z tym mięsem?

    Kilka miesięcy temu opublikowano badania, z których wynika, że czerwone mięso zwiększa ryzyko niektórych nowotworów. Czy to oznacza, że lepiej być wegetarianinem? – Mięso jest źródłem cennego białka i łatwo przyswajalnego żelaza. Może być zdrowe, pod warunkiem jednak, że będziemy właściwie je przyrządzać i jeść z umiarem – mówi dietetyk prof. Wojciech Kolanowski.

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Fot. 123RF/Picsel Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką. Zapraszamy do oglądania!