• Informacje na temat:

    szynka parzona czy szynka gotowana

Przepisy na temat: szynka parzona czy szynka gotowana
  • Menu na tradycyjną Wielkanoc: co podać na świąteczny stół?

    Święta wielkanocne to czas, kiedy stół musi być suto zastawiony. Oprócz kolorowych pisanek, nie może na nim zabraknąć tradycyjnego żurku, pasztetów, smakowitych mięs, czy różnego rodzaju sałatek. Co jeszcze warto na nim położyć, by zaskoczyć domowników?

  • pyszna i soczysta domowa wędlina

  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    Spożywamy coraz mniej pieczywa, ale wciąż nie wyobrażają sobie życia bez kanapek. Jemy je na śniadanie, zabieramy do pracy, dajemy dziecku do szkoły czy serwujemy jako przystawkę podczas spotkań towarzyskich. Niestety, nawet największy przysmak jedzony zbyt często może się znudzić. Na szczęście jest kilka alternatyw.

  • Od jakiegoś czasu, zaczęłam sama gotować i piec mięsa, które wykorzystujemy jako wędlinę do kanapeczek. Według tego przepisu można przygotować zarówno szynkę jak i schab czy karczek. Mięso jest aromatyczne i delikatne.

  • Sezon na młode ziemniaki

    ...pieczone w mundurku. Uniwersalne, nadają się do wielu dań. Czy wiesz, że.. Ziemniaki są źródłem witamin i składników mineralnych, m.in. potasu oraz magnezu. Aby nie traciły cennych wartości, warto(...), posiekana w kostkę ● sól, pieprz ●natka Przygotowanie: 1. Ziemniaki umyj, osusz, zawiń w folię alum. i piecz w 200ºC ok. godz. (sprawdzając, czy są miękkie). Następnie ostudź, odkrój wierzch...

  • Szynka gotowana

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    Słyszysz wciąż, że rano liczy się tylko kasza jaglana? Nie ulegaj presji. Jedz to, co lubisz i co daje ci energię. Możesz tylko nieco śniadanie zmodyfikować, tak aby było zdrowsze.

  • Szynka wieprzowa peklowana na mokro. Smaczna wędlinka na świąteczny stół.

  • Pomysły na letnie obiadki

    ...też świetnie smakować, gdy skropimy ją sokiem wyciśniętym np. z pomarańczy. Nasza propozycja: Zapiekanka z pomidorami i bazylią (po 2. roku) Umyj i cienko obierz ze skórki 70 dag młodych ziemniaków(...). Odetnij końcówki i ugotuj strączki na parze. Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem i układaj w nim warstwami ziemniaki, pomidory, szynkę, fasolkę, kostki białego sera. Wymieszaj pół szklanki wcześniej...

  • Łatwe, doskonała na zimno do kanapek zamiast wędlin ze sklepu.

Artykuły na temat: szynka parzona czy szynka gotowana
  • Pyszne różyczki

    Czy próbowałaś kiedyś upiec kalafior? Nie? Zrób to koniecznie, wystarczy pokroić go w grube plastry, polać oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Upieczony na złoto jest pyszną, chrupiącą przekąską. Puree(...) szczyptę cukru. Warto spróbować połączenia z niebieskim serem pleśniowym, ale także z cytrusami. Sięgaj po różne odmiany tego warzywa. W hipermarkecie poza białym, znajdziesz fioletowe, zielone i żółte...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Nowe produkty w jadłospisie

    W zależności od tego, czy maluszek jest karmiony butelką czy piersią, jego menu rozszerza się przed albo po ukończeniu 6. miesiąca. Kolejność pozostaje ta sama.

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • I co z tym mięsem?

    Kilka miesięcy temu opublikowano badania, z których wynika, że czerwone mięso zwiększa ryzyko niektórych nowotworów. Czy to oznacza, że lepiej być wegetarianinem? – Mięso jest źródłem cennego białka i łatwo przyswajalnego żelaza. Może być zdrowe, pod warunkiem jednak, że będziemy właściwie je przyrządzać i jeść z umiarem – mówi dietetyk prof. Wojciech Kolanowski.

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Jak dbać o trzustkę

    Jedz więcej szpinaku! Liście tego warzywa zawierają sekretynę, hormon, który usprawnia pracę trzustki i chroni ją przed rakiem. Listki możesz kłaść na pieczywie zamiast sałaty, dodawać do sałatek(...) pozbawione gniazda nasiennego. Dodaj połowę banana i szczyptę cynamonu. Składniki zalej szklanką niegazowanej wody mineralnej i zmiksuj. Przygotowany napój wypij najlepiej od razu po przygotowaniu...

  • Dlaczego ulubiona herbata nagle traci smak? Czemu kawa, którą kupujemy od lat, ma po zaparzeniu dziwny posmak? Fot. 123RF/Picsel Zwykle winą obarczamy producenta i uważamy, że zaczął sprzedawać ziarna czy susz gorszej jakości. Tymczasem w wielu przypadkach smak gorących napojów psuje woda, której używamy do zaparzenia. Jak prawidłową ją przygotować, by gorący napój był doskonały? W Japonii parzenie herbaty urosło do rangi sztuki, bariści przez lata zgłębiają techniki przygotowywania idealnej...

  • Nawyki, które szkodzą zdrowiu

    Mnóstwo rzeczy robimy bez zastanowienia. Tymczasem wiele z takich codziennych drobiazgów może się okazać potężnymi wrogami naszego zdrowia! Jajecznica z boczkiem lub szynką to świetny pomysł na śniadanie? Błąd! Jajecznica - tak, ale boczek lub szynka - nie! Do wędlin dodawane są konserwanty, m.in. sól peklująca. Zapobiega ona tworzeniu się jadu kiełbasianego, sprawia, że mięso zachowuje...

  • Mamy złą wiadomość dla wszystkich zdeklarowanych mięsożerców. Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywanie czerwonego mięsa, a zwłaszcza tego, które zostało przetworzone, może być przyczyną wielu poważnych chorób. Fot. 123RF Kiełbasa, szynka czy też boczek, wydają się być zupełnie niegroźnym składnikiem naszej diety. Do tej pory wywoływały jedynie wątpliwości wśród wegetarian i osób skrupulatnie liczących kalorie, jednak nikt nie obwiniał ich o wywoływanie poważniejszych niż...