• Informacje na temat:

    szynka na chrupko

Przepisy na temat: szynka na chrupko
  • Ogórkowa z cukinią i szynką

    ...na chrupko. Dekoruj zupę. 

  • Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami :)

  • Kremowa zupa po włosku

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na maśle. Dołóż pokrojone warzywa, smaż jeszcze chwilę. Zalej bulionem. Gotuj ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.  2. Szynkę (ew. bekon) wysmaż na chrupko na suchej patelni. Zupę przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj ze śmietaną. Zmiksuj. Rozlej do miseczek. Do...

  • Całkiem fajny pomysł na zabawe z dzieckiem:))

  • Dania, które zaskoczą cię smakiem

    ....  2. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na chrupko. Serek topiony wymieszaj z curry, posmaruj nim plastry ziemniaków. Posyp boczkiem i zielonym groszkiem. Zapiekaj 10 minut w temp. 180°C. Posyp szczypiorem, podawaj...

  • Pyszne, chrupiące selerowe frytki z piekarnika, może nie są takie ładne jak kupowane frytki ziemniaczane, ale ten pyszny, intensywny smak.

  • Uzależnienie od chipsów

    Gdy ktoś przyzna w towarzystwie, że ma problemy z alkoholem albo nie może rzucić palenia, nikt nie zareaguje śmiechem. Uzależnienie od chipsów zwykle jednak budzi ogólną wesołość, mało kto traktuje ten temat poważnie. A szkoda.

  • Aromatyczna i soczysta szynka

  • Tarta z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

    Składniki: 1 cebula 200 g mięsa mielonego Sól, pieprz Opakowanie kiszonej kapusty (314 ml) 50 g szynki Pół łyżeczki kminku Pół pęczka natki pietruszki 150 g kwaśnej śmietany 2 jajka 70 g chudego twarożku 2-3 łyżki mleka 2 łyżki oleju 100 g mąki pszennej razowej Łyżeczka proszku do pieczenia  Tłuszcz i mąka do formy Przygotowanie: Mięso usmażyć na chrupko, doprawić solą...

  • Ptysi za dużo u mnie na blogu nie było, ale czas właśnie na nie i ich klasyczne wydanie, czyli z chrupką, która przeniesie Wasze kubki smakowe do nieba :)

Artykuły na temat: szynka na chrupko
  • Włoska zupa serowa

    Migdały zrumienić na suchej patelni. Szynkę pokroić, podsmażyć na chrupko na oliwie, osączyć z tłuszczu. Dymkę pokroić ukośnie. W garnku rozgrzać masło,...

  • Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Justyna. Ciasto70 g masła 82%1 szklanka wody1 szklanka mąkiodrobina proszku do pieczenia (według uznania)odrobina soli (do smaku)3 jajadrobny cukier do obtoczenia churroscynamon do obtoczenia churros Sos czekoladowy250 ml śmietanki 30%ekstrakt z wanilii do smakucynamon do smaku1 tabliczka mlecznej czekolady Sos malinowy250 g malin1 garść posiekanej mięty1 łyżka cukru pudru Sos karmel-marakujacukier (tyle, aby...

  • Golonka na zimowy czas

    Przednia lub tylna Golonka pochodzi z przedniej lub tylnej nogi zwierzęcia. Jeśli jest bez skóry, należy do najmniej tłustych części tuszy wieprzowej, podobnie jak schab czy szynka. Niestety, ze skórą jest bardzo kaloryczna. Najlepsze golonki do ugotowania lub upieczenia powinny ważyć mniej niż 0,5 kg. Marynowanie Nigdy nie używam do marynowania soli peklującej, co zdarza się w niektórych...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Czy grozi ci cukrzyca?

    Odpowiedz na poniższe pytania TAK lub NIE. Podlicz i sprawdź wynik.

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Zaskakujący bób

    Niesamowita jest pasta z bobu, którą przygotowuję jako panierkę do polskiej, młodej baraniny.

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć wędlin! Oczywiście, te domowej roboty są znacznie smaczniejsze niż te kupowane w sklepach, a ponadto doskonale wiemy co się w nich znajduje. Jeśli sądziliście, że przygotowanie domowych wędlin jest trudne, użytkownicy Smakera sprawią, że zmienicie zdanie. Fot. 123RF Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami,...

  • Jak pomóc uczniowi zdać egzamin?

    Nie tylko do serca trafiamy przez żołądek! Także do... głowy. Jeśli dziecko będzie jadło to, co pomaga w myśleniu, przez sprawdziany przejdzie śpiewająco. Na pytania odpowiada dietetyk, Ewa Zygmanowska.

  • Zgodnie z tradycją, wigilijną wieczerzę spożywamy postną, jednak już drugiego dnia świąt na naszych stołach zaczynają królować różnego rodzaju szynki i pieczenie. Jeśli macie tylko chwilkę czasu, warto przygotować je samodzielnie. Nasi użytkownicy jak zwykle służą przepisami. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie...