• Informacje na temat:

    szynka do pieczywa

Przepisy na temat: szynka do pieczywa
  • Włoskie pieczywo

    ...pieczywa podawaj lekko zamoczone w oliwie  z dodatkiem suszonych ziół, soli oraz czosnku. Rada kucharza Jeśli do ciasta dodasz 1 mały ziemniak  (ok. 10 dag), wcześniej ugotowany i rozgnieciony na(...) pergaminem. Piecz przez 15 minut w temp. 235 st. Zmniejsz temp. do 150 st. i piecz przez kolejne 15 minut. Rada kucharza Do wypieku pieczywa dobrze jest użyć  mąki chlebowej typ 850, ale ze zwykłej...

  • Piorunujący przepis n a smaczną przekąskę.

  • Trzy pomysły na fit kanapki bez pieczywa

    Zbyt duża ilość pieczywa nie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Wypróbuj alternatywę dla tradycyjnych kanapek – poznaj nasze propozycje na przekąski bez pieczywa.

  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    Spożywamy coraz mniej pieczywa, ale wciąż nie wyobrażają sobie życia bez kanapek. Jemy je na śniadanie, zabieramy do pracy, dajemy dziecku do szkoły czy serwujemy jako przystawkę podczas spotkań towarzyskich. Niestety, nawet największy przysmak jedzony zbyt często może się znudzić. Na szczęście jest kilka alternatyw.

  • Smaczna, delikatna

  • Zapiekanki z pieczywem

    ...1. Foremki na muffinki posmaruj masłem. Na kromkach pieczywa rozsmaruj cieniutko miękkie masło. Pieczywem wyłóż foremki tak, by rogi wystawały poza krawędź. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 st...

  • Zdrowa, smaczna pasta do pieczywa i wędliny. Składnikami są ziarenka, pietruszka, olej i przyprawy w ilościach wg uznania.

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa...

  • Propozycja na tańszą, ale równie zdrową i smaczną alternatywę klasycznego pesto, tym razem w wersji do smarowania pieczywa.

Artykuły na temat: szynka do pieczywa
  • Muffinki z szynką i groszkiem

    Co zapakować dziecku do tornistra? Dobrze sprawdzą się muffiny, dyniowe ciastka i pełnoziarniste pieczywo z różnymi dodatkami.

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Kanapka z szynką parmeńską, melonem i bazylią

    Składniki: Szynka parmeńska Ciabatta Melon Masło Świeża bazylia Cytryna Ocet balsamiczny Pieprz czarny Zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny octem i pieprzem.  Nasącz kawałki pieczywa sosem. Nakładaj plasterki melona, szynki i listki bazylii.

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Sałatka z kolorowych buraków z granatem i szynką

    Zdarza mi się, że buraki, które mam zasypane piaskiem, zaczynają wegetację. Wyciągam je, wsadzam do doniczek i pozwalam, aby wypuściły listki. Kilka takich listków może wspaniale wzbogacić smak sałatki.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Jak rozpoznać ten najlepszy i najzdrowszy? Fot. 123RF/Picsel Stojąc przed półką z pieczywem, możemy być naprawdę skołowani. W końcu piekarnie oferują nam obecnie tak wiele rodzajów chleba, że trudno zdecydować się na jeden konkretny. Oczywiście, najważniejszym kryterium, jakim zazwyczaj się kierujemy, jest smak. Ale co jeszcze powinniśmy wziąć pod uwagę? Który chleb najbardziej pozytywnie wpływa na nasze zdrowie? Zdrowy chleb czyli jaki?...

  • Co jeść, aby poczuć ulgę w gorączce

    Pokarmy powinny być lekkostrawne, ale o dużej wartości odżywczej. Sięgaj po białe pieczywo, biszkopty, drobne kasze (jęczmienna, manna), ryż, płatki zbożowe, wyłącznie chude mięso, wędliny, ryby.

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

  • Co warto jeść na poprawę nastroju

    Sięgaj po razowe makarony, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, kasze, brązowy ryż. W menu nie może zabraknąć ryb, chudego drobiu i podrobów.

  • Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za...