• Informacje na temat:

    szybkie peklowanie mięsa do wędzenia

Przepisy na temat: szybkie peklowanie mięsa do wędzenia
  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ..., chętnie sięgają mieszkańcy Małopolski, a małopolskie dania są podawane na Śląsku czy Kaszubach. Szybkie tempo życia i zapracowanie powodują, że wiele osób zwyczajnie nie ma czasu na przygotowanie...

  • Peklowanie mięs do przygotowania wędlin parzonych lub wędzonych ma wieloletnią tradycję. Peklowanie ma na celu zachowanie barwy mięsa (różowej) oraz przede wszystkim zabezpiecza mięso przed powstaniem jadu kiełbasianego (toksyna wytwarzana przez bakterie Clostridium botulinum), czyli czyni je bezpiecznym dla zdrowia. Na temat peklowania, czyli stosowania azotanów i azotynów w mięsie (kiełbasach i wędlinach) krąży wiele opinii. Jeśli chcemy kontrolować ilość azotanów w diecie lepiej...

  • Polędwice (ze schabu) lub balerony ( z karkówki) przed wędzeniem trzeba zesznurować żeby się nie rozpadły i były zwięzłe. Taki sam manewr stosuje przy sznurowaniu np. rolady z boczku lub indyka przed pieczeniem.

  • Peklowanie na sucho prowadzimy z użyciem soli, peklosoli lub mieszanki sól-peklosól. Obowiązkowo przygotowuję posypkę z ziól (z peklosolą lub solą) lub paprykową.

  • Boczek wędzony jest nieodzownym elementem w mojej kuchni. Używam go zarówno do jajecznicy, jajek sadzonych lub jako okrasę np. do pierogów. Ponieważ go smażę daję tylko jedną warstwę peklosoli (tak dla bezpieczeństwa) a pozostałe warstwy są ze solą niejodowaną. Boczek ten pekluję na sucho w posypce z dodatkiem papryki. Uważam, że taki boczek jest bardziej aromatyczny i ma barwę czerwoną. Cały proces peklowania na sucho przedstawiłam w poradzie :" Peklowanie na sucho wędlin dojrzewających...

  • wędzonka domowa najlepsza

  • Smaczny pomysł na "Peklowana szynka"

  • Witam serdecznie. W dzisiejszym filmie, cała procedura wędzenia udek z kurczaka. Dym bukowy i sól morska, sama natura bez chemicznych dodatków. Polecam serdecznie. Smacznego !!!

  • Na św. Marcina u nas na stole gęsina. Postanowiłam więc przygotować wędlinę tzw. półgęsek. Do tej wędliny wykorzystuję piersi z gęsi bez kości ale ze skórą. Wersja peklowana na sucho, wędzona i podsuszana.

  • W smaku bardzo podobne do gołąbków, i stąd ich nazwa, robi się je szybko i sporo wychodzi z tych proporcji (mi wyszło 9 dużych) Pyszne są polecam!!!

Artykuły na temat: szybkie peklowanie mięsa do wędzenia
  • Niewinne objawy poważnych problemów

    ...zaburzenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów i związane z tym ryzyko szybkiego rozwoju miażdżycy! Inne łatwe do przeoczenia objawy tej choroby to obniżenie się głosu i zmiana rysów twarzy na...

  • Wszystko, co trzeba wiedzieć o mrożonkach

    ...w przypadku przetworów z warzyw i owoców oraz wędzenie czy peklowanie w przypadku mięsa - podkreśla Klaudia Wiśniewska.  Na czym polega mrożenie? To szybkie schłodzenie produktów spożywczych, najczęściej(...) własnych mrożonek?  - Do mrożenia doskonale nadaje się większość warzyw i owoców, szczególnie jeśli akurat jest na nie sezon oraz mięsa i ryby, a także świeże zioła. Najlepiej przechowują się produkty...