• Informacje na temat:

    szybki placek drożdżowy z kruszonką

Przepisy na temat: szybki placek drożdżowy z kruszonką
  • Owocowe ciasta w porcjach na dużą blachę

    Porzeczkowy placek ucierany z kruszonką Sposób przygotowania: 1. Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę  i wyciśnij sok. Mąkę na ciasto przesiej z proszkiem....

  • Śliwkowe ciastka z pysznymi dodatkami

    Bułeczki z budyniem i kruszonką Sposób przygotowania: 1. Ciasto: mleko lekko podgrzej. Wymieszaj z drożdżami. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj do niej cukier. Dobrze wymieszaj. 2. Do sypkich(...) budyń. Ciasto ponownie wyrób, zrób 12 krążków. 4. Składniki kruszonki zagnieć. Na krążkach połóż po porcji budyniu  i śliwek. Posyp kruszonką. Bułeczki piecz przez 20-25 minut w 175 st. Dobre rady...

  • Przysmaki ze śliwkami

    Placek imbirowy z rumem Składniki: po 25 dag masła i cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 1 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki mielonego(...) cząstki. Na porcjach ciasta rozłóż ciepły budyń i owoce. Posyp kruszonką. Piecz ok. 30 minut w temp. 190°C. Ciasto z kokosem Składniki: 30 dag masła 20 dag cukru l 4 jajka skórka otarta...

Artykuły na temat: szybki placek drożdżowy z kruszonką
  • Ciasta z kruszonką

    .... Suchary drobno pokruszyć (np. włożyć do worka foliowego i "przeprasować" wałkiem do ciasta). Z mąki, cukru, cynamonu i masła przygotować kruszonkę. Ciasto rozwałkować na cienki, prostokątny placek i przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Poprószyć sucharami, rozłożyć jagody. Posypać kruszonką. Ciasto odstawić w cieple do wyrośnięcia na kolejnych 15 minut. Potem wstawić do piekarnika...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasta ze śliwkami

    Swojski placek drożdżowy Składniki: 20 g świeżych drożdży, 40 g cukru pudru, 300 g mąki, ok. 200 ml mleka, sól, 1 jajko, 60 g masła, tłuszcz do formy, ok. 600 g śliwek. Kruszonka: 60 g mąki, 30(...) ciasto rozwałkować na placek o śr. 28 cm. Wyłożyć nim okrągłą formę jak na tartę o śr. 22 cm. Uformować z ciasta krawędź o wysokości 3 cm. Przelać masę budyniową, rozłożyć śliwki (przekrojoną stroną...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, aby za każdym razem wychodziła perfekcyjnie? Fot. 123RF/Picsel Nieodłącznym elementem wielu domowych ciast jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Chociaż wydaje się być wyjątkowo prostym składnikiem, jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Właśnie z tego względu należy...

  • Wyniki testów blenderów firmy Philips

    ...rozmiarem) oraz dzbanek o pojemności 1 litra. Nowy blender ręczny firmy Philips umożliwia szybkie i łatwe osiągnięcie profesjonalnych rezultatów we własnej kuchni. Jego główne zalety to...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Drób jest jednym z tych mięs, które najczęściej gości na naszych stołach. Niestety, przygotowując go bardzo łatwo wpaść w rutynę. Jak uniknąć kuchennej nudy, a jednocześnie zaserwować smaczne danie z drobiem? Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...