• Informacje na temat:

    szybki na karmel z mleka

Przepisy na temat: szybki na karmel z mleka
  • Delikatny flan karmelowy

    Sposób przygotowania: 1. Karmel: na patelnię wysyp cukier (powinien zakrywać  cienką warstwą jej powierzchnię). Podgrzewaj na średnim ogniu, aż zacznie się topić (nie mieszaj go!). Gdy zrobi się(...). Karmel ostudź. 2. Truskawki umyj, osusz, oczyść z szypułek. Połowę przekrój wzdłuż na połówki, resztę potnij w grubsze plasterki. Połówki truskawek ustaw pionowo wokół brzegu tortownicy (miejscem...

  • Ciasto takie jak lubimy bez pieczenia, nie użyłam ani grama cukru, zastąpiłam go innymi produktami. Ciasto jest z masą śmietanową, owocami na spodzie z ryżu preparowanego

  • Kawa jak deser

    ...mleka z karmelem i energicznie wymieszaj. 4. Wierzch przygotowanej kawy udekoruj obficie bitą śmietaną, a następnie polej syropem karmelowym. Całość możesz dodatkowo oprószyć cynamonem lub kakao(...) kremówki ●łyżka syropu, np. karmelowego lub czekoladowego ●starta czekolada do posypania ●ew. świeża mięta Przygotowanie: 1. Kostki czekolady stop w gorącej kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić...

  • Wyborne ciasto na szczególną okazję.

  • Wegetariańska uczta

    ...i czarny tajski ryż. Kruche ciastka milionera Na kruchy spód: 60 g cukru 120 g masła 180 g mąki Na polewę karmelową: 120 g masła solonego (¼  łyżeczki soli jeśli nie mamy masła solonego)  100 g brązowego cukru 260 ml słodkiego mleka zagęszczonego w puszce   150 g mlecznej czekolady Przygotowanie: 1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ᵒC. Miksujemy...

  • Idealny dodatek do wielu deserów, lodów i popcornu. Solony karmel jest eksplozją smaku, słodko-słony z wyczuwalnymi grudkami soli, po prostu rewelacja. Sos karmelowy z czasem studzenia robi się co raz gęstszy, a w efekcie końcowym jest jak krówka ciągutka. I co Wy na to ? Mogę się założyć, że mój mąż będzie go wyjadał ze słoika. Pomyślicie pewnie, że przygotowanie takiego sosu jest dość trudne? Wręcz przeciwnie, nie ma chyba nic prostszego. Szczerze mówiąc, sama podchodziłam do tego tematu z...

  • Genialny dodatek do gorącej czekolady i popcornu

  • Ostatnio postanowiłam nieco pokombinować. Koniecznie chciałam zrobić coś z likierem słony Karmel. I chyba całkiem nieźle mi poszło, bo ciasto dosłownie znikało z brytfanny. Ciasto jest na herbatnikach i krakersach, z bitą śmietaną, masą kajmakową i aksamitną masą z likierem. Całość dopełniło kakao. Czego chcieć więcej?

  • Idealnie kremowa tarta bez pieczenia

  • Twaróg z tego przepisu jest słodszy od domowego, tradycyjnego twarogu. Przepis jest prosty, a sam proces produkcji twarogu szybki.

Artykuły na temat: szybki na karmel z mleka
  • Ciasto czekoladowe

    ...z wyjęciem ciasta z formy, po czym przekładamy na kratkę. Przygotowujemy karmel. Wlewamy do garnka śmietankę kokosową, dodajemy rozciętą laskę wanilii i podgrzewamy. W drugim garnku roztapiamy cukier na wolnym ogniu. Gdy tylko się skarmelizuje i nabierze złocistej barwy, zdejmujemy z ognia i szybko łączymy z bardzo ciepłą śmietanką kokosową. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż karmel się...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Bananowe ciasta

    Szybki bananowiec Składniki: 50 dag mielonego twarogu, 50 dag serka mascarpone, 8 łyżek soku z cytryny, 15 dag cukru, 6 bananów, 1 gotowy blat biszkoptowy do tortów, sos toffie lub domowy karmel(...) (by nie ściemniały) i rozłożyć na gotowym biszkoptowym blacie. Na warstwie bananowej rozlać nieco karmelu lub polewy toffie i rozsmarować masę serową. Wstawić na 2 godziny do lodówki.  Udekorować...

  • Drób jest jednym z tych mięs, które najczęściej gości na naszych stołach. Niestety, przygotowując go bardzo łatwo wpaść w rutynę. Jak uniknąć kuchennej nudy, a jednocześnie zaserwować smaczne danie z drobiem? Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    ...strukturę, to znak, że wypieczono go z mąki białej, a kolor zawdzięcza karmelowi lub słodowi jęczmiennemu. Posypka z ziaren też nie oznacza, że chleb został wypieczony z pełnego ziarna. Uczciwy razowy jest...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Truskawkowe pole

    ...truskawek, podane z cukrem pudrem, karmelem albo gęstą kwaśną śmietaną. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji: 4 Składniki: - 180 g mąki pszennej - 15 g świeżych drożdży - 150 ml ciepłego mleka - 2 jajka - łyżka roztopionego masła - 1/4 łyżeczki soli - łyżeczka ekstraktu z wanilii - olej roślinny do smażenia - 3/4 szklanki truskawek pokrojonych na...

  • Beata Śniechowska pokazuje jak przygotować schab w sosie pieczarkowym. To idealne danie kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie. Wszystko przygotujesz na jednej patelni! Koniecznie wypróbuj ten przepis.     500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 posiekana cebula 1 ząbek czosnku 5 gałązek tymianku 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ pęczka natki pietruszki (posiekanego) masło klarowane do smażenia 150 ml śmietanki 30% 250 ml bulionu warzywnego, rosołu, ewentualnie wody 40 g zimnego...

  • Puszysty sernik waniliowo-pomarańczow

    .... Podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje. Karmel wymieszać z resztą orzechów włoskich. Małe porcje masy nałożyć łyżeczką na folię aluminiową posmarowaną cienko olejem. Pozostawić do zastygnięcia. Wystudzony sernik pokroić na porcje. Udekorować orzechami w karmelu.

  • Wracasz z pracy głodny/-a jak wilk. Marzysz o pysznym obiedzie, ale zmęczenie nie pozwala na długie gotowanie. Nasz mistrz kuchni, Piotr Sajdak ma na to radę!