• Informacje na temat:

    szybki deser na zimno

Przepisy na temat: szybki deser na zimno
  • Jesienne desery

    Jesienią chętniej sięgamy po słodkie przekąski, a także o wiele częściej niż latem pieczemy ciasta, tarty czy przygotowujemy desery, które możemy spożywać na ciepło. Jabłka, śliwki, miód czy przyprawy korzenne to smaki jednoznacznie kojarzące się z jesienią. Warto więc wykorzystać sezon na tego rodzaju produkty i przygotować pyszne słodkości, które umilą nam chłodne wieczory spędzane w domu.

  • Jesienny deser, czyli jabłka w cieście

    To deser prawdziwie jesienny: pyszny, o pięknym, jabłkowo-cynamonowym zapachu. Jabłka zamknięte w skorupce z kruchego ciasta mogą być pysznym podwieczorkiem na jesienne popołudnie.

  • Mrożone desery z owocami

    .... Zamrażaj 5 godzin. 3. Przed podaniem włóż deser na godzinę do lodówki. Dzięki temu łatwiej pokroisz blok. Kolorowe lizaki z ulubionymi owocami i sokiem Składniki: 30-40 dag truskawek...

  • Pucharki z truskawkami

    Szybki, nieskomplikowany deser, w którym wszystkie smaki doskonale się uzupełniają. Warto go przygotować, gdy mamy ochotę na małe co nieco, zamiast sięgać po "gotowce" ze sklepu.

  • Kremowe tiramisu

    Ten włoski deser robi furorę na całym świecie. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyśmienicie smakuje. A co najważniejsze - możesz go łatwo i szybko przygotować w domu.

  • Mus chałwowy

    Mus chałwowy z białą czekoladą to wg Andrzeja Polana idealne połączenie smaków. "Już mi ślinka cieknie" - wyznał szef kuchni. Gotowy deser radzi podawać na zimno z pasztetem migdałowym.

  • Truskawkowe pole na talerzu...

    Sezon na truskawki rozkwita, wraz z nim przybywa pomysłów na desery z tym jakże popularnym owocem. Latem, oprócz lodów, często sięgamy po torty, bowiem jest ku temu wiele okazji, np. komunie. Może warto wypróbować tort "truskawkowe pole"?

  • Masło dymem wędzone

    Jak przekonuje PAP Life Nogal, masło sami możemy zrobić w domu. Nie trzeba nawet jechać na targ po ukwaszoną śmietanę - wystarczy zwykła 36 proc., jak do deserów. "Śmietankę należy ubić tak, jakbyśmy robili bitą śmietanę - z tą różnicę, że trzeba ją +przebić+. Ona zacznie robić się taka, jak kaszka, a potem zacznie oddzielać się z niej maślanka" - instruuje kucharz. "Przebić", jak przyznaje Nogal...

  • Światowy dzień makaronu

    ...- produkty spożywcze. W dodatku jest wygodny, prosty i szybki w przygotowaniu oraz ma wiele, pobudzających dziecięcą wyobraźnię form. Dlatego łatwo będzie nam zachęcić maluchy do wspólnego gotowania, dzięki(...) z soczystymi owocami w smakowitych, pełnych witamin deserach. Niech dzieciaki z radością zajadają dłuuuugie spaghetti z pomidorowym sosem, wcinają pożywną, wielowarstwową lasagne albo łowią drobne...

  • Kokosowa nuta zdrowia

    W Polsce od lat najpopularniejsze są wiórki kokosowe, używane nagminnie do ciast i deserów. Nie jest to najcenniejsze, co możemy uzyskać z kokosa, zwłaszcza, że przemysł spożywczy sprzedaje je(...), a zwłaszcza olej kokosowy - organiczny, tłoczony na zimno, pomaga zadbać o higienę jamy ustnej. Ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Pozwala chronić jamę ustną przed szkodliwymi...

Artykuły na temat: szybki deser na zimno
  • Sernik na zimno z mandarynkami

    Deser na szybko, który zachwyci twoich gości? Polecamy przepis na sernik z galaretką i mandarynkami.

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach, jednak latem mało kto ma ochotę je piec. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą przepisy na serniki na zimno. Fot. 123RF/Picsel Wydawać by się mogło, że to pyszne ciasto jest dość niepozorne. Tymczasem niewiele osób wie, jak na przestrzeni wieków toczyły się losy tego smakowitego wypieku. Historia sernika Jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów...

  • Owoce w syropie idealne do deserów

    Przygotowanie: Morele umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Zalej je wrzątkiem lub chwilę zagotuj w wodzie (ok. 1 min). Potem szybko zalej zimną wodą...

  • Poznaj proste przepisy na 5 rozgrzewających drinków na chłodne wieczor‏y. Zdjęcie 123RF Specjaliści od motywacji powtarzają jak mantrę takie oto zdanie: każdego dnia zrób sobie mały prezent. Kiedy wieczory są jeszcze wciąż długie i chłodne warto postarać się o coś pysznego dla podniebienia - odrobinę luksusu w postaci rozgrzewającego drinka. Samodzielne wykonanie poniższych przepisów jest banalnie proste, a proponowane napoje sprawdzą się doskonale zarówno podczas relaksujących wieczorów z...

  • Włoskie desery

    W słodkim świecie włoskich deserów.

  • Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą. Porzeczki, bez względu na kolor, są świetnym rozwiązaniem na lekki deser. Zobacz, jakie dania można wyczarować z tych niepozornych owoców. Fot. 123RF/Picsel Czarne, czerwone, czy białe? Jedz każdy rodzaj. Porzeczki, bez względu na kolor, są źródłem wielu witamin, m. in. C i P, i składników odżywczych. Z czarnych porzeczek otrzymasz lekarstwo na przeziębienie. Stosuj je zamiast tabletek z witaminą C. Czerwone pomogą ci przy dolegliwościach...

  • Słodkie co nieco - pyszne i zdrowe desery

    Co robić, kiedy przyjdzie nam nagle ochota na coś słodkiego, a jednocześnie nie chcemy zapychać się byle czym? Oto przepisy na pyszne, łatwe i zdrowe słodkie przekąski, które małym nakładem sił możemy zrobić same i potem bezpiecznie jeść oraz podawać naszym dzieciom.

  • Beata Śniechowska pokazuje jak przygotować schab w sosie pieczarkowym. To idealne danie kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie. Wszystko przygotujesz na jednej patelni! Koniecznie wypróbuj ten przepis.     500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 posiekana cebula 1 ząbek czosnku 5 gałązek tymianku 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ pęczka natki pietruszki (posiekanego) masło klarowane do smażenia 150 ml śmietanki 30% 250 ml bulionu warzywnego, rosołu, ewentualnie wody 40 g zimnego...

  • Czekoladowe desery

    Wiedeńskie muffinki Składniki na 6 porcji: 4 łyżki (3 dag) ziaren kawy, 20 dag czekolady deserowej, 17,5 dag masła albo margaryny, 10 dag cukru, szczypta soli,1 torebka cukru wanilinowego, 3 jajka(...): 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 6 tabliczek (600 g gorzkiej czekolady), pół szklanki białego wina deserowego (w wersji bezalkoholowej sok winogronowy), 1 szklanka śmietanki kremówki, 1 gotowy blat bezowy...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...