• Informacje na temat:

    szybka zupa orientalna

Przepisy na temat: szybka zupa orientalna
  • Zupa pho - wietnamski rosół dla duszy

    Zupa pho to wietnamski rosół dla ducha. Jednak Paweł Krysiak z Instytutu Sztuki Kulinarnej zachęca, żeby jeść ją latem, nie zimą. Bo jak wiele dań kuchni orientalnej, zupa pho, w przeciwieństwie do naszego babcinego rosołu, ma właściwości wychładzające.

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...i szalotką.  Na pikantnym zachodzie Zachodnią kuchnię charakteryzuje ostry, wyrazisty smak. Pikantna zupa syczuańska pod względem ostrości nie ma sobie równych. Mieszkańcy tego regionu są dumni ze swoich pikantnych potraw w imię zasady im ostrzej tym lepiej. Prostym do przygotowania daniem jest zupa Suan la tang. Do jej przygotowania należy przygotować rosół z kury, pierś z kurczaka, garść...

Artykuły na temat: szybka zupa orientalna
  • Dobre rady, aby zupa była smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu

    Zupa to doskonały pomysł na obiad. Sprawdzi się tak samo dobrze przy okazji spotkania rodzinnego, niezobowiązującego lunchu z przyjaciółmi czy jako posiłek dla dziecka. Oto 5 rad, dzięki którym dania będą jeszcze smaczniejsze, a jednocześnie ich przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu.

  • Kuchnia azjatycka podbija serca niesamowitymi kompozycjami przypraw i barw. Jest smaczna, sycąca, a bazowanie głównie na owocach i warzywach sprawia, że świetnie wpływa na organizm człowieka. Fot. 123RF/Picsel Niepowtarzalna, aromatyczna, kolorowa... a przy tym zdrowa! Króluje pod względem możliwości łączenia różnorodnych smaków. Oto kuchnia azjatycka! Różni się w zależności od regionu i państwa, ale jedno ją łączy - dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Wykorzystując azjatyckie...

  • Partnerstwo wschodnie

    ..., wstaw do lodówki na 30 minut. Makaron ugotuj, odcedź, zalej zimną wodą i osącz. Podawaj ze szczypiorkiem, pokrojonymi glonami, piklami i sosem. Japońska zupa ramen z boczkiem, nori i dymką (na...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Orient w domu

    Aromatyczna, wyraźna w smaku i szybka w przygotowaniu. Im mniej składników – tym lepiej, im bardziej pikantnie – tym cieplej.

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Królowa jest tylko jedna

    Ostatnimi laty stanowi w Polsce niemalże symbol jesieni. Zdobi każdy stragan, a odkąd nastała moda na obchodzenie Halloween - dekoruje każdy dom. Ale nie można zapominać, że to przede wszystkim pyszne i bardzo zdrowe warzywo. Jeśli jej unikasz, bo twoją zmorą w dzieciństwie była zupa mleczna z dynią, wiedz, że dużo tracisz. Naucz się ją przyrządzać - z dużą ilością orientalnych przypraw, na...

  • Niewiele dań uzależnia tak jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych – od tych najprostszych do najbardziej złożonych – możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i w najmodniejszym w Los Angeles. Na początek dostajesz dużą miskę wypełnioną po brzegi parującym bulionem, gotowanym nawet przez 48 godzin. Bulion ma wyjątkowo intensywny smak - od suszonych grzybów, alg, miso i płatków suszonej ryby - i gładką powierzchnię z widocznymi okami. W głębokiej misce leżą zwinięte...

  • Wszystkie poranki świata, Elisa Paganeli i Laura Ascali

    Śniadanie w Afganistanie? A może na Kubie? Kotleciki z platanów w Ekwadorze? Gdy tylko się obudzisz, możesz przenieść się na wspaniałe śniadanie do niemal każdego zakątka świata!

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...