• Informacje na temat:

    szybka z zupek chińskich

Przepisy na temat: szybka z zupek chińskich
  • Szybka sałatka Yum Yum - Ewka

    Składniki: -4 zupki chińskie (o smaku kaczki lub kurczaka), -2 świeże papryki zielone, -1 świeża papryka czerwona, -1 cebula, -4 jajka, -puszka kukurydzy, -słoik majonezu, -pieprz Sposób przygotowania: Makaron z zupek chińskich pokruszyć do dużej misy, dodać wszystkie olejki, ale przyprawy tylko z trzech opakowań zupek. Papryki oczyścić z gniazd pestek, umyć i pokroić w drobna...

  • Ramen – egzotyczny i sycący przysmak na jesienną chandrę

    Ramen to nic innego jak treściwy rosół, przygotowany na mięsie wieprzowym lub drobiowym. To właśnie ten egzotycznie brzmiący przysmak stał inspiracją dla ogromu tzw. "zupek chińskich", które produkowane są masowo w praktycznie w każdym kraju na świecie. Za jego charakterystyczny smak odpowiadają także precyzyjnie dobrane warzywa i przyprawy oraz makaron, najlepiej typu azjatyckiego - udon...

  • Uzależnienie od chipsów

    Gdy ktoś przyzna w towarzystwie, że ma problemy z alkoholem albo nie może rzucić palenia, nikt nie zareaguje śmiechem. Uzależnienie od chipsów zwykle jednak budzi ogólną wesołość, mało kto traktuje ten temat poważnie. A szkoda.

Artykuły na temat: szybka z zupek chińskich
  • Ostra zupka ze śledzia na modłę orientalną

    Połączenie dalekiego wschodu z bałtyckim zachodem z meksykańską nutką nostalgii

  • W naszym kraju każdego roku sprzedaje się aż 300 mln zupek chińskich. Teoretycznie wszyscy wiemy, że nie jest to zdrowy produkt, jednak często potrzeba zjedzenia szybkiego posiłku zwycięża nad rozsądkiem. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom popularne zupki błyskawiczne nie powstały w Chinach, a w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy w proszku, której przygotowanie ograniczało się wyłącznie do zalania jej...

  • Wybierz makaron, który pozwoli ci zachować szczupłą sylwetkę

    Makaron makaronowi nie jest równy. W opinii dietetyk, Anny Różyk, ten w zupkach chińskich niewiele ma wspólnego z wartościowym daniem. Ekspertka zaleca spożywać makarony grube. Zachęca też, by sięgać po produkty pełnoziarniste.

  • Nie wiedzą co to deser. W większości swoje zapotrzebowanie na cukier zaspokajają naturalnymi darami nieba. Słodkie niespodzianki i ciasteczka spożywają symbolicznie lub na specjalne okazje. Czego to Chińczycy nie wymyślą?! Fot. 123RF/Picsel "Czyścić stoły"- tak dosłownie brzmi tłumaczenie słowa deser z języka francuskiego (desservir). Dla Chińczyków jednak deser, nie ma nic wspólnego z degustacją słodkości lub serwowaniem smakołyków tuż po posiłku. Słodycze w Chinach podaje się jako przekąskę...

  • ...tak długo mnie nie było... nawet nie zdajecie sobie sprawy, jak tęskniłam, a ileż sie zmieniło, ho ho!!! na początek - przepis na sałatkę szybką, łatwa i przesmaczną!!! SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH: 3 ZUPKI CHINSKIE VIFON KURCZAKOWE 1 PUSZKA KUKURYDZY 1 DUZY POR 2 PIERSI Z KURCZAKA 40 dag PIECZAREK EWENTUALNIE 30 DAG STARTEGO ZÓŁTEGO SERA MAJONEZ PIEPRZ VEGETA MAKARON Z ZUPEK POŁAMAĆ, ZALAĆ...

  • To, że jesteśmy coraz bardziej zabiegani i zapracowani brzmi niemal jak truizm. Niestety, nie zmienia to faktu, że codzienna gonitwa odbija się negatywnie na naszych nawykach żywieniowych. Fot. 123RF/Picsel Jadamy szybko i byle jak. Często w pracy sięgamy po przekąski, by wieczorem pofolgować sobie ciężką i wysokokaloryczna kolacją. Czy naprawdę na porządny obiad możemy pozwolić sobie wyłącznie w weekend?   Przeciwnie! Zapraszamy do cyklu "Obiad w 30 minut". Co tydzień będziemy podsuwać...

  • Zupy z proszku - zdrowe?

    Inspektor pozwala, ale... Do sprzedaży dopuszcza je Główny Inspektorat Sanitarny, więc zawarte w nich składniki nie są toksyczne. Pamiętaj jednak, że do chińskich zupek dodaje się polepszacze smaku(...) z pamięcią. Sekret chińskich kluseczek Makaron dodawany do zupek powstaje z mąki pszennej, wody i mieszaniny sodu, węglanu potasu i fosforanów. Robi się z nich pulpę, z której formuje się nitki. Te...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Chrupiące uzależnienie

    Dlaczego chipsy uzależniają? Przyczyn tak naprawdę jest kilka. Można też mnożyć powody, dla których powinniśmy wykreślić tego rodzaju słone przekąski z jadłospisu.

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...