• Informacje na temat:

    szybka kapusta na krótko

Przepisy na temat: szybka kapusta na krótko
  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...„Końskie ucho”, bo przez kształt liści tak bywa nazywana, to ulubiona kapusta Chińczyków. Ma delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak. Jest chrupka i soczysta.

  • Ryż na szybko z klopsikami

    ..., krótko podgrzać. Polać sosem chili, doprawić. Dobrym dodatkiem będzie pieczony czosnek (nieobraną główkę wkładamy do gorącego piekarnika na 20 minut). ok. 510 kcal ok. 30 minut...

  • Szybki i tani obiad

    ...kapustę i zalać bulionem. Dodać ziarna jałowca i listki laurowe. Dusić ok. 15 minut. Kaszankę pokroić w plasterki i krótko przesmażyć na 10 g masła. Zdjąć z patelni i przesmażyć pozostałe krążki cebuli...

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...mięso, krótko podgrzać. Polać sosem chili, doprawić. Dobrym dodatkiem będzie pieczony czosnek (nieobraną główkę wkładamy do gorącego piekarnika na 20 minut). ok. 510 kcal ok. 30 minut Propozycja...

  • Na sylwestrowej domówce - meksykańskie tacos

    Sylwestrowej zabawie towarzyszyć powinno dobre jedzenie. "Szybka, aromatyczna i konkretna w smaku przekąska może być super dodatkiem do wieczornej domówki" - mówi PAP Life kucharz Jakub Steuermark i proponuje podać meksykańskie tacos oraz chipsy krewetkowe.

  • Gołąbki nie do poznania

    ...farsz. Zwiń.  3. W brytfance rozgrzej masło, włóż gołąbki, krótko obsmaż. Zalej bulionem, duś 45 min. Gołąbki ułóż na półmisku. Udekoruj koperkiem i śmietaną. 

  • Jakich przysmaków potrzebuje dziecko?

    ...w menu, ale w małych ilościach, bo zawierają sporo cukrów i dodają energii na krótko. Jeśli malec dostanie ich duże ilości, po niecałej godzinie opadnie z sił. Dla bystrego umysłu W menu małego(...).: papryka, pomidory, kapusta, brukselka, brokuły, kalafior - podane z mięsem lub kaszą zwiększają przyswajanie żelaza z tych produktów. Dobrze wiedzieć: Do popicia posiłku bogatego w żelazo warto...

  • Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

    ...brukselką. W ich towarzystwie gorzej przyswaja się jod. Nie podawaj też warzyw bogatych w witaminę C (np. pomidor, kapusta, papryka) z surowym ogórkiem. Zawiera enzym niszczący witaminę C. Warzywa(...) gotować krótko na parze. Mięso lepiej piec lub dusić zamiast smażyć w tłuszczu Podczas smażenia produkty wchłaniają dużą ilość tłuszczu, który obciąża mały żołądek. Mięso najlepiej upiec w piekarniku albo...

  • Moc przysmaków

    ...żywe kolory i przyjemność ścigania groszku łyżeczką po talerzu. Aby nie zniszczyć beta-karotenu w warzywach, należy je gotować krótko, w jak najmniejszej ilości wody, pod przykryciem. Jarzynkę serwuj...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...tymianku, tak by powstały zgrabne medaliony. Oprósz solą i pieprzem. Na patelnię wsyp łyżkę lub półtorej gruboziarnistej soli. Gdy zacznie podskakiwać, krótko obsmaż na niej mięso z obu stron...

Artykuły na temat: szybka kapusta na krótko
  • Kapusta lepsza niż cytrusy

    Kapusta jest niedocenianym warzywem. A szkoda, bo nie dość, że jest cennym źródłem witaminy C (zarówno kiszona, jak i surowa), to jest mało kaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Nie bez kozery, na kapuście opiera się dieta szwedzka, czyli dieta kapuściana. Osoby stosujące ją, szybko, bo w ciągu tygodnia, mogą pozbyć się około 4-5 kilogramów. Kapusta w okresie zimowym jest lepszym...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Kluski zapiekane z kurczakiem

    Sposób przygotowania: 1. Kapustę kroimy w paski i parzymy w gorącej wodzie, odcedzamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso krótko płuczemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy piersi z każdej strony na jasnozłoty kolor. Oprószamy pieprzem, solą, studzimy, a następnie kroimy w plastry.  2. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy kapustę, kluski...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Lecz się dietą

    Potrzebujesz białka i dużej ilości kalorii. Na twoje menu powinny składać się głównie chude mięso i ryby oraz półtłusty nabiał. Zalecany jest również rosół wołowy, bogaty w ważne dla rekonwalescentów aminokwasy. Nie zapomnij o warzywach i owocach - najlepiej krótko gotowanych lub duszonych. Jedz też różne kasze i pieczywo z mąki orkiszowej, dostarczającej energii. Unikaj potraw smażonych...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    ...mrożonych malin lub soku z malin D łyżeczka cukru Maliny z cukrem krótko zagotuj. Dodaj imbir pokrojony w plasterki. Odstaw na kilka godzin. Odcedź i wypij. Napój pobudza krążenie i działa wzmacniająco...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Owoce i warzywa: Jak sprawić, by były świeże na dłużej?

    Co zrobić, gdy kosze i lodówki kipią od nadmiaru owoców lub warzyw? Oto kilka prostych trików, dzięki którym przedłużysz ich świeżość ! Truskawki Sezon na truskawki trwa zdecydowanie za krótko. Jeśli chcesz, by wytrwały w świeżości nieco dłużej, nie pozbawiaj ich szypułek i myj je tuż przed zjedzeniem. Unikaj plastikowych pojemników, lepiej sprawdzą się małe koszyki. Jeśli chcesz...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...