• Informacje na temat:

    szpryca do nadziewania pączków

Przepisy na temat: szpryca do nadziewania pączków
  • Najlepsze przepisy na pyszne pączki

    ...kładziemy na poduszkach do wyrośnięcia. Czynność powtarzamy do opróżnienia miski. To samo robimy później z pozostałym ciastem z wykrawania. Z porcji wychodzi koło 28-32 pączków, zależy jaką mamy...

  • Zbliża się tłusty czwartek, który kocham zwłaszcza za chrust. Niestety czasu jest za mało a doba nie jest z gumy, więc musiałam wybrać między zrobieniem pączków a chrustu. A właściwie wybór jest żaden bo dla mnie tłusty czwartek równa się chrust. W sumie nie rozumiem, dlaczego robi się go tylko w ten jeden dzień roku - przynajmniej u mnie. Znalazłam za to doskonałą alternatywę dla pączków - babeczki z nadzienie z róży, które robi się w 20 minut. Taaak słyszę te Wasze pomruki, że jak to, że z...

  • Pieczemy pączki!

    ...poduszkach do wyrośnięcia. Czynność powtarzamy do opróżnienia miski. To samo robimy później z pozostałym ciastem z wykrawania. Z porcji wychodzi koło 28-32 pączków, zależy jaką mamy szklankę. Smażymy...

  • Co zrobic z dwoma paczkami, na które juz nikt nie ma ochoty? Dodac 2 jablka i wyczarowac w ciagu kilku minut ( nie liczac czasu pieczenia ) przepyszny deser.

  • Kolejny przepis do wykorzystania za rok. Nie zdążyłam opublikować, tak szybko galopuje wiosna w tym roku :) Herbatka z pączków jabłoni. Zrobiona z kwiatowych pączków jabłoni, zerwanych wraz z młodymi listkami, a od czasu do czasu również z rozwiniętym już kwiatkiem. Herbatka, o której słyszałam niemal legendy, tym bardziej chciałam jej więc spróbować. Z pączkowych resztek nie udało mi się zrobić wiele gotowej herbaty, ale na spróbowanie wystarczy. Dobre i to. Oczywiście jabłonka, z której...

  • Puszyste pączki nadziewane przed smażeniem

  • To takie proste – sosna z naturalną niejodowaną solą – naprawdę, nie ma w zielarskim świecie niczego łatwiejszego! Taką sól można używać zarówno do relaksującej kąpieli, jak i kulinarnie. W kuchni aromat soli sosnowej szczególnie dobrze komponuje się z pieczonymi ziemniakami, z potrawami z jaj (np. omletem), z leśnymi grzybami, a także z niektórymi warzywami i mięsem. Warto podejmować eksperymenty z tym aromatycznym dodatkiem. Trzeba też wiedzieć, że żywo zielony kolor soli szybko zanika wraz...

  • z prawdziwą niespodzianką w środku

  • Nadają się jako przystawka lub np lekka kolacja

  • Przepis pochodzi z książki "Kuchnia europejska",jest troszkę zmieniony ale danie smakowało wszystkim.

Artykuły na temat: szpryca do nadziewania pączków
  • Paczki z roza i bez rozy

    ...uwielbiam, ale coz szpryca pod tym wzgledem nie zdaje egzaminu. Tak wiec dzisiaj paczki nadziewane przed smazeniem platkami rozy w cukrze i po smazeniu konfitura sliwkowa z imbirem oraz jagodowa, wlasnej...

  • Co roku Polacy zjadają w tłusty czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia nie wypada zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną jednego takiego przysmaku. Tylko jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Tłusty czwartek jest jedynym dniem w roku, kiedy bez wyrzutów sumienia możemy pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności płynącej z konsumowania pączków i innych pyszności. Warto jednak pamiętać, jakimi zasadami należy się kierować podczas ich...

  • Co roku Polacy zjadają w Tłusty Czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia nie wypada wręcz zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną jednego takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w Tłusty Czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Jakie pączki jadano dawniej? Jak przyrządza się je na świecie?       Fot. 123RF.COM Pączki dawniej Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj smażenia ich na słodko pojawił się u...

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....

  • Z badań wynika, że lunch statystycznego Polaka to kanapka jedzona przy komputerze. Obiad to ważny posiłek, który ma duży wpływ na naszą efektywność w pracy. Samodzielne przygotowanie lunchu do pracy wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne i czasochłonne. Co jadamy w pracy? Analitycy firmy Pipdrive zbadali efektywność pracowników handlowych w europejskich krajach. Zwrócili uwagę, że Polacy w porównaniu do Francji i innych krajów Europy Zachodniej ciężko pracują, często kosztem przerwy...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Śniadanie do szkoły nie musi być nudne, ale nie musi też być wyszukane, wymagające znacznych nakładów pracy i pieniędzy. Wystarczy zastanowić się chwilę, co można zrobić, by było i smacznie, i ciekawie. Fot. 123RF/Picsel Są dzieci, które ze smakiem zjadają wszystko co naszykują rodzicie. Są też dzieci, które śniadania w domu nie zjedzą, a drugie przyniosą z powrotem do domu i będą chować w tornistrze. Tych drugich warto uczyć zdrowego i regularnego odżywiania, te pierwsze z radością...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...

  • Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością? Fot. 123RF/Picsel Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie...