• Informacje na temat:

    szpinak z fetą do naleśników

Przepisy na temat: szpinak z fetą do naleśników
  • Pierogi z pokrzywą i fetą

    Połączenie sera fety i szpinaku w nadzieniu do naleśników lub pierogów jest nam dobrze znane. Okazuje się, że szpinak można zastąpić rośliną z naszych łąk i nieużytków - pokrzywą. Może pokusimy się więc o przyrządzenie pierogów z fetą i pokrzywą?

  • Od kiedy ser feta?

    Ser feta jest produkowany z pasteryzowanego mleka owczego, z niewielkim dodatkiem koziego. Jest miękki i dość słony. Dziecko, które lubi tak intensywne przysmaki, może go spróbować po 2. roku życia. Warto go podać np. w sałatce greckiej, zapiekany z bakłażanem i szpinakiem lub w postaci farszu do naleśników.

  • Naleśniki ze szpinakiem i fetą

    Składniki na 4 porcje: Nadzienie: - 60 dag szpinaku, - 10 dag fety, - 6 dag orzeszków piniowych, - po 2 łyżki śmietanki 30 proc. i 18 proc., - olej Sos: - 4 pomidory, - cebula, - 2 ząbki(...). Na patelnię wylewaj po porcji ciasta i usmaż 12 naleśników. Sos: posiekaną cebulę i roztarty ząbek czosnku przysmaż na łyżce oliwy. Dodaj pokrojone pomidory, podsmaż. Przypraw ziołami prowansalskimi...

  • 101 pomysłów na naleśniki

    ...naleśników? Wystarczą dwa jaja (oczywiście najlepiej z wolnego wybiegu), szklanka mąki (najlepiej pół na pół razowa i pszenna), szklanka mleka, trzy czwarte szklanki wody (dobrze użyć gazowanej) i szczypta soli. Cukier i tłuszcz Nie ma potrzeby dodawania do ciasta ani cukru, ani tłuszczu. Jeśli zdecydujemy się na słodką wersję naleśników - ten smak zafundują nam dodatki w postaci owoców...

Artykuły na temat: szpinak z fetą do naleśników
  • Szpinak: Zielona wersja zdrowia

    Szpinak – niesłusznie osławiony z uwagi na zawartość żelaza. Nie zmienia to faktu, że jest wyjątkowo cennym warzywem. Obfituje w silne przeciwutleniacze i szereg witamin. Komu będzie szczególnie sprzyjał, a kto powinien go unikać?

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Feta: Zdrowie na talerzu

    ...naleśników. Zdrowie na talerzu Oprócz witaminy A feta zawiera też witaminę B12, niezbędną do wchłaniania żelaza. Dostarcza też naszemu organizmowi zdrowych kwasów Omega3 (w tym kwasu linolowego). Korzystnie wpływa więc na metabolizm tłuszczów, zapobiegając odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Razem ze szpinakiem Z dodatkiem fety szybko zrobisz grecką sałatkę albo omlet. Trochę więcej przygotowań...

  • Sosy do warzyw na ciepło Knorr raz na zawsze rozwiązały problem gotowanych warzyw o mało wyrazistym smaku. Dostępne w 4 wariantach smakowych pozwalają w prosty sposób przyrządzić pyszne, aromatyczne dania warzywne. Zostały one docenione przez konsumentów, którzy przyznali sosom Knorr wyróżnienie „Produkt Roku 2014”. Fot. 123RF.COM/PICSEL Sosy do warzyw na ciepło Knorr to linia 4 wariantów smakowych w zależności od rodzaju warzyw, do których są dedykowane: serowo-kremowy do brokułów i...

  • W krainie szpinaku

    Szpinak jest niskokaloryczny - 100 g ma tylko 16 kcal! Możliwości wykorzystania go w kuchni są właściwie nieograniczone. Robi się z nim makarony, tortille, pizze, miksuje do zup-kremów, wykorzystuje do sałatek, tart, lasagne, pierogów czy znakomitych sosów. Można też z niego usmażyć pyszne chrupkie placuszki.

  • Wydaje ci się, że polska kuchnia nie ma przed tobą tajemnic? Przekonaj się, czy znajomość produktów spożywczych, jest dla ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień Polskiej Żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia. Zapoznaj się z alfabetycznym zestawieniem polskich produktów. A jak Auflauf Czy komukolwiek ta niemiecko brzmiąca nazwa coś mówi? Podpowiadamy - to znana wszystkim zapiekanka - danie jednogarnkowe z makaronów, mięs, serów oraz jarzyn, które...

  • Najzdrowsze jedzenie

    ...i naleśników albo przygotować sałatkę z fetą. Natka pietruszki po zmiksowaniu z czosnkiem i oliwą będzie świetnym sosem do makaronu, śmiało zastąpi słynne włoskie bazyliowe pesto. Jak najczęściej(...): kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka, szpinak, cykoria, natka pietruszki, sałata rzymska, endywia, szczypiorek i jarmuż. Ten ostatni to ulubione warzywo doktora Fuhrmana - dostarcza więcej wapnia niż...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...

  • Najzdrowsze jedzenie to... liście!

    ...odżywczy koktajl. Ze szpinaku możesz przyrządzić farsz do pierogów i naleśników albo przygotować sałatkę z fetą. Natka pietruszki po zmiksowaniu z czosnkiem i oliwą będzie świetnym sosem do makaronu(...) A i C, wapnia oraz siarki. Na dalszych miejscach uplasowały się: kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka, szpinak, cykoria, natka pietruszki, sałata rzymska, endywia, szczypiorek i jarmuż. Ten ostatni...

  • Kolorowe i pełne witamin - koktajle z warzyw i owoców zyskują coraz większą popularność. Zobacz jak je wybierać, w zależności od tego, jaki cel chcesz osiągnąć. Owocowe, warzywne lub te mieszane - bez względu na skład, koktajle powinny możliwie jak najczęściej gościć w naszym jadłospisie. Jak się okazuje, są nie tylko skarbnicą witamin, ale również doskonałym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów, wzmocnienie odporności lub poprawę wyglądu.   Koktajle odchudzające Jeśli chcesz oczyścić...