• Informacje na temat:

    szpinak z ciastem francuskim i feta

Przepisy na temat: szpinak z ciastem francuskim i feta
  • Przysmaki z ciasta francuskiego

    ....  4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. i piecz około 20 minut (aż ciasto się zrumieni). Podawaj z sosem, np. czosnkowym.   Łosoś ze szpinakiem pod złocistą kołderką Sposób przygotowania 1. Filet skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.  2. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek. Dodaj umyty szpinak, zamieszaj, przesmaż. Skrop sokiem...

  • Czym się różnią ciasta filo i francuskie

    ...jego zagniecenia drożdży, śmietany lub twarożku. Banica i baklawa z ciasta filo, a warkocz z francuskiego Banica szpinakowa Pokrój i obsmaż cebulę. Dodaj czosnek, szpinak i przyprawy. Podsmaż...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Pyszne jarskie rolady

    Szpinakowe ślimaczki 1. Szpinak wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż rozmarznie  i wyparuje prawie cała woda. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz gałką. Odłóż do wystudzenia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. 2. Zimny szpinak wymieszaj z mąką i żółtkami. Białka ubij na sztywno, delikatnie domieszaj do masy...

  • Małe co nieco!

    ...ok. 6 zł Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g) 500 g świeżego szpinaku 150 g sera feta 2 ząbki czosnku(...) dodaj umyty szpinak i smaż ok. 2-3 minut, aż straci objętość. Przełóż całość na sitko i odsącz nadmiar wody.  Szpinak przełóż do miski, dodaj fetę, wymieszaj, dopraw. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój...

Artykuły na temat: szpinak z ciastem francuskim i feta
  • Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim

    Szpinak umyj i osusz na papierowym ręczniku. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i trzymaj na ogniu do odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia. Rozłóż ciasto francuskie. Na jednej połowie nałóż warstwowo: szpinak, plasterki sera feta, łososia. Całość skrop cytryną i lekko oprósz...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Łosoś w cieście francuskim

    Wystarczą odpowiednie dodatki i przyprawy, by z zielonych liści szpinaku wyczarować smakołyk, który dodaje siły. Polecamy przepis na łososia ze szpinakiem w cieście francuskim.

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu, co z nim zrobić. Na szczęście nasi użytkownicy znają niejeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, niestraszni będą nam niezapowiedziani goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą oko i podniebienie....

  • Łosoś z fetą

    Przygotowanie: Szpinak rozmroź i odsącz na sitku. Podsmaż na rozgrzanym oleju i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Letnie tarty

    ..., wylepić nim wysmarowaną oliwą formę (trochę ciasta odłożyć). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Na podpieczone ciasto wylać masę serowo-cukiniową. Udekorować ciastem i plastrami cukinii. Piec ok. 30 minut. Tarta ze szpinakiem i fetą Składniki na 4-6 porcji: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1/2 kg świeżego szpinaki, 30 dag sera feta, 2 jajka, 200 ml śmietany 30

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Łosoś w cieście

    .... Wystudź. 2. Na cieście francuskim rozłóż połowę łososia a następnie szpinak. Przykryj pozostałym łososiem. Zwiń nadmiar ciasta zawijając pod spód. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do(...) zielone pesto lub podsmażone na maśle pory. Zamiast serka mascarpone do szpinaku można dodać pokruszony ser feta.

  • Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite...