• Informacje na temat:

    szpinak w śmietanie

Przepisy na temat: szpinak w śmietanie
  • Składniki : 4 udka z kurczaka, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag świeżych liści szpinaku, 3 ząbki wyciśniętego czosnku, 5 dag sera Gorgonzola, 50 ml oleju do smażenia, 100 ml białego wina, 200 ml śmietany 36 proc., tymianek, gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól.

  • Wigilia dla brzdąca

    ...krowie mleko), z kaszą gryczaną czy ze szpinakiem. Takie pierożki będą lekkostrawne dla brzdąca, pod warunkiem że podgrzejesz je w gorącej wodzie lub podpieczesz, zamiast podsmażać. Kapusta z grochem(...) czy cukrowej (są łagodniejsze w smaku). Z kolei śledź w śmietanie będzie lżej strawny, jeśli zastąpisz ją jogurtem naturalnym i dodasz do smaku starte kwaśne jabłko. Kompot z suszu TAK! Suszone...

Artykuły na temat: szpinak w śmietanie
  • Tagliatelle z wiosennym szpinakiem i o kinie dla dzieci

    Na wczorajsza kolacje zrobilam to wiosenne danie... polaczylam swieze tagliatelle z mlodymi listkami szpinaku. czesc byla podsmazona czesc surowa. Do tego...

  • W tym odcinku Cooknij to! W zdrowym stylu Beata Śniechowska pokaże jakie dodatki idealnie skomponują się z klasycznym śledziem w śmietanie. Koniecznie wypróbujcie!     4 filety śledziowe 300 g gęstej śmietany 1 łyżka majonezu sok z 1 cytryny2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 posiekana, duża cebula (w piórka)1/2 jabłka (najlepiej szara reneta), pokrojone w kostkęsól, świeżo mielony pieprzkoperekróżowy pieprz Przygotowanie Śledzie opłukać w zimnej wodzie, pokroić w kostkę o wymiarach ok. 4x4 cm....

  • Twoje dziecko może mieć alergię?

    .... 8. Pseudoalergie mogą być też powodowane przez produkty zawierające histaminę, m.in. pomidory, ananasy, banany, truskawki, szpinak, orzeszki ziemne, kakao, czekolada, soja, przetwory mleczne, ryby, wędliny(...) z lekarzem. ZAPAMIĘTAJ: • mleko gotowane mniej uczula; • białka mleka krowiego są też w serach, twarogach, jogurtach, mięsie wołowym itp.; • tłuszcze mleka nie uczulają, ale w maśle i śmietanie mogą...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Wigilia dla brzdąca

    ...krowie mleko), z kaszą gryczaną czy ze szpinakiem. Takie pierożki będą lekkostrawne dla brzdąca, pod warunkiem że podgrzejesz je w gorącej wodzie lub podpieczesz, zamiast podsmażać. Kapusta z grochem(...) czy cukrowej (są łagodniejsze w smaku). Z kolei śledź w śmietanie będzie lżej strawny, jeśli zastąpisz ją jogurtem naturalnym i dodasz do smaku starte kwaśne jabłko. Kompot z suszu TAK! Suszone...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • W liściach, siekany, w serduszkach, z sosem śmietanowym lub serowym - w szerokiej ofercie mrożonych szpinaków FRoSTY każdy znajdzie coś dla siebie. Postaw na zieleń i zaskocz ukochaną osobę wykwintnym szpinakowym daniem! fot. materiały prasowe Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. W kuchni znakomicie sprawdza się szpinak mrożony FRoSTA, który...

  • Niebezpieczne dla naszego zdrowia bakterie mogą znaleźć się w produktach, które wydają się być z pozoru bardzo bezpieczne i zdrowe. W ostatnim czasie coraz częściej słyszymy o tym, że groźne bakterie salmonelli mogą znajdować się nawet w sałacie. Czy jest się czego bać? Fot. 123RF W ostatnim czasie australijskie społeczeństwo zelektryzowała informacja dotycząca paczkowanej sałaty, która miała zostać skażona bakteriami salmonelli. W związku z odnotowaniem co najmniej zwiększonej ilości...

  • Sportowcy, na co dzień wydatkujący więcej energii niż przeciętny człowiek, mają większe zapotrzebowanie na węglowodany, które tę energię dostarczają. Fot. 123RF Organizm osoby uprawiającej sport wyczynowo przystosowany jest do gromadzenia większych zapasów glikogenu, który w czasie wysiłku rozkłada się do węglowodanów. Są one bezpośrednim źródłem energii, a ich dobre źródło stanowią makarony. Nie da się ukryć, że zdaniem większości dietetyków, węglowodany są najważniejszym źródłem energii...

  • Poświąteczny czas jest ciężki nie tylko dla naszych portfeli, ale i żołądków. Po bożonarodzeniowym biesiadowaniu i sylwestrowych szaleństwach przyda nam się mały detoks. Oto pięć produktów, które nam w tym pomogą. Jak co roku obiecywałaś sobie, że podczas świątecznej biesiady zachowasz umiar i jak zwykle nic z tego nie wyszło? Budzisz się rankiem ociężała i przejedzona, z moralnym kacem, kompletnie nie wiedząc, jak pozbyć się tego okropnego uczucia? Podpowiadamy, w jaki sposób poradzić sobie...