• Informacje na temat:

    szpinak w ciescie francuskim

Przepisy na temat: szpinak w ciescie francuskim
  • Łosoś w cieście francuskim

    Sposób przygotowania 1. Łososia skrop cytryną, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na godzinę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na patelni. Dodaj szpinak. Przypraw solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym. Duś pod przykryciem do miękkości.  2. Na rozłożone ciasto francuskie wyłóż łososia, przykryj szpinakiem i zawiń. Piecz 30 min. w temp. 200 st. C. Usmaż...

  • Pakuneczki w cieście francuskim

    Sposób przygotowania 1. Ryba: na patelni rozpuść 1 łyżeczkę oleju. Wrzuć szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sól i pieprz. Smaż 2-3 minuty (ważne, by powstały sok odparował). Włóż szpinak na sitko, by jeszcze się odsączył. Rybę umyj i podziel na 4 części. Posól i ew. posyp pieprzem. Ciasto przekrój na 4 płaty. Na każdym, na środku połóż po porcji szpinaku, na to rybę i znów...

  • Łosoś w cieście

    ...wrzątku. Na patelni rozgrzej olej i zrumień pokrojoną drobno cebulę. Dodaj szpinak i podlej wodą. Przypraw solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i czosnkiem granulowanym. Dodaj masło i śmietanę.  2. Ciasto francuskie rozwałkuj. Wyłóż ryż i szpinak. Na wierzchu ułóż łososia i 4 jajka ugotowane na twardo. Ciasto zawiń, natnij i posmaruj jednym roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika...

  • Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami

    Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego           200 g mrożonego szpinaku           2 ząbki czosnku           75 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland           50(...) (w temperaturze pokojowej) kroimy w prostokąty. Na patelni podsmażamy na oliwie szpinak z posiekanym czosnkiem. Dodajemy do tego posiekane orzechy włoskie, pokrojone drobno figi oraz sól i pieprz. Po...

  • Samo zdrowie. Szpinak z orzechami w cieście francuskim

    Coś dla wielbicieli szpinaku, orzechów i sera koziego! Pyszna, dość prosta i zdrowa przekąska. Idealna nie tylko na ciepło.

  • Samo zdrowie. Szpinak z orzechami w cieście francuskim

    Coś dla wielbicieli szpinaku, orzechów i sera koziego! Pyszna, dość prosta i zdrowa przekąska. Idealna nie tylko na ciepło.

  • Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

    Składniki na 8 porcji: 800 g filetów z łososia (bez skóry), sól i pieprz czarny mielony, 50 ml oliwy z oliwek. 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 600 g świeżego lub mrożonego szpinaku, 40 g masła, 50 ml mleka, 50 g kwaśnej śmietany, 400 g mrożonego ciasta, francuskiego, 1 jajko, sezam do posypania, mąka tortowa do podsypania.

  • ...1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego; 1 opakowanie szpinaku mrożonego; 30 dkg sera żółtego; 45 dkg szynki z indyka w plastrach.

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    ...zawiera: 3730 kJ/891 kcal Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim z dipem z ricotty i oliwek Składniki na 6 porcji: - 1 sucha bułeczka, - 100 g suszonych pomidory w oliwie, - cebula(...) gałce lodów waniliowych. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 1370 kJ/327 kcal Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem owczym Składniki na 4 porcje: - 600 g szpinaku, - cebula...

  • Pyszne dania obiadowe

    Pieczeń rzymska w cieście francuskim Sposób przygotowania 1. 3 jajka ugotuj na twardo. Mięso zmiel, przypraw solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Posiekane cebule(...), piecz do miękkości mięsa i warzyw. Fasolkę szparagową ugotuj, zawiń w podsmażony boczek. Porcje szynki posyp kiełkami.  Muszelki ze szpinakiem 1. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno...

Artykuły na temat: szpinak w ciescie francuskim
  • Łosoś w cieście francuskim

    Wystarczą odpowiednie dodatki i przyprawy, by z zielonych liści szpinaku wyczarować smakołyk, który dodaje siły. Polecamy przepis na łososia ze szpinakiem w cieście francuskim.

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • Mięso w cieście francuskim

    ...ok. 20 min w temp. 200°C. Rada: Ostrym nożem natnij w piersi kurczaka głębokie kieszonki i wypełnij je uduszonym szpinakiem. Następnie owiń je ciastem i upiecz. Zobacz także: 

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Jajka w cieście ze szpinakiem

    ...1. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Dodać szpinak, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 min do całkowitego rozmrożenia, odparować. Dodać orzeszki uprażone na suchej patelni oraz ser(...) ciasta rozwałkować, ułożyć na papierze. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy, na to jajka jedno za drugim. Zwinąć ciasno w rulon, posmarować masłem. Piec 35 min w temp. 180°C. 3 Pomidory obrać ze skórki...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Polędwiczki w cieście

    Przepis na aromatyczne polędwiczki w cieście francuskim z dodatkiem tego, co jesienią lubimy najbardziej - z grzybami.

  • Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek. Jeśli na Południu w porze obiadu wita podróżnika aromat oliwy z oliwek i zrumienionego na niej czosnku, to Północ zniewala bogactwem intensywnie doprawianych...

  • Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim

    Szpinak umyj i osusz na papierowym ręczniku. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i trzymaj na ogniu do odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia. Rozłóż ciasto francuskie. Na jednej połowie nałóż warstwowo: szpinak, plasterki sera feta, łososia. Całość skrop cytryną i lekko oprósz...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

Wideo na temat: szpinak w ciescie francuskim
  • Szybki przepis na pyszny obiad

    Polędwica wieprzowa z pieczarkami i szpinakiem w cieście francuskim z pewnością brzmi pysznie. A smakuje? Na pewno jeszcze lepiej. Jeśli ktokolwiek myśli, że przygotowanie tak skomplikowanego dania zajmie mu cały dzień, grubo się myli. Łukasz Konik w programie "Pytanie na śniadanie" pokazał, jak taki obiad przygotować szybko i łatwo. Nie ma wątpliwości, że oczaruje każdego smakosza.