• Informacje na temat:

    szpinak na maśle

Przepisy na temat: szpinak na maśle
  • Pyszne ze szpinakiem

    Na maśle szklimy posiekaną cebulę i starty czosnek. Wrzucamy odsączony szpinak, chwilę przesmażamy. Studzimy. Dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. 

  • Cannelloni ze szpinakiem

    Sposób przygotowania 1. Makaron zanurz na 2 minuty we wrzątku, zalej zimną wodą. Na maśle podsmaż szpinak z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodaj pokruszony ser, przyprawy, jogurt. Wymieszaj. Farsz nakładaj do rurek, układaj w naczyniu.  2. Pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę podsmaż, dodaj pomidory, duś, przypraw. Ułóż na faszerowanym makaronie. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. Posyp startym...

  • Knedle ze szpinakiem

    Nowy pomysł na szpinak.

  • Jak odmienić smak kanapek? Sekret tkwi w pastach i smakowym maśle

    ...mamy w lodówce.  Masło czosnkowe ze szpinakiem Sposób przygotowania Do miękkiego masła dodaj szpinak - świeży lub odciśnięty mrożony. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Pod koniec miksowania...

  • Warto jeść szpinak!

    Słynny bohater z bajki zyskiwał niewiarygodną krzepę po spożyciu puszki szpinaku. Czy taki sam efekt spotka Ciebie po zjedzeniu kilku zielonych listków? To całkiem możliwe! Może nie uda się wygrać morskiej batalii z wielorybem, ale dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów!

  • Jak przyrządzić szpinak, żeby był zdrowy

    Szpinak zawiera wiele naturalnych przeciwutleniaczy, w tym potrzebną naszemu sercu i oczom luteinę. Niestety, w trakcie gotowania czy smażenia sporo tej substancji ulega zniszczeniu. Uwaga, jest naukowo udowodniony sposób na odzyskanie luteiny ze szpinaku. Sprawdź!

  • Pożywna zapiekanka z mozzarellą i szpinakiem

    Sposób przygotowania Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj obraną i pokrojoną cukinię i szpinak. Duś aż zmiękną, dopraw solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Roztrzep jajka, wlej na patelnię z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj i umieść w wysmarowanej masłem tortownicy. Posyp serem i zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

  • Wołowina ze szpinakiem

    Składniki: 80 dag polędwicy wołowej 2 łyżki pasty truflowej pasztet z gęsiej wątróbki (opcjonalnie) kostka masła 100 ml koniaku sól, pieprz bagietka 2 opakowania świeżych liści szpinaku orzechy piniowe uprażone na suchej patelni rozmaryn (dekoracja) Przygotowanie: 1. Plastry mięsa (3-4 cm) usmaż na maśle, dodaj pastę i koniak. Podduś. Owiń w folię alum. i trzymaj w cieple...

  • Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym

    Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem: 300 ml mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól, cukier do smaku garść młodego szpinaku olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju. Farsz: 200 g sera podlaskiego np. MSM Mońki 200 g młodego szpinaku 7 ząbków czosnku pieprz grubo...

  • PIECZONA ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

    ..., doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory. Na lekko...

Artykuły na temat: szpinak na maśle
  • Omlet z groszkiem i szpinakiem

    Sposób przygotowania: 1. Liście szpinaku umyj i osusz. Przesmaż je na maśle na rozgrzanej dużej patelni. Zielony groszek ugotuj w lekko osolonej wodzie, a ser feta pokrusz. Jajka rozbij i wymieszaj z mlekiem, lekko ubij mikserem, dopraw solą i pieprzem. Wylej masę jajeczną na podsmażony szpinak, na wierzchu rozsyp zielony groszek i fetę.  2. Smaż omlet na złoty kolor z obydwu stron (aby go...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Jak przyrządzić szpinak

    Jak doprawić szpinak by nie był mdły? Jak go przyrządzić i przechować. Na te pytania odpowiada Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Malownicze i wciąż nieodkryte Roztocze zachwyca nie tylko bogactwem natury, ale i smaków. Region ten słynie m.in. z dań mącznych, potraw na bazie kaszy gryczanej oraz miodów i olejów Fot. materiały prasowe Obok doskonałej kuchni, odkryć tu można również bogate tradycje winiarskie. Wszystko za sprawą ciepłego klimatu, ciągnących się po horyzont łagodnych wzgórz i żyznych lessowych gleb, stanowiących doskonałe warunki do uprawy winorośli i innych owoców. Dzisiaj Marcin Sikora, wieloletni szef...

  • Tarta ze szpinakiem

    ...i boki formy na tartę. Nakłuj je widelcem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz ciasto przez 20 minut. Na maśle podsmaż posiekany czosnek. Dodaj szpinak i smaż do odparowania nadmiaru wody. Przestudzony szpinak wymieszaj z serem i jajkami. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na ciasto wyłóż farsz. Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 25 minut. Zobacz także:

  • Znamy najnowsze wyniki badań wieprzowiny. Okazuje się, że w porównaniu z sytuacją sprzed 20 lat jakość tego mięsa znacznie się poprawiła. Ma więcej dobrze przyswajalnego żelaza oraz witamin, a mniej sodu, kalorii i cholesterolu. Zaraz się zacznie! Prezenty, porządki, tłumy w sklepach - nieodłączny element przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Aby w tym roku nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę, warto zrobić plan. Również w zakresie samej kolacji wigilijnej oraz dań i przekąsek na...

  • Cannelloni ze szpinakiem

    .... Na brzegu paska ułożyć kawałek papryki i łyżkę szpinaku. Zawinąć rulonik, odciąć, powtarzać. Szynkę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, dosypać 3 łyżki mąki, wlać mleko i bulion, gotować 5 min(...)Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić mieszając na 1 łyżce oleju, dodać rozmrożony szpinak, sól i pieprz. Dusić 10 min, ostudzić. Wymieszać z połową parmezanu, bułką tartą i pianą ubitą z 1 białka...

  • Kopytka doskonale wypadają solo, ze skwarkami, z cebulką, ze zrumienioną bułką tartą lub z sosem mięsnym, czy grzybowym, a także - po drobnych modyfikacjach - na słodko. Mogą być daniem głównym, mogą być także dodatkiem. Zawsze smakują dobrze i są lepsze od zwykłych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Kopytka są potrawą tanią w przygotowaniu, nie wymagającą dużej ilości składników i wykorzystującą to, co rodzi ziemia. Jest to także potrawa uniwersalna, którą, bez większych modyfikacji, można podać...

  • Jak przyrządzić szpinak, żeby był zdrowy?

    Szpinak zawiera wiele naturalnych przeciwutleniaczy, w tym potrzebną naszemu sercu i oczom luteinę. Niestety, w trakcie gotowania czy smażenia sporo tej substancji ulega zniszczeniu. Jak więc przyrządzać szpinak, by był bogaty w luteinę?

  • W Polsce coraz popularniejsze stają się brunche, czyli połączenie śniadania (breakfast) i lunchu. Eksperci marki Sandra przygotowali kilka przepisów, które pozwolą Wam przygotować taki posiłek samodzielnie w domu. Fot. materiały prasowe Typowy brunch celebruje się z rodziną lub przyjaciółmi, nieśpiesznie spożywając dania charakterystyczne zarówno dla śniadania, jak i obiadu.Brunch pełni funkcję późnego śniadania lub wczesnego obiadu, do którego zasiadamy około południa. Staje się on coraz...

Wideo na temat: szpinak na maśle
  • Ostatnie smaki lata

    Piotr Kucharski przygotował potrawy, które kojarzą się z latem. W kuchni "Dzień Dobry TVN" pojawiły się dania takie jak: konfitura z jabłek, ananasa i imbiru, fasolka z prażonym na maśle sezamem i wędzonym tofu, sznycle z kurkami i szpinakiem, a także maślane ciasteczka z kremem mascarpone, malinami i jeżynami.