• Informacje na temat:

    szpinak jako dodatek

Przepisy na temat: szpinak jako dodatek
  • Lekka sałatka z dodatkiem truskawek i awokado

    Sezon na truskawki ruszy lada moment! Te pyszne owoce bogate są m.in. w witaminę C, żelazo oraz wapń. Można spożywać je w postaci np. koktajli, ale równie świetnie sprawdzą się jako… dodatek do sałatek!

  • Warto jeść szpinak!

    Słynny bohater z bajki zyskiwał niewiarygodną krzepę po spożyciu puszki szpinaku. Czy taki sam efekt spotka Ciebie po zjedzeniu kilku zielonych listków? To całkiem możliwe! Może nie uda się wygrać morskiej batalii z wielorybem, ale dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów!

  • Sezon na...szczawi szpinak

    Do czego są najlepsze? 1. Szczaw ma charakterystyczny, kwaśny smak. Jest dobry na surowo jako dodatek do różnych sałatek i surówek, jak również gotowany - w zupach czy sosach. 2. Szpinak jest(...), oraz na ciepło, np. jako składnik farszu do wielu dań. Jedz, będziesz piękniejsza! Szpinak zawiera beta-karoten, wit. C i luteinę (silne przeciwutleniacze), które korzystnie wpływają na stan naszej...

  • Knedle ze szpinakiem

    Doskonałe jako dodatek do zrazów lub gulaszu...

  • Ryż ze szpinakiem

    Doskonale sprawdzi się jako dodatek do ryb lub mięs. Przepis polecamy tym, którzy dbają o linię.

  • Szpinak i kabaczek

    Aby malec miał szansę przekonać się do smaku danego warzywa, należy mu je podać co najmniej 10-12 razy w tygodniowych odstępach. Sprawdź, czy posmakuje mu szpinak lub kabaczek.

  • Ziołowe kule

    Świeży szpinak umyj i pokrój na grube paski.

  • Zielone uszka

    Świąteczne uszka to swoisty klasyk na wigilijnym stole. Jako dodatek do aromatycznego barszczu czy samodzielna potrawa sprawdzą się zawsze. Jeśli macie ochotę na ciekawą odmianę spróbujcie nietypowych, bo zielonych uszek.

  • Pyszności z resztek lata

    Teraz warzywa są najsmaczniejsze, solo i jako dodatek, bo wygrzały się na słońcu, a my możemy zajadać się nimi zaraz po zerwaniu. Korzystajmy z tego, bo lato się kończy!

  • Przepisy na bób, które sprawią, że się od niego uzależnisz

    ...mowa o śniadaniu, tu również można odczarować bób. Choć standardowo kojarzony jest jako dodatek do lekkich sałatek czy obiadów, może być również urozmaiceniem porannych dań, np. szakszuki. Do jej(...) i błonnika stanowi kompozycję, która jest również sprzymierzeńcem w walce z nadwagą, a jako źródło witamin z grupy B stanowi cenne pożywienie dla układu nerwowego. Jakie jeszcze korzyści możemy czerpać...

Artykuły na temat: szpinak jako dodatek
  • Szpinak? Obowiązkowo

    ...​Porcja szpinaku dziennie dodaje energii i ma doskonały wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Przy tym można go wykorzystać do wielu różnych dań.

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Duszony szpinak z czosnkiem

    ...1. Świeży szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę. 2. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę i margarynę,...

  • Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a świąteczną atmosferę poczuli już chyba wszyscy, w tym także nasza redakcja. Dlatego też oddajemy w Wasze ręce specjalne wydanie naszego Magazynu, w którym, jak zwykle, znajdziecie mnóstwo przepisów, porad i ciekawostek. Jak przygotować tradycyjną wigilię? Czy istnieje alternatywa dla karpia oraz co możemy zrobić ze świątecznymi resztkami? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie na stronach naszego Magazynu. Zobacz bezpłaty magazyn...

  • Nie tylko mięso. Pyszne dodatki do dań z grilla

    ..., nie musisz przygotowywać "klasycznych" naleśników ze szpinakiem. Kuchnia roślinna to nieograniczone możliwości i doskonale sprawdzi się także na grillu. Wegańskie burgery na grilla Naprzeciw(...). Produkt pełen białka doskonale sprawdzi się, gdy podawany będzie w klasyczny sposób: w bułce i z sosami, ale także jako zamiennik kotleta mielonego. To także idealne rozwiązanie wtedy, gdy zaproszenie...

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...

  • Super-zdrowy szpinak, niełącznie produktów i inne mity na temat jedzenia

    Szpinaku nie trzeba gloryfikować, bo przyswajamy tylko 1 proc. zawartego w nim żelaza. Pomidora w sałatce warto ochronić warstewką tłuszczu zanim wkroimy do nich ogórka, który zabierze witaminę C. Nie miejmy też złudzeń co do brązowego cukru, w łyżeczce ma tylko 3 kcal. mniej niż biały.

  • Sprawdź, czego nie wiesz o dodatkach "E"! Czym są tak naprawdę "E" dodatki?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Wyróżnikiem dodatków do żywności "E" jest to, że nie są normalnie spożywane w danym produkcie, a są do niego dodawane, aby poprawić jego smak, zapach, kolor, wygląd, konsystencję i trwałość. Stąd dzielimy je na: - barwniki (E 100 - E 199),- konserwanty (E 200 - 299),- przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (E 300 - E 399),- emulgatory, środki spulchniające, środki żelujące (E 400 - E...

  • Placuszki z młodej kapusty i szpinaku

    Chrupiące i rumiane, o zaskakującym smaku. Mogą być serwowane jako samodzielne danie albo pomysłowy dodatek do mięsa...

  • Kto by pomyślał, że z dodatkiem szlachetnego trunku jakim jest whisky, można przygotować wiele fantastycznych dań. Zobaczcie zwycięskie przepisy i wypróbujcie je w najbliższym czasie, warto. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas przepisy. Musimy przyznać, że zainspirowaliście nas swoimi pomysłami. Jak się okazuje whisky pasuje nie tylko do mięs, ale także do sosów, ryb i deserów. Mamy zaszczyt przedstawiać zwycięzców. Zaproszenia na 3 edycję festiwalu „Whisky Live Warsaw 2016"...