• Informacje na temat:

    szparagi z bułka tarta

Przepisy na temat: szparagi z bułka tarta
  • Chrupiące szparagi podane z omletem

    Składniki na 2 porcje: 1 pęczek zielonych szparagów Szczypta cukru 5 jajek Bułka tarta 100 g parmezanu Musztarda francuska 2 łyżki miodu wielokwiatowego 250 ml zsiadłego(...) a pozostałą część wrzucamy na kilka minut do gotującej się wody z cukrem i szczyptą soli. Po wyjęciu zanurzamy je na chwilę w zimnej wodzie. Ugotowane szparagi panierujemy najpierw w 2 jajkach...

  • Szparagi zawijane z szynką dojrzewającą

    Składniki: 4 plastry szynki dojrzewającej np. Gzella 8 szparagów konserwowych 4 plastry sera żółtego 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej bułka tarta olej do smażenia 4 połówki brzoskwiń konserwowych 2 łyżki żurawiny ze słoika   świeże zioła Przygotowanie: 1. W plaster szynki i sera zawinąć po dwa szparagi, tak aby szynka pozostała na wierzchu. Rulony panierować...

  • Szparagi - naturalny afrodyzjak

    .... 2. Dlaczego warto po nie sięgać? Szparagi pomagają zachować młody wygląd, bo są bogate w kwas foliowy, który wspomaga regenerację uszkodzonych komórek. Sprzyjają oczyszczaniu się organizmu. Zawierają(...) gotowania w wodzie najlepiej mieć wysoki garnek, w którym będą stały (jeśli garnek jest zbyt szeroki, można szparagi związać nitką, aby się nie przewracały). Woda powinna sięgać tylko do główek, bo...

  • Ziemniaki ze szparagami i szynką

    Składniki dla 4 osób: 60 dag ziemniaków pęczek białych szparagów 15 dag szynki 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej olej zielony pieprz lub pistacje natka sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obierz, ugotuj. Szparagi umyj, obierz, odkrój końcówki, gotuj 15 minut. Plastry szynki podsmaż na rozgrzanym oleju. 2. Masło rozgrzej w rondelku. Dodaj bułkę tartą...

  • Szparagi - odmładzają i uwalniają od toksyn!

    .... Dlaczego warto po nie sięgać? Szparagi pomagają zachować młody wygląd, bo są bogate w kwas foliowy, który wspomaga regenerację uszkodzonych komórek. Sprzyjają oczyszczaniu się organizmu. Zawierają bowiem(...) gotowania w wodzie najlepiej mieć wysoki garnek, w którym będą stały (jeśli garnek jest zbyt szeroki, można szparagi związać nitką, aby się nie przewracały). Woda powinna sięgać tylko do główek, bo są...

  • Wszystko, co powinieneś wiedzieć o szparagach

    .... 2. Dlaczego warto po nie sięgać? Szparagi pomagają zachować młody wygląd, bo są bogate w kwas foliowy, który wspomaga regenerację uszkodzonych komórek. Sprzyjają oczyszczaniu się organizmu(...) 3-4 minuty. Do gotowania w wodzie najlepiej mieć wysoki garnek, w którym będą stały (jeśli garnek jest zbyt szeroki, można szparagi związać nitką, aby się nie przewracały). Woda powinna sięgać tylko do...

  • Przyjął się jednak obyczaj podawania ich z tartą bułką i do dzisiaj zarówno we Francji, jak i we Włoszech jest on określany jako polski: a la Polonaise. Podaje się w ten sposób za granicą: pory, kalafiory, szparagi i kapustę włoską ugotowane w lekko posolonej i osłodzonej do smaku wodzie. Po ugotowaniu do miękkości i odcedzeniu, warzywa polewa się na półmisku drobno utartą bułką, podrumienioną na...

  • Mięsne pulpety w zupie jarzynowej

    Składniki: 30 dag piersi kurczaka, 1 jajko parmezan 4 ząbki czosnku, natka, olej bułka tarta 1 cebula 1,5 l rosołu, sól 2 marchewki pół kapusty włoskiej, pieprz 30 dag(...), szparagi) oczyść lub osącz z zalewy, dodaj do zupy. Gotuj 20 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj razem z upieczonymi pulpetami i ugotowanym makaronem. Posyp 3 dag startego parmezanu.

  • Mięsne pulpety w zupie jarzynowej

    Składniki: 30 dag piersi kurczaka 1 jajko parmezan 4 ząbki czosnku, natka, olej bułka tarta 1 cebula 1,5 l rosołu, sól 2 marchewki pół kapusty włoskiej, pieprz 30 dag(...), szparagi) oczyść lub osącz z zalewy, dodaj do zupy. Gotuj 20 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj razem z upieczonymi pulpetami i ugotowanym makaronem. Posyp 3 dag startego parmezanu.

  • Jajka z chrzanem

    Jajka w koszulkach Sposób przygotowania Szparagi i groszek oczyść. Gotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut. Wyjmij. W garnku zagotuj 1 litr wody. Jajka kolejno wbij do filiżanki. Przelej do lekko wrzącej, posolonej i zakwaszonej octem wody. Białko zbieraj łyżką, formując owalny kształt. Gotuj 3-4 minuty. Wyjmij. Masło stop. Oprósz mąką, zasmaż. Dolej bulion i mleko. Gotuj do zgęstnienia, ciągle...

Artykuły na temat: szparagi z bułka tarta
  • Spaghetti ze smażonymi szparagami

    ...1. Szparagi oczyść, białe obierz, od wszystkich odetnij zdrewniałe końce. Pokrój w ukośne kawałki. Pomidorki przekrój na pół. Filet z kurczaka pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem. 2. Jajko(...), czasem obracając. 3. Makaron ugotuj w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż szparagi. Smaż 6 minut. Pod koniec dołóż pomidorki. Przypraw solą i pieprzem...

  • Sezon na szparagi

    ...​Sezon na szparagi w tym roku zaczął się wcześniej niż zwykle. Już możemy cieszyć nimi nasze podniebienie. Bo szparagi są pyszne i mają dużo walorów zdrowotnych.

  • Sześć powodów, dla których warto jeść szparagi

    Stają się coraz bardziej popularne. I słusznie, bo są pyszne i zawierają wiele cennych substancji. Stąd ich oficjalna nazwa - szparagi lekarskie.

  • Wiosenne lasagne

    Szparagi warto jeść tylko w maju, później nie są już takie aromatyczne. Najadaj się więc do syta!

  • A na talerzu maj

    Zazieleniło się w warzywniakach. W miskach stoją na baczność szparagi, a w skrzynkach polegują młode marchewki i rzodkiewki. Szklarniowe, ale co tam, stęskniliśmy się za nimi i chcemy je jeść! Jak podawać młodą zieleninę?

  • Zapiekanka z fasolką i kurczakiem

    ​Tę zapiekankę można śmiało podać na przyjęcie - wystarczy przygotować bardziej wykwintną wersję. Zamiast fasolki użyj szparagów, a zamiast kurczaka polędwicy wołowej.

  • Szparagowe rozkosze

    Sezon trwa krótko. Nie traćmy więc czasu i jedzmy szparagi cały maj!

  • Pyszna fasolka

    Szparagi dla biednych - czyli pomysły na fasolkę szparagową...

  • Kotlet z parmezanem

    Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi i pomidory pokroić w cienkie plastry. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni...

  • Minitarty na cieście francuskim

    ... 1. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej umyte szparagi z odciętymi końcówkami. Gotuj 3 minuty. 2. Odsącz szparagi na sicie i ostudź. Przekrój na pół. 3. Rozwałkuj delikatnie podzielone na(...) powstałą masę na kawałki ciasta i ułóż na niej szparagi. 6. Posyp każdy kawałek płatkami migdałowymi. 7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C., wyłóż blachę pergaminem i piecz minitarty ok. 25-30