• Informacje na temat:

    szparagi w szynce z serem

Przepisy na temat: szparagi w szynce z serem
  • Zielone, białe, fioletowe – czas na szparagi!

    Zachwycano się nimi już w starożytnym Rzymie i Grecji. Dziś cenimy je za delikatny smak, który słusznie może kojarzyć się z nadchodzącym początkiem lata. Młode szparagi są lekkostrawne i mogą pojawić się na naszych talerzach w wielu zdrowych i przepysznych odsłonach.

  • Szparagi zawijane z szynką dojrzewającą

    ...brzoskwiń konserwowych 2 łyżki żurawiny ze słoika   świeże zioła Przygotowanie: 1. W plaster szynki i sera zawinąć po dwa szparagi, tak aby szynka pozostała na wierzchu. Rulony panierować w mące, jajku i bułce tartej, następnie znowu w jajku i bułce tartej. 2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć zawinięte szparagi z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane szparagi można podawać...

  • Fritatta ze szparagami

    Sposób przygotowania Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 15-20 min, prawie do miękkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce(...) mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę z liściem laurowym, a po paru minutach pokrojoną w paski paprykę, szparagi, ziemniaki i ser.  W misce roztrzepujemy jajka, solimy, a następnie wlewamy je na...

  • Tarta ze szparagami

    ...miski dodajemy jajka, starty ser, sól, pieprz oraz śmietankę i mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita.  Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze części (2-3), zostawiając(...) kolejne 10 minut do piekarnika.  Szynkę wędzoną wieprzową przekrajamy na pół, by plasterki były węższe i owijamy nią większe części szparagów. Pozostałe szparagi i ich główki układamy na podpieczonej...

  • Szparagi z serem, indykiem i boczkiem

    ...biały pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1 Kotlety opłucz, lekko rozbij, natrzyj rozgniecionym czosnkiem, solą, tymiankiem i białym pieprzem. Szparagi oczyść, usuwając zdrewniałe końce, ugotuj, aż zmiękną, w osolonej i lekko osłodzonej wodzie (ok. 15 min). Przelej zimną wodą. 2 Po 2-3 szparagi z paskami sera zawiń w mięso i w boczek, zepnij wykałaczką. Zrumień na oleju, przykryj...

  • Wiosenne śniadanie - gofry ze szparagami i jajkiem w koszulce

    Apetyczne rozpoczęcie wiosny, oprócz tradycyjnych nowalijek, zagwarantują świeże szparagi. Sezon na nie właśnie się rozpoczął!

  • 5 ciekawostek, których nie wiedziałeś o szparagach

    Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.

  • Sezon na szparagi

    ...  Szparagi są bardzo zdrowe, niskokaloryczne i - najważniejsze -przepyszne! Tym bardziej dziwi niewielka popularność tego warzywa w Polsce, gdzie uprawia się go zaledwie około 4 tysięcy ton rocznie(...). Szparagi wspomagają koncentrację i pamięć dzięki zawartym w nich związkom, które biorą udział w metabolizmie tkanki nerwowej. Mają też pobudzające, odprężające i odmładzające działanie oraz oczyszczają...

  • Szparagi zapiekane z szynką

    ..., - 1/2 łyżeczki cukru, - sol, pieprz. Przygotowanie: Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce. Pędy zalać niewielką ilością wody, osolić, dodać cukier i1/3 tłuszczu, gotować przez 15-20 min(...) do sosu, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Pianę dodać do sosu, delikatnie wymieszać. Po 2 szparagi zawijać w plasterek szynki, układać w żaroodpornym naczyniu. Polać sosem...

  • Sezon na szparagi

    Sezon na szparagi w pełni. Jeżeli zastanawiasz się jak je przyrządzić skorzystaj z naszych przepisów.

Artykuły na temat: szparagi w szynce z serem
  • Szparagi - instrukcja obsługi

    ...mleka, masła i mąki, gałki muszkatołowej i kilku kropel cytryny. Szparagi ugotuj na parze, wyłóż na nie sos i piecz przez ok. 20 minut. Wcześniej posyp je żółtym serem i szynką; to podkreśli ich(...)Jak kupować? Wybierając szparagi sprawdź, czy ich główki są ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne. Ich skórka powinna być sprężysta, a po ściśnięciu końcówki powinien z niej wypływać sok. Zielone są...

  • Wiosenne lasagne

    Szparagi warto jeść tylko w maju, później nie są już takie aromatyczne. Najadaj się więc do syta!

  • Pyszna fasolka

    Szparagi dla biednych - czyli pomysły na fasolkę szparagową...

  • Co jeść, aby trzymać nerwy na wodzy

    ..., ziemniaki, szpinak, lemoniada.  Podwieczorek  Koktajl z jarmużu i jabłka, woda mineralna albo sałatka z kiełków słonecznika z papryką, pomarańczami, maślanka.  Kolacja  Szparagi z szynką...

  • Omlet z piekarnika z warzywami

    ...lub zielonych szparagów, 2 łyżki masła, sól,  pieprz. Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę. Pomidory umyj, osusz, pokrój w kostkę. Fasolkę szparagową lub szparagi ugotuj w osolonym wrzątku(...) oraz fasolkę lub szparagi, wymieszaj łyżką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Wlej masę. Piecz 20-30 min, aż masa się zetnie, w temperaturze 170

  • Tarta wysiłku warta

    ..., ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 200°C. Jajka połączyć ze śmietaną i serem, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć rybę, bób i pomidory, zalać sosem śmietanowym. Piec dalej(...), pieprz. Zagnieść ciasto z mąki, masła, żółtek, wody i szczypty soli. Wstawić na godzinę do lodówki. Szparagi umyć, obrać, odciąć twarde końcówki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 10 minut. Szynkę...

  • ...upieczeniu posyp odrobiną papryki suszonej. 3. Ze szparagami i szynką parmeńską Najpierw przygotuj ciasto oraz sos pomidorowy - według powyższych przepisów. Następnie zajmij się dodatkami. Szparagi umyj(...) w plastry mozzarellę, szparagi oraz plastry szynki. 4. Ze szpinakiem i grzybami Przygotuj ciasto i sos pomidorowy według klasycznych przepisów, a następnie zajmij się dodatkami. Grzyby dokładnie...

  • Smaki letnich podróży

    ..., podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Wlać gorący bulion, zamieszać raz i zostawić, aż płyn się wchłonie. Ryż może się lekko przypiec od spodu. Szafran namoczyć, wlać do ryżu. Szparagi umyć, pokroić, dodać(...) objętość, starannie przepłukać i odcedzić. Ziarna zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Zieleninę umyć, osuszyć, posiekać (część odłożyć), dodać do masy, wymieszać, doprawić do...

  • Światowy Dzień Pizzy w Twojej kuchni z marką WINIARY!

    ...oczyszczamy szparagi i gotujemy je w posolonej wodzie przez około 8 minut, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Szynkę kroimy w paski, rozkładamy ją na pizzy razem ze szparagami, po czym posypujemy serem(...) WINIARY i rozkładamy na cieście razem z polędwicą pokrojoną w paski i startym, żółtym serem. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 15 minut. W ten prosty sposób...

  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    Ciężka, maślana, skomplikowana - tak najczęściej opisujemy francuską kuchnię. Ale czy rzeczywiście tak jest?