• Informacje na temat:

    szparagi w szynce chrzan

Przepisy na temat: szparagi w szynce chrzan
  • Jajka z chrzanem

    Jajka w koszulkach Sposób przygotowania Szparagi i groszek oczyść. Gotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut. Wyjmij. W garnku zagotuj 1 litr wody. Jajka kolejno wbij do filiżanki. Przelej do lekko(...) mieszając. Dołóż chrzan. Ew. posól. Gotowe jajka ułóż na zielonych warzywach. Posyp drobno pokruszoną fetą i podawaj z sosem chrzanowym. Kolorowe muffinki Sposób przygotowania Dymki...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... zakwasu na barszcz ●4 łyżeczki chrzanu ●6 ziemniaków ●cebula ●z.czosnku ●5 susz. grzybków ●2 listki laurowe ●ziele ang., majeranek, sól, pieprz ●śmietana 18 proc. ●olej ●4 jajka na twardo Sposób(...) zakwas, dorzuć przeciśnięty czosnek. Chrzan rozrób z 1/2 szkl. zimnej wody, wlej do zupy. Posiekaną cebulę podsmaż na oleju, wyjmij kiełbaski, obierz, pokrój w plastry i podsmaż z cebulą. Dodaj do zupy...

Artykuły na temat: szparagi w szynce chrzan
  • Cytrynowy cake według Pierre Hermé i o tym co przyrządzić na Święta Wielkiejnocy?

    ...naszego sernika bo z ricotta i z dużą ilością kandyzowanych owoców. I oczywiście cała masa czekoladowych jajek, zajączków, dzwonków…   Świąteczna kolacja: -          szparagi mimosa jak co roku(...) z chrzanem, sałatka i ciasta.   Byle do Świąt!

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

  • Zasady diety po pięćdziesiątce

    ...kiszone, fasolka szparagowa, bób, soczewica, soja, cukinie, kabaczki, bakłażany, brukselka, pory, selery, szpinak, szparagi, brukiew, kalarepy, rzodkiewki, cykoria, botwinka, rzeżucha, dynia itd(...) (pieprz czarny, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, czubryca, curry, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka suszona, chili) oraz ocet balsamiczny, ocet winny, musztarda, chrzan, skórka...

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ..., selery, szpinak, szparagi, brukiew, kalarepa, rzodkiewka, cykoria, botwinka, rzeżucha, dynia itd.; - mięso - chude, bez skóry, z kurczaka, indyka, królika, wołowina, chuda wieprzowina (szynka, schab(...), czubryca, curry, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka suszona, chili) oraz ocet balsamiczny, ocet winny, musztarda, chrzan, skórka i sok z cytryny i limonki, ketchup z około 70

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Fot. 123RF/Picsel Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne...

  • Smaki arktyczne

    .... Oczywiście, pory roku są tam opóźnione, pod koniec sierpnia podawano szparagi i maliny, i choć maliny w restauracji były już w pełni dojrzałe, to w przydrożnych rowach - jeszcze nie. Rozpisuję się(...), nasączone chemikaliami, ale po prostu inne. Buraki, marchew, ziemniaki i maliny smakują w Norwegii zdecydowanie inaczej niż u nas (szparagi i pomidory z grubsza tak samo). Podobnie cebula, zielona...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy. Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu...