• Informacje na temat:

    szparagi marynowane potrawy

Przepisy na temat: szparagi marynowane potrawy
  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    Grillowane potrawy są zdrowsze od dań smażonych, chociaż jeżeli przygotowujemy je niewłaściwie lub wybieramy bardzo kaloryczne składniki, nie można mówić o fit grillu.  Jakich błędów unikać, aby(...) ogniu, bo przypalisz potrawy. Brykiet powinien się zażyć, a nie palić podczas grillowania dań.  Po trzecie – na bieżąco usuwaj z rusztu zwęglone resztki jedzenia – nie kładź na nich kolejnych porcji! Po...

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    ...grillowego, ale to również okres bogactwa warzywno-owocowego. W związku z tym warto wrzucić na ruszt sezonowe przysmaki z ogródków. Na grillu świetnie sprawdzą się szparagi, bakłażan, cukinie czy papryki(...) Smacznym i niestandardowym pomysłem na przekąskę z grilla są także owoce. - Na ruszt warto położyć np. brzoskwinię lub kawałki ananasa marynowane w mleczku kokosowym lub rumie, z dodatkiem cynamonu...

  • Jeśli nie kiełbasa z grilla, to co?

    ...warzywa. Mogą nań trafić: papryka, bakłażan, cukinia, szparagi, kalafior, brokuły i bataty. Dobrym pomysłem jest faszerowanie warzyw. Spróbujmy upiec paprykę nadziewaną kaszą kuskus i serem feta lub(...) i zdrowo". Niskokaloryczne potrawy z grilla świetnie uzupełnimy lemoniadą z arbuza lub rabarbaru z miodem, świeżo wyciskanym sokiem z cytrusów lub wodą gazowaną z cytryną i miętą. (PAP Life)

  • Szwajcarskie smaki

    ...ma swój sposób przyprawiania potrawy czosnkiem, gałką muszkatołową i wiśniową wódką. Fondue występuje w wielu odmianach, jak np. pieczarkowe, pomidorowe czy z ziołami. Potrawa nie tylko smakuje, ale(...), jabłek, cebuli i sera. Pochodzenie tej potrawy wiąże się właśnie z czasami epidemii choroby o tej samej nazwie. Brisolée to talerz suszonych mięs serwowany z pieczonymi kasztanami, danie niezwykle...

Artykuły na temat: szparagi marynowane potrawy
  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    ...się w sosie z białego wina lub śmietany. W Bretanii serwuje się potrawy ze świeżych ryb oraz naleśniki z różnymi farszami. W Burgundii najbardziej znane danie to boeuf bourguignon, czyli wołowina pieczona w czerwonym winie z bekonem, grzybami i cebulą. W Alzacji popularne są potrawy na bazie wina. Jedną z nich jest baeckeoffe, czyli gulasz z ziemniaków i trzech gatunków mięsa: jagnięciny...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Choroba refluksowa. Co jeść, a czego się wystrzegać?

    ...naturalna, mocna herbata, produkty marynowane, wędzone, ostre przyprawy i pikantne potrawy, duża ilość soli, ocet i przyprawy z jego dodatkiem (np. musztarda), produkty smażone. Osoba, która cierpi na(...). Nasilają się one zwłaszcza 0,5-2 godziny po posiłku oraz w pozycji leżącej lub schylonej. W chorobie stosuje się dietę łatwostrawną, w której eliminuje się produkty i potrawy pobudzające wydzielanie soku...

  • Białe, zielone, a może fioletowe? Szparagowe żniwa trwają najlepsze. Choć smakiem apetycznych pęczków cieszymy się nieco ponad 2 miesiące, to warto na nie czekać, ponieważ lista ich zalet jest bardzo długa. To smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Jak przygotować smakowite potrawy z wykorzystaniem szparagów? Przedstawiamy kilka pomysłów. Fot. materiały prasoweEleganckie szparagi goszczą na naszych stołach stosunkowo krótko, bo od początku maja do połowy lipca. Uchodzą za...

  • Perfekcjonistka w kuchni

    ...cierpią na brak czasu. Wiemy, że potrawy przygotowane w domu są zdrowe, ale wydaje nam się, że nie mamy na to czasu, więc zjedzenie "na mieście" wyjdzie taniej i szybciej. Ty pokazujesz, że za(...), bo trudno mi uwierzyć, że masz w głowie same szybkie i tanie potrawy? - Często dzwonią do mnie znajomi z pytaniem, jak przygotować, np. zupę pomidorową, kapuśniaczki czy spaghetti bolognese...

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...

  • Razem czy osobno?

    Produkty, które jemy i pijemy każdego dnia, wpływają na procesy, jakie zachodzą w naszym organizmie, a tym samym na nasze zdrowie i wygląd. Sposób łączenia produktów, z których komponujemy codzienne menu, może mieć wpływ na nasze samopoczucie. Potrawy pieczone w folii zachowują swoje wartości odżywcze, smak i aromat. Mięso czy ryby nie tracą witamin i składników mineralnych, które są wypłukiwane...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...