• Informacje na temat:

    szparagi gotowane

Przepisy na temat: szparagi gotowane
  • Szparagi – kolor ma znaczenie

    ...powinni ich zatem jadać borykający się z dną moczanową i kamieniami nerkowymi. Jak serwować szparagi? Najsmaczniejsze i najzdrowsze będą gotowane na parze - nie pozwolimy na wypłukanie wartości(...) niskokalorycznego jadłospisu, trzeba dbać o dostarczanie wartościowych produktów. Szparagi obfitują w witaminy, minerały i błonnik, który daje uczucie sytości i usprawnia motorykę jelit, a jednocześnie są...

  • Pełnoziarnista tarta ze szparagami

    Sezon na szparagi – czas start! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich wypróbować bądź zastanawialiście się czy oby na pewno dobrze smakują, teraz jest najlepszy moment by rozwiać wszelkie wątpliwości i to zmienić! Pierwsze z nich pojawiły się już targu wraz z innymi nowalijkami. Możemy się nimi cieszyć tylko do końca czerwca, więc warto już dzisiaj przygotować kilka potraw, które wydobędą ich...

  • Jak przygotować szparagi?

    Wyjaśniamy jak gotować szparagi, krok po kroku.

  • Orzeźwiająca zupa krem ze szparagów

    Wiosna to czas, kiedy w naszej diecie pojawia się coraz więcej warzyw. Lada dzień rozpocznie się sezon na szparagi. Świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest zupa krem z dodatkiem orzeźwiającej cytryny oraz parmezanu. Jak ją przyrządzić?

  • Zielone, białe, fioletowe – czas na szparagi!

    Zachwycano się nimi już w starożytnym Rzymie i Grecji. Dziś cenimy je za delikatny smak, który słusznie może kojarzyć się z nadchodzącym początkiem lata. Młode szparagi są lekkostrawne i mogą pojawić się na naszych talerzach w wielu zdrowych i przepysznych odsłonach.

  • Szparagi na szybko

    .... Dodaj szparagi i groszek cukrowy (możesz je pokroić na kawałki, będzie łatwiej mieszać). Dopraw sosem rybnym, chilli, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem trzcinowym. Smaż na dużym ogniu, mieszając, aż warzywa będą al dente.  Szybka tarta Sposób przygotowania Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki. Ricottę wymieszaj z jajkami i serem, dopraw...

  • Ciekawostki na temat szparagów. Nie wiesz o nich wszystkiego!

    Białe, zielone, fioletowe - szparagi! Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością. To jedne ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Zdają się nie mieć przed nikim tajemnic, jednak czy aby na pewno wiesz o nich wszystko?

  • Spring rolls ze szparagami

    Szparagi - kto jest ich wielbicielem, będzie szukał nowych pomysłów na przyrządzenie tych pysznych warzyw. Może tym razem na orientalna nutę? Na przykład spring rolls.

  • Zielone risotto ze szparagami

    Już niedługo na naszych stołach pojawią się szparagi. Zwykle można je kupić pod koniec kwietnia i są dostępne przez około dwa-trzy miesiące. Można je przygotowywać na wiele sposobów, doskonale smakują np. w zielonym risotto.

  • Zupa krem ze szparagów

    Sposób przygotowania Szparagi umyj, obierz i odłam twarde końce. Pędy pokrój na kawałki a odkrojone główki odłóż na bok. W garnku rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone szparagi i podsmażaj 3 minuty. Dodaj sól i pieprz, bulion i zagotuj. Duś pod przykryciem. Po kilku minutach dodaj główki zielonych szparagów, przykryj i gotuj dalej do...

Artykuły na temat: szparagi gotowane
  • Szparagi na obrzęki

    Moczopędne działanie zawdzięczają szparagi asparaginie, aminokwasowi, który wspomaga pracę nerek i reguluje gospodarkę wodną organizmu. Takie działanie mają nie tylko same szparagi, ale także woda(...), potem przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. Zagotuj półtorej szklanki wody i dodaj szczyptę soli. Wrzucić kaszę na wrzątek i ugotuj na sypko (ok. 15 minut). Szparagi oczyść, pokrój na 3-centymetrowe...

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • Kolorowa sałatka ze szparagami

    Sposób przygotowania: 1. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, łodygi pokroić na 5-centymetrowe kawałki, główki pozostawić w całości. Wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 2 minuty, odcedzić na(...) i koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, dodając szparagi.  3. Wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym na drobnej tarce imbirem, olejem...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

  • Krem z białych szparagów

    Sposób przygotowania: 1. Szalotkę i por podsmaż w garnku na oliwie. Dopraw solą i pieprzem. Główki szparagów odłóż - przydadzą się na dalszym etapie gotowania. Pozostałe szparagi dodaj do szalotki i pora i podsmażaj dalej.  2. Gdy warzywa będą już rumiane, dolej do nich bulion i dodaj główki szparagów. Całość zagotuj i zmiksuj za pomocą blendera. Na końcu dodaj śmietankę, dopraw do smaku solą...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Zupa krem z białych szparagów

    Sezon na szparagi w pełni! Wypróbuj przepis na aksamitną, aromatyczną zupę z białymi szparagami.

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Wiosenna zupa krem ze szparagów

    ....  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Szparagi umyć (zielonych nie trzeba obierać), odciąć zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę obrane, opłukane ziemniaki. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Na koniec wrzucić szparagi, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty.  3. Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować 5 minut...

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Fot. 123RF/Picsel Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki...

Zdjęcia na temat: szparagi gotowane
Wideo na temat: szparagi gotowane
  • Zmysłowe smaki: Jak obierać i gotować szparagi?

    Gotowanie szparagów nie jest trudne! Warto dowiedzieć się, jak to robić, by w pełni cieszyć się smakiem tych zdrowych warzyw przez cały (choć dość krótki) sezon. Szparagi nie tylko są skarbnicą(...)! Więcej pomysłów na szparagi na blogu „Zmysłowe smaki” Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Jak gotować zielone szparagi

    Zielone szparagi to zdrowe, niskokaloryczne i smaczne warzywo. Idealnie sprawdzi się w wiosennych sałatkach, jako dodatek do dań głównych czy samodzielna przekąska. Zobaczcie jak przygotować zielone szparagi aby cieszy oczy i podniebienie. Więcej pomysłów na szparagi na blogu „Zmysłowe smaki” Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Omlet, kluski leniwe, kurczak. Przepisy na szparagi Andrzeja Polana

    Jak przygotować szparagi do gotowania i w jakiej formie smakują najlepiej? Od czego zależy ich kolor? Wyjaśnił to w kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan. Kucharz przygotował potrawy takie jak: omlet ze szparagami, kluski leniwe ze szparagami smażonymi oraz kurczaka i szparagi na cieście oliwkowym. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news).