• Informacje na temat:

    szparagi białe obieranie

Przepisy na temat: szparagi białe obieranie
  • Ciekawostki na temat szparagów. Nie wiesz o nich wszystkiego!

    Białe, zielone, fioletowe - szparagi! Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością. To jedne ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Zdają się nie mieć przed nikim tajemnic, jednak czy aby na pewno wiesz o nich wszystko?

  • Sprawdzony przepis na "Białe szparagi w majonezowym sosie"

  • Szparagi konserwowe

    Afrodyzjak i bardzo smaczne warzywo. Szparagi przygotujemy na wiele sposobów. Są jednak rzeczy o szparagach, o których nie miałeś pojęcia.

  • Sprawdzony przepis na "Białe szparagi z polędwiczką"

  • Jak przygotować szparagi?

    Wyjaśniamy jak gotować szparagi, krok po kroku.

  • Wykorzystaj sezon na szparagi, które są niskokaloryczne i zdrowe. A jeśli chcecie cieszyć się ich smakiem dłużej, możecie je zamrozić albo ukisić. Szparagi kiszone lekko zmienią swój smak, ale dzięki temu będą jeszcze lepsze! Doskonale smakują bez specjalnych dodatków, prosto ze słoika. Równie dobrze sprawdzą się w letniej sałatce, na kanapce, albo w jednogarnkowym daniu. Niektórzy twierdzą, że szparagi to afrodyzjak. Tego nie wiemy na pewno, ale jesteśmy przekonani, że są superzdrowe! Dbają...

  • 5 ciekawostek, których nie wiedziałeś o szparagach

    Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.

  • Wypróbowany przepis na "Białe szparagi zawijane z salami i szczypiorkiem"

  • Szparagi – kolor ma znaczenie

    Białe, fioletowe czy zielone Wiadomo, że kolor związany jest z ekspozycją szparagów na światło słoneczne. Najcenniejsze są zielone, których wypustki wyrastają wysoko nad powierzchnię ziemi. Białe rosną w całości w glebie, bez dostępu do słońca, stąd nie mogą wytwarzać żadnego barwnika. Fioletowe wyrastają jedynie kilka centymetrów nad ziemię, są w porównaniu do zielonych uboższe w błonnik...

  • Bardzo prosty sposób na filetowanie pomarańczy, tak aby na cząstkach nie było białej, gorzkiej błony. Dokładnie tak samo można obierać cytryny

Artykuły na temat: szparagi białe obieranie
  • Szparagi – dla kogo najcenniejsze?

    Białe, zielone czy fioletowe – szparagi to jeden z najlepszych wyborów w wiosennym menu Polaków. Są niskokaloryczne, w blisko 95 proc. składają się z wody, a jednak oferują bogactwo wartości odżywczych. Kiedy przyniosą nam najwięcej korzyści zdrowotnych?

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Wykorzystaj sezon szparagów

    ...2 i osteoporozę. Poprawia krzepliwość krwi. Wyjątkowy specjał Szparagi wybieraj jędrne. Białe raczej grubsze, bo trzeba je obierać. Sprawdź czy nie są u dołu przesuszone - takich unikaj - są nieświeże. Twarde końcówki obetnij. Gotuj w osolonym wrzątku, najlepiej w wysokim garnku, pod przykryciem, ustawione pionowo główkami do góry; białe ok. 12-15 min, zielone ok. 8-10 min (można je też...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

  • Czas na szparagi

    ...i dlatego przed gotowaniem należy je obrać. Stracą wówczas gorzki smak, ale także większość wartości odżywczych. Białe szparagi, już obrane, gotuj ok. 15 minut. Nie sól, ale do wody możesz dodać trochę(...) w przygotowaniu, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku są szparagi zielone. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, gdyż są miękkie, wystarczy odciąć korzonek. Ta odmiana ma najwięcej prozdrowotnych...

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść szparagi

    Stają się coraz bardziej popularne. I słusznie, bo są pyszne i zawierają wiele cennych substancji. Stąd ich oficjalna nazwa - szparagi lekarskie.

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Fot. 123RF/Picsel Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki...

  • Szparagi - przebój wiosennej kuchni

    Sezon na szparagi czas zacząć! Białe, zielone lub fioletowe szparagi kosztują obecnie ok. 5 złotych za pęczek. Maj to najlepszy czas na to, by smakować je z jajkami, wędlinami czy serami.

  • Białe, zielone, a może fioletowe? Szparagowe żniwa trwają najlepsze. Choć smakiem apetycznych pęczków cieszymy się nieco ponad 2 miesiące, to warto na nie czekać, ponieważ lista ich zalet jest bardzo długa. To smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Jak przygotować smakowite potrawy z wykorzystaniem szparagów? Przedstawiamy kilka pomysłów. Fot. materiały prasoweEleganckie szparagi goszczą na naszych stołach stosunkowo krótko, bo od początku maja do połowy lipca. Uchodzą za...