• Informacje na temat:

    szparagi

Przepisy na temat: szparagi
  • Szparagi konserwowe

    Afrodyzjak i bardzo smaczne warzywo. Szparagi przygotujemy na wiele sposobów. Są jednak rzeczy o szparagach, o których nie miałeś pojęcia.

  • Pyszna zapiekanka chlebowa ze szparagami

    Sezon na szparagi tak naprawdę trwa zaledwie kilka tygodni, dlatego każdy ich wielbiciel szparagów musi spieszyć się z kuchennymi eksperymentami. Warzywo to świetnie sprawdza się jako dodatek do zapiekanek. Wypróbuj nasz przepis, a rodzina będzie zachwycona.

  • Orzeźwiająca zupa krem ze szparagów

    Wiosna to czas, kiedy w naszej diecie pojawia się coraz więcej warzyw. Lada dzień rozpocznie się sezon na szparagi. Świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest zupa krem z dodatkiem orzeźwiającej cytryny oraz parmezanu. Jak ją przyrządzić?

  • Zielone, białe, fioletowe – czas na szparagi!

    Zachwycano się nimi już w starożytnym Rzymie i Grecji. Dziś cenimy je za delikatny smak, który słusznie może kojarzyć się z nadchodzącym początkiem lata. Młode szparagi są lekkostrawne i mogą pojawić się na naszych talerzach w wielu zdrowych i przepysznych odsłonach.

  • Sezon na szparagi – wypróbuj te przepisy!

    To smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Jak przygotować smakowite potrawy z wykorzystaniem szparagów? Przedstawiamy kilka pomysłów. Szparagi w boczku Sposób przygotowania Boczek kroimy w cieniutkie plasterki. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, a następnie polewamy oliwą i solimy. Każdy szparag owijamy plasterkiem boczku. Szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do...

  • Szparagi na szybko

    .... Dodaj szparagi i groszek cukrowy (możesz je pokroić na kawałki, będzie łatwiej mieszać). Dopraw sosem rybnym, chilli, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem trzcinowym. Smaż na dużym ogniu, mieszając, aż warzywa będą al dente.  Szybka tarta Sposób przygotowania Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki. Ricottę wymieszaj z jajkami i serem, dopraw...

  • Makaron ze szparagami

    Sposób przygotowania 1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój cukinię i pieczarki w cienkie paski, a także zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Odłam twarde końce szparagów i pokrój je w ok. 4 cm kawałki. 2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż drobno posiekana cebulę. Po chwili dodaj do niej cukinię, pieczarki  i szparagi. Dopraw warzywa solą, czosnkiem...

  • Ciekawostki na temat szparagów. Nie wiesz o nich wszystkiego!

    Białe, zielone, fioletowe - szparagi! Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością. To jedne ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Zdają się nie mieć przed nikim tajemnic, jednak czy aby na pewno wiesz o nich wszystko?

  • Spring rolls ze szparagami

    Szparagi - kto jest ich wielbicielem, będzie szukał nowych pomysłów na przyrządzenie tych pysznych warzyw. Może tym razem na orientalna nutę? Na przykład spring rolls.

  • Szparagi na stół!

    Jeden z bardziej lubionych sezonowych smakołyków jest już dostępny. Szparagi: zielone lub białe, smakują wyśmienicie. I nie muszą być tylko podawane z wody z bułeczką na maśle. Spróbujmy zapiekanych na francuskim cieście.

Artykuły na temat: szparagi
  • Szparagi w cieście

    Szybka przekąska, która zrobi wrażenie? Polecamy przepis na szparagi w cieście- to ostatnia chwila na to pyszne warzywo!

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

  • Omlet ze szparagami

    Ziemniaki i szparagi w kuchni tworzą duet idealny. Odpowiednio doprawione lub zapieczone są doskonałym patentem na pyszne danie.

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • Szparagi na obrzęki

    Moczopędne działanie zawdzięczają szparagi asparaginie, aminokwasowi, który wspomaga pracę nerek i reguluje gospodarkę wodną organizmu. Takie działanie mają nie tylko same szparagi, ale także woda(...), potem przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. Zagotuj półtorej szklanki wody i dodaj szczyptę soli. Wrzucić kaszę na wrzątek i ugotuj na sypko (ok. 15 minut). Szparagi oczyść, pokrój na 3-centymetrowe...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Kolorowa sałatka ze szparagami

    Sposób przygotowania: 1. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, łodygi pokroić na 5-centymetrowe kawałki, główki pozostawić w całości. Wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 2 minuty, odcedzić na(...) i koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, dodając szparagi.  3. Wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym na drobnej tarce imbirem, olejem...

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Pizza kalafiorowa ze szparagami

    Sposób przygotowania: 1. Kalafior zetrzyj na tarce. Do gorącej wody wsyp len i płatki owsiane. Wymieszaj. Mieszankę zagnieć z kalafiorem. Uformuj z niej placek jak na pizzę. Ułóż w natłuszczonej formie. Piecz 20 minut w 180°C.  2. Cukinię pokrój w plastry. Szparagom odetnij końce. Przetnij je na pół. Podpieczony spód posmaruj passatą. Posyp oregano. Rozłóż cukinię i szparagi. Piecz 20 minut. Na...

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Fot. 123RF/Picsel Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki...

Zdjęcia na temat: szparagi
Wideo na temat: szparagi
  • Jak zrobić zapiekankę ze szparagami?

    Sezon na szparagi tak naprawdę trwa jedynie kilka tygodni, dlatego każdy wielbiciel szparagów musi śpieszyć się z kuchennymi eksperymentami ze szparagami w roli głównej. Te świetnie smakują również jako główny składnik zapiekanek - w naszej chlebowej zapiekance oprócz zielonych, miękkich i soczystych szparagów, znajdziecie też odrobinę czosnku, szczypiorek, fetę i nieco kremowego sosu z mleka

  • Pyszności ze szparagów

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” blogerka kulinarna Agata Jędraszczak przedstawiła pomysły na dania ze szparagów. - Szparagi mają dużo witamin i soli mineralnych, a także kwas foliowy, a więc są dobre dla kobiet w ciąży. Mają dodatkowo mało kalorii – powiedziała. Przygotowała krem z białych szparagów, łososia w cieście francuskim zapiekanego z zielonymi szparagami, risotto ze szparagami oraz grzanki