• Informacje na temat:

    szczupak w warzywach i folii

Przepisy na temat: szczupak w warzywach i folii
Artykuły na temat: szczupak w warzywach i folii
  • Gdy twoje jelita są bardzo wrażliwe

    ...(warzywach, mięsie) sól nie jest wypłukiwana, tak jak podczas gotowania. Jeśli lubisz pieczone potrawy, przyrządzaj je w specjalnej folii (rękawie foliowym) albo w żaroodpornym naczyniu pod(...), królika) oraz chude ryby (morszczuk, szczupak, dorsz, sandacz). Po przyrządzeniu możesz okrasić je masłem lub oliwą. Męczące biegunki Jeśli zdiagnozowano u ciebie biegunkową postać jelita drażliwego...

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • Kuchnia rosyjska

    ...: 1 kg karpia, lina lub szczupaka 1 kg płoci, okoni lub karasi liść laurowy, ziarenka pieprzu 3 cebule, pietruszka, seler ziele angielskie, 1/2 cytryny łyżka natki, szklanka białego wytrawnego wina...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Ryby mają głos

    Leszcz pieczony w warzywach Składniki na 4 porcje: 1 kg leszcza, duży por, 2 czerwone cebule, papryka czerwona, papryka zielona, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 1/2 pęczka natki(...) stroną do góry) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C. Piecz ok. 40 minut. Posyp listkami posiekanej natki i udekoruj plasterkami cytryny. Pieczoną w warzywach rybę podawaj z młodymi ziemniakami...

  • Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką podróż lub zrobić zapasy na zimę, mając gwarancję trwałości pożywienia. Fot. 123RF/Picsel Suszenie polega na pozbyciu się z produktu wody w np. naturalnym procesie jej odparowania. W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - to dlatego suszenie jest tak...

  • Dieta lekkostrawna

    ..., podprawiane świeżą śmietaną; zupy owocowe przecierane; chude mięso cielęce, wieprzowe, z kurcząt i indyków, gotowane, pieczone w folii; chude ryby (dorsz, sandacz, karmazyn, szczupak, karp), gotowane...

  • Suszenie jedzenia to jedna z najstarszych metod konserwacji. Od wieków polegała na usunięciu wody poprzez odparowanie. Niestety, obecnie wiele suszonych przysmaków ze sklepu jest faszerowanych różnego rodzaju chemią. Jak uniknąć sztucznych dodatków? Fot. 123RF/Picsel Kupowane w sklepach suszone owoce i warzywa mogą bardzo długo leżeć na półce, mają też bardzo ładny kolor, ładniejszy niż w przypadku domowych "suszonek". Często, niestety, jest to wynikiem dodatków, takich jak dwutlenek siarki...

  • Trzustka pod kontrolą

    ..., wołowina, chude wędliny i chude ryby np. sola, mintaj, dorsz, pstrąg, szczupak. • Koniecznie ograniczmy tłuszcze. Szczególnie, gdy pojawiają się tzw. tłuszczowe biegunki, ilość tłuszczów w potrawach(...) powinny być gotowane w wodzie lub na parze oraz pieczone w folii. Nie smażmy na tłuszczu. • Produkty, z których powinniśmy zrezygnować, to m.in.: śmietana, tłuste mięsa, wieprzowina, baranina...

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić nieco więcej jedzenia, niż potrzebujecie. Nie ma się co przejmować, dzięki naszym poradom produkty spożywcze zachowają świeżość na znacznie dłużej. Fot. 123RF/Picsel Po raz kolejny musisz wyrzucić jedzenie, ponieważ kupiłeś zbyt dużo? A może po prostu zapomniałeś o niektórych produktach, które po kilku dniach spędzonych w lodówce już do niczego się nie nadają? Mamy dla ciebie kilka trików, dzięki którym różnego rodzaju produkty spożywcze zachowają...