• Informacje na temat:

    szaszłyki z jagnięciny

Przepisy na temat: szaszłyki z jagnięciny
  • Szaszłyki Gyros

    Składniki: 500 g jagnięciny 500 g schabu 1 ząbek czosnku 1/8 l oliwy Sól, biały pieprz Na bakłażany: 2 bakłażany Sól, 2 ząbki czosnku Pęczek tymianku 1/8 l oliwy Na sos pomidorowy: 1 pomidor 6 łyżek keczupu  Pieprz cayenne Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie plasterki wielkości 2cm i umieścić w misce. Zalać marynatą z oliwy, soku z cytryny, rozgniecionego...

  • Idealny smak śródziemnomorskich grillowanych koft.

  • Mięsko daje moc!

    ...dobrze smakuje z zupką lub potrawką jarzynową. Malcowi po 1. roku z mielonej jagnięciny można zrobić klopsiki lub kebab czety na patykach od szaszłyków. Królik Jego zalety: Delikatny, chudy...

  • Smaczny pomysł na "Kofta z jagnięciny"

  • Duże grillparty

    Składniki na 4-6 osób: - 50 g suchej bułeczki, - 150 g czerwonej papryki, - 1 ząbek czosnku, - 1 gałązka mięty, - 500 g mielonej jagnięciny, - 1 jajko, - skórka z 1/2 cytryny, - sól(...). Na szaszłyki: cukinie pokroić (za pomocą obieraczki) w długie, cienkie pasma. Formować w fale i nabijać na patyczki razem z pomidorami i listkami bazylii. Grillować 5-8 minut. Skropić 1 łyżką oliwy...

  • Tylko dla wybitnych smakoszy...

  • Z garnków świata - Grecja

    ...z sosem śmietanowym; Souvlaki - szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego; Tiganites patates - frytki; Tzatziki - sos z czosnkiem i ogórkiem; Yemista - nadziewane: pomidory i papryka polane sosem(...) i polewamy sosem. Na wierzch dajemy pokrojoną cebulę, paprykę i pomidora. Souvlaki Składniki: kg jagnięciny; natka pietruszki; 1/2 łyżeczki mięty; 1/8 litra czerwonego wina; ząbek czosnku; 3 łyżki octu...

  • Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje

  • Pyszne , proste i mało pracochłonne szaszłyki , Na każdą okazję )

  • Inna propozycja z "greckiego party". Proste i aromatyczne szaszłyki, dzieki jogurtowi w marynacie mieso pozostaje soczyste.

Artykuły na temat: szaszłyki z jagnięciny
  • Szaszłyki przeplatane papryką

    Szaszłyki można zrobić z karkówki wieprzowej albo tłustszej wołowiny (jak na rosół), a najlepiej jagnięciny.

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...

  • ...i chudsze kawałki mięsa. Grilluj od 8-12 min., aż szaszłyki będą chrupiące i zarumienione. Na talerzu zrób łoże z kopru włoskiego i reszty składników. Na sałacie ułóż zgrillowane szaszłyki i skrop...

  • Sezon na grillowanie trwa w najlepsze! Chociaż lato oficjalnie jeszcze się nie rozpoczęło piękna pogoda na zewnątrz skłania wszystkich do wychodzenia z domu i korzystania z jej uroków. Fot. materiały prasoweGrillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach.Polacy kochają mięsne potrawy, a większość z nich nie wyobraża sobie bez nich...

  • Kuchnia Cypru – mielibyście odwagę to zjeść?

    .... Cypryjczycy uwielbiają także souvlaki, szaszłyki z mięsem i warzywami. Prócz wspomnianego moussakas można zamówić inną zapiekankę mięsną, zwaną kleftiko. Przyrządza się ją z baraniny i jagnięciny...

  • Wraz z minioną majówką sezon grillowy można uznać za otwarty. A jeśli czas na grilla, to również czas na szaszłyki. Tym razem spróbujmy odmienić ich oblicze dzięki nutce azjatyckiego smaku. Fot. 123RF/Picsel Tym razem, żeby zaskoczyć zgromadzonych przy stole, zamiast tradycyjnych szaszłyków zróbmy azjatyckie sataye. Są to nadziane na bambusowe patyczki plastry mięsa lub ryby w charakterystycznej, pełnej egzotycznych przypraw marynacie, grillowane i podawane z sosami, najczęściej ostrymi....

  • Te mielone cię zachwycą

    ..., zagotować. Podawać gołąbki z sosem. Greckie kofty grilowane Składniki na 4 porcje: 60 dag zmielonej jagnięciny (ew. może być wołowina), 1 mała cebula l 2-3 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki słodkiej(...), zostawić na 30 minut. Po tym czasie oblepić je masą mięsną, przyciskając dość mocno, ale żeby mięso nie spadało. Szaszłyki posmarować oliwą i układać na patelni grillowej. Piec z każdej strony po...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • ​Szczawnica: Pojedź do wód

    ..., a stamtąd zejść do Jaworek lub zjechać kolejką krzesełkową. Prosto na obiad... Zjedz jagnięcinę w Bacówce Bacówka to góralska karczma w centrum Jaworek. Specjalizuje się w daniach z jagnięciny. Są więc placki Kwicoła (tego od Janosika) - ziemniaczane z jagnięcym gulaszem i oscypkiem, jagnięce szaszłyki, jagnięcina po jaworczańsku z kością, rosół i paprykarz jagnięcy. Z czystym sumieniem polecam...

  • Amerykańskie barbecue niewiele ma wspólnego z polskim grillowaniem, bowiem w procesie pieczenia mięsa liczy się tu nie tylko jego jakość, ale też sposób opiekania i rodzaj używanego do tego drewna. Fot. 123RF/Picsel W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii grillowanie nosi nazwę barbecue - słowo to odnosi się nie tylko do sprzętu używanego do przyrządzania mięsa, ale oznacza też przyjęcie, podczas którego piecze się i podaje grillowane potrawy. Drewno decyduje o smaku!...