• Informacje na temat:

    szaszłyk z wątróbki

Przepisy na temat: szaszłyk z wątróbki
  • Szaszłyki z wątróbką i kwaśny jabłkiem

    Wątróbki umyj, osusz. Zalej mlekiem i odstaw na godzinę.

  • Błyskawiczne szaszłyki

    Z drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.

  • Jak przyrządzić smaczne dania z wątróbki?

    Ragout z wątróbki cielęcej Składniki na   1 porcję: 2 zielone cebulki 100 g pieczarek 100 g pomidorków koktajlowych 150 g wątroby cielęcej 20 g masła 25 g marynowanych cebulek(...) sałaty rzymskiej 4 łyżki octu balsamicznego sól, pieprz 150 g wątróbki drobiowej 1 łyżka oleju listki bazylii Przygotowanie: Pokrojone w drobną kostkę szalotki zeszklić na maśle...

  • ...50 dag wątróbki; cebula; boczek wędzony; kilka pieczarek świeżych; ogórek kiszony; olej; przyprawa do szaszłyków.

  • Szaszłyk z wątróbek - Maciej Kuroń

    ...łyżeczka miodu, sól, pieprz, majeranek; 2 - 3 patyczki do szaszłyków wymoczone w wodzie. Wątróbki myjemy, czyścimy z tłuszczu i błon. Dzielimy na pojedyncze kawałki, ale nie kroimy. Boczek kroimy na(...). C piekarniku i pieczemy 20 - 25 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą. Szaszłyki możemy grillować albo usmażyć na patelni na oleju. Tak przygotowane szaszłyki podaje się również na zimno...

  • Wątróbka pysznie zapieczona

    Szaszłyki z ziemniakami Sposób przygotowania 1. Wątróbki oczyść, opłucz, wymocz. Przełóż do miseczki. Oliwę wymieszaj z octem, chili oraz kolendrą. Skrop tym wątróbki, przemieszaj. Przykryj(...) środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Na długie patyczki nabij zamarynowane wątróbki, ziemniaki i paprykę. Szaszłyki ułóż na blasze. Skrop resztą marynaty. Piecz ok. 20 minut...

  • Wątróbka na trzy sposoby

    ...długie patyczki nabij owinięte boczkiem wątróbki. Szaszłyki ułóż na blasze. Skrop resztą marynaty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz ok. 20 minut. Od razu po wyjęciu(...).  3. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzej masło. Wrzuć kawałki wątróbki. Smaż je 2-3 minuty. W środku wątróbka powinna pozostać różowa. Dolej wino. Smaż jeszcze 3-5 minut.  4. Natkę opłucz...

  • Czas na wielkie grillowanie!

    .... Szaszłyk z wątróbek Na jedną osobę:; 150 g wątróbek drobiowych; 50 g boczku wędzonego; 50 g suszonych śliwek bez pestek; 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku; 1 łyżka sosu sojowego; 1 łyżka oleju i soku z cytryny; łyżeczka miodu, sól, pieprz, majeranek; 2 - 3 patyczki do szaszłyków wymoczone w wodzie. Wątróbki myjemy, czyścimy z tłuszczu i błon. Dzielimy na pojedyncze kawałki, ale nie kroimy. Boczek kroimy...

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Jakie jabłka wybrać ? Do pieczenia z mięsem, szaszłyków czy sałatek dobrze nadaje się np. kruchy cortland. Do ciast lepsze są odmiany kwaskowe, np. reneta, antonówka. Golden delicious, o winnosłodkim smaku, jest wspaniały do zapiekania i na przetwory, np. dla dzieci. Wątróbka drobiowa z Mazowsza Składniki: 50 dag wątróbki drobiowej; 2 łyżki mąki; 40 dag jabłek; sól, pieprz, cukier, majeranek...

Artykuły na temat: szaszłyk z wątróbki
  • Szaszłyki z tofu

    Takich szaszłyków jeszcze nie jedliście!

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...

  • Modne, ale czy na pewno zdrowe?

    ...twardo i smażonej wątróbki drobiowej z natką pietruszki, do tego słupki ogórka i łodygi selera naciowego. Obiad: Grillowane szaszłyki z piersi kurczaka, zielona sałata z rzodkiewkami, z sosem...

  • Sezon na grillowanie trwa w najlepsze! Chociaż lato oficjalnie jeszcze się nie rozpoczęło piękna pogoda na zewnątrz skłania wszystkich do wychodzenia z domu i korzystania z jej uroków. Fot. materiały prasoweGrillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach.Polacy kochają mięsne potrawy, a większość z nich nie wyobraża sobie bez nich...

  • Co robić, by malec polubił...

    ...: ● dbaj, aby mięso było miękkie (długo gotowane lub pieczone w folii, żeby nie wyschło). Krój je drobno i polewaj sosem; ● piecz domowe pasztety, np. z drobiu, odrobiny wątróbki i marchewki. Przyrządzaj także miniklopsiki lub kotleciki mielone (na kilka kęsów). Poza tym rób mięsno-pomidorowe sosy do makaronów; ● przygotowujcie razem szaszłyki. Nadziewajcie na patyczki np. kawałki grillowanego...

  • Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Bagietki są z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Dodatek śliwki, nadaje im specyficzny aromat i podkreśla smak pieczywa. Fot. Materiały partnera Ciasto ciemne300 g mąki pszennej typ 500100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału 60 g susek sechlońskich20g słodu jęczmiennego ciemnego barwiącego8 g drobnej soli morskiej4 g drożdży SAF instant300 g wody Wymieszać mąkę pszenną i orkiszową. Słód rozmieszać z wodą za pomocą rózgi. Dodać drożdże. Wsypać obie...

  • Podróż do krainy czarów

    Europejczykom dania: szaszłyki, steki, panierowane sznycle, a także takie specjały jak wątróbki czy nereczki. Turyści zwiedzający nadmorskie miejscowości obok cudownych, piaszczystych plaż...

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. Fot. 123RF/Picsel We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki...

  • Chiny to kraj smakoszy

    ..., na przykład owoców morza lub szaszłyków. To tylko wzmaga konkurencję, bo zamiast rywalizować o wszystkich głodnych, restauratorzy rywalizują na przykład tylko o amatorów krabów czy świeżo(...) skomplikowania przewyższających większość europejskich przepisów. Chińczycy z reguły jedzą sporo wieprzowiny i kurczaków, lubią wątróbki, żołądki, płucka i inne rarytasy, które w Polsce znajdziemy przede...

  • W Japonii istnieje wiele technik grillowania, które zasadniczo nosi nazwę teriyaki. Teriyaki jest tak popularne w Japonii, że kanapki z grillowanym mięsem można kupić nawet w fast foodach. Fot. 123RF/Picsel Mięso marynowane jest w sosie zwanym tare, na który składają się: sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz dodatki w postaci cukru lub miodu, a niekiedy również imbiru. Grilluje się głównie ryby: marliny, tuńczyki, łososie i pstrągi, czasem też owoce morza, a także krewetki czy kalmary. W...

Wideo na temat: szaszłyk z wątróbki
  • Kuchnia inspirowana wakacjami

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" ekspertka kulinarna Anna Starmach i uczestniczka "Ugotowanych" Małgorzata Trębacz-Piotrowska przygotowały dania zainspirowane kulinarnymi wspomnieniami z wakacji. Przedstawiły przepis na szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych, faszerowane papryczki pimientos, smażony makaron z krewetkami i wołowiną oraz wątróbki drobiowe w sosie z sherry. - Wspominam wakacje