• Informacje na temat:

    szaszlyk z szynki marynata

Przepisy na temat: szaszlyk z szynki marynata
  • Szaszłyki

    Po gruzińsku z duszonymi warzywami Składniki na 4 porcje: 300 g mięsa wieprzowego od szynki; 300 g udźca jagnięcego; sól i pieprz; 200 g słoniny; 2 papryki; 5 cebulek; 2 ząbki czosnku; olej; 2 łyżki musztardy; 1 liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; 2 pomidory; 1 bakłażan. 1. Jagnięcinę i wieprzowinę myjemy i czyścimy z błon. Kroimy na mniejsze plastry, lekko zbijamy tłuczkiem. Mięso...

  • Przepyszne szaszłyczki

  • Wieprzowe kęski

    Składniki: 60 dag łopatki lub szynki wieprzowej olej rzepakowy sól pieprz Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki cynamonu szczypta granulowanego czosnku 3 łyżki oliwy Przygotowanie: 1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Patyczki do szaszłyków mocz przez godzinę w zimnej wodzie. Składniki na marynatę...

  • jako danie glowne,lub zakaska

  • Francuskiej marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę.

  • nudny kurczak ,nudna marynata nie to coś innego

  • teraz jes duży wybór róznych zupek blyskawicznych a makaron wykorzystuje do sałatek lub innej zupy

  • W przepisie oryginalnym udziec wołowy, ja wykorzystałem przerośniętą szynkę wieprzową.

  • Pieczeń z szynki wieprzowej w mojej ulubionej marynacie to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Wczorajsze święto wyrwało mnie z rytmu, ale już dzisiaj trzeba było wrócić do pracy, jeżeli jednak nie wiecie co zrobić na obiad, to spróbujcie mojej pieczeni :) Na pewno nie pożałujecie! :D

  • Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

Artykuły na temat: szaszlyk z szynki marynata
  • Z etykiety: Aromat dymu wędzarnianego

    ...znajdują się m.in.: bukowo-bekonowy, szynki wędzonej, dymu zimnego wędzenia (przeznaczony do boczku i szynki surowej) lub grill flavour charakterystyczny dla mięsa grillowego oraz tłuszczu. Mogą...

  • Kiedy przygotowania do świątecznego obiadu trwają w najlepsze, każda chwila jest na wagę złota. Niestety, przy małej ilości czasu, możemy łatwo zaliczyć kulinarną wtopę. Jak zachwycić gości, nie marnując przy tym całego dnia w kuchni? Fot. 123RF/PicselPo wigilijnej kolacji, mało która z nas ma ochotę na kilkugodzinne gotowanie. Na głowie mamy mnóstwo innych spraw, jednak zależy nam na tym, by pokazać się rodzinie z jak najlepszej strony. Rozwiązaniem może być zaserwowanie gościom gotowej do...

  • Grillowa uczta

    .... Posmaruj musem pomidorowym, na każdym kawałku rozłóż plaster szynki parmeńskiej, boczku lub bekonu, zwiń w roladki. Pokrój w poprzek na ok. 2 cm kawałki. Nabij na patyczki do szaszłyków i opiecz na...

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Wieprzowina na stół!

    ...z warzywami. Szaszłyki z papryką Składniki na 4-6 porcji: 60 dag wieprzowiny, najlepiej od szynki, 1 duża czerwona papryka, 6 malutkich cebulek, 2-3 ząbki czosnku, 1 świeża papryczka chili, 1/4 szklanki(...) Składniki na 4-6 porcji: 1 kg szynki z tłustą skórką, 300 ml wina czerwonego wytrawnego, 5 łyżek miodu, 100 ml brandy, sól, pieprz. Mięso opłukać, bardzo dokładnie osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Skórkę...

  • Sezon na grillowanie trwa w najlepsze! Chociaż lato oficjalnie jeszcze się nie rozpoczęło piękna pogoda na zewnątrz skłania wszystkich do wychodzenia z domu i korzystania z jej uroków. Fot. materiały prasoweGrillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach.Polacy kochają mięsne potrawy, a większość z nich nie wyobraża sobie bez nich...

  • Zdrowy jadłospis

    ...pieczeni ze schabu lub szynki. Kolacja Roladki z dorsza z ryżem i szpinakiem (2-3 sztuki). Uwaga! W dietach dla osób z cukrzycą niewskazane są owoce typu banany, winogrona, a także pieczywo!

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...

  • Wraz z minioną majówką sezon grillowy można uznać za otwarty. A jeśli czas na grilla, to również czas na szaszłyki. Tym razem spróbujmy odmienić ich oblicze dzięki nutce azjatyckiego smaku. Fot. 123RF/Picsel Tym razem, żeby zaskoczyć zgromadzonych przy stole, zamiast tradycyjnych szaszłyków zróbmy azjatyckie sataye. Są to nadziane na bambusowe patyczki plastry mięsa lub ryby w charakterystycznej, pełnej egzotycznych przypraw marynacie, grillowane i podawane z sosami, najczęściej ostrymi....

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....