• Informacje na temat:

    szarlotka z jajek i żółtek

Przepisy na temat: szarlotka z jajek i żółtek
  • Rozgrzewające szarlotki

    Słodycz tych ciast gwarantuje dobry humor, a dodatki: gorące sosy, kilka kropel likieru, korzenne przyprawy – przyjemne ciepło. Czy jest lepszy sposób na słotę i chłody?

  • Krucha szarlotka

    Do ciasta można dać całe jajka, ale nie będzie tak kruche, jak z samymi żółtkami. Można też dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany.

  • Szarlotka z twarogiem

    Najlepiej smakuje na ciepło!

  • Szarlotka z jeżynami

    Puszysta i smaczna!

  • Szarlotka z cytryną

    Idealna na jesienny wieczór.

  • Szarlotka z kremem

    Składniki na 15 porcji: Ciasto:  3 szklanki mąki krupczatki l 5 łyżek cukru 3/4 kg jabłek 200 g masła + tłuszcz do wysmarowania formy 5 jajek 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia bułka tarta do wysypania formy Krem: 2 torebki budyniu śmietankowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka drobnego cukru  Sposób przygotowania...

  • Szarlotka z winem

    Troszkę mocniejsza szarlotka.

  • Szarlotka z kremem

    Składniki na 15 porcji: Ciasto: - 3 szklanki mąki krupczatki, - 5 łyżek cukru, - 3/4 kg jabłek, - kostka margaryny, - 5 jajek, - 3 łyżki śmietany, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - tłuszcz do posmarowania formy do pieczenia, - 2 - 3 łyżki tartej bułki do posypania formy. Krem: - 2 torebki budyniu (jasnego, np. waniliowego lub śmietankowego), - cukier waniliowy, - szklanka cukru...

  • Zapiekane jabłka

    Zamiast szarlotki.

  • Lukrowany placek z imbirem

    Przepis na to ciasto możesz łatwo zmienić. Wystarczy, że masę jabłkową wymieszasz np. z dżemem pomarańczowym. Szarlotka będzie smakowała nieco inaczej, ale równie dobrze!

Artykuły na temat: szarlotka z jajek i żółtek
  • Szarlotka

    Przygotowanie: Białka jajek oddzielić od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Margarynę posiekać nożem. Dodać do mąki wraz z żółtkami...

  • Amerykańska szarlotka

    Przygotowanie: Owoce umyć, osuszyć. Śliwki wydrylować, pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na talarki, skropić...

  • Krucha szarlotka

    Do ciasta można dać całe jajka, ale nie będzie tak kruche, jak z samymi żółtkami. Można też dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany.

  • Szarlotka amerykańska

    Na kruchym cieście.

  • Fryburska szarlotka

    Czy jest cos bardziej smakowitego jak domowa, pachnaca jablkami i przyprawami szarlotka, na jesienny dzien i wieczor?  Ciasto wyjatkowo proste, dostepne...

  • Sernik. Ulubione ciasto Polaków

    Sposób przygotowania Mąkę, cukier, olej, jajka, mleko, kakao, dżem, sodę i proszek do pieczenia przełóż do dużej miski, a następnie zmiksuj lub wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Przygotuj masę twarogową. Jajka umyj, rozbij oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzyj z margaryną, dodaj oba rodzaje cukru i dalej ucieraj. Twaróg połącz z mąką i dodaj do żółtek utartych z margaryną; wymieszaj...

  • Cynamonowe smaki i smaczki

    ...z konfiturami. Przygotowanie: 80 minut Porcja: 430 kalorii Szarlotka z winem Składniki na 12 porcji : 40 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 10 dag rodzynek, 2 łyżki...

  • Krucha prawda

    .... Przed użyciem mocno je schłodź, by dawało się siekać. Cukier puder będzie znaczniej lepszy niż cukier kryształ. Żółtka nadają ciastu kruchości. Niektóre przepisy zalecają dodawanie całych jajek...

  • 3 ciasta z jabłkami

    ...lodówki. Szarlotka “Koło fortuny" Mąkę, 150 g masła w płatkach, cukier puder, jajko i 1-2 łyżki wody wyrób na gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut w zimne miejsce...

  • Jemy polskie jabłka!

    .... Zapiekać w 175 st. c przez 35-40 minut. Szarlotka dworska Składniki: 300 g mąki Szczypta soli 2 łyżki + 75 g cukru 2 jajka 150 g masłą 60 g rodzynek 750 g kwaśnych jabłek Sok...