• Informacje na temat:

    szarlotka po królewsku

Przepisy na temat: szarlotka po królewsku
  • Szarlotka królewska

    Z galaretką.

  • Jesienne orzeźwienie

  • Rozkosz z bitą śmietaną

    ...chłodzić przez około dwie godziny w lodówce. Czas przygotowania 40 minut Szarlotka królewska Składniki kruchego ciasta: - 30 dag mąki krupczatki, - 20 dag masła, - 10 dag cukru, - 1 torebka...

  • Szarlotka w nieco innym wydaniu

  • Szybkie i proste ciacho.Biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną.

  • szarlotka dla delikatnych i wykwintnych podniebień

  • Szarlotka Królewska to nic innego jak biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną. Spotkałam też wersje owej szarlotki zwieńczone kremem budyniowym, ja jednak zdecydowałam się na krem zbitej śmietany… bo taki sobie zażyczono. Z kremem budyniowym będzie Ciasto Kilimandżaro ;) Ta szarlotka, czy bardziej jabłecznik jak widać niewiele ma wspólnego z tradycyjnym pojęciem szarlotki. Ba! Próżno tu szukać choćby szczypty cynamonu, która co do zasady jabłkom wręcz musi towarzyszyć. Jak widać –...

  • Może i w czasach PRL-u nie było zbyt dużo różnego rodzaju pyszności, ale jedno jest pewne. Ówczesne przysmaki to było coś! Aż łza się w oku kręci na samo wspomnienie o oranżadzie, andrutach czy gumach kulkach. Ja te czasy kojarzę z mlekiem w proszku, można było wyjadać je łyżkami, przez co buzia niesamowicie skutecznie się sklejała. Z mleka w proszku mama robiła niemalże na każde święta szarlotkę królewską. Uwielbiałam ją w szczególności za rozpływającą się w ustach, słodką masę mleczną,...

  • Może i w czasach PRL-u nie było zbyt dużo różnego rodzaju pyszności, ale jedno jest pewne. Ówczesne przysmaki to było coś! Aż łza się w oku kręci na samo wspomnienie o oranżadzie, andrutach czy gumach kulkach. Ja te czasy kojarzę z mlekiem w proszku, można było wyjadać je łyżkami, przez co buzia niesamowicie skutecznie się sklejała. Z mleka w proszku mama robiła niemalże na każde święta szarlotkę królewską. Uwielbiałam ją w szczególności za rozpływającą się w ustach, słodką masę mleczną,...

  • Do niedzielnej kawki :)

Artykuły na temat: szarlotka po królewsku
  • Tajemnice białego złota w fabryce porcelany

    Niewielkie, obronne miasteczko niedaleko granic Polski zdobyło wielką sławę i ogromne pieniądze na początku XVIII wieku, kiedy wymyślono w nim, po raz pierwszy w Europie, jak robić porcelanę. Do tej pory przez 11 wieków potrafili to robić tylko Chińczycy. Miśnieńska porcelana, zwana białym złotem, stała się źródłem bogactwa władców Saksonii i wpłynęła na rozwój miasta, które do dziś zachowało swój piękny i kameralny charakter.

  • W domu nic się nie zmieniło

    Gdybym miała 30 lat mniej... Miałabym 30 lat. O Jezu, jaki to był superwiek! Chciałabym wrócić do tego momentu i przeżyć dokładnie to samo raz jeszcze.