• Informacje na temat:

    szalotki

Przepisy na temat: szalotki
  • Tuńczykowa z szalotkami

    Składniki: 40 dag mąki 200 ml ciepłej wody 2 dag świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy albo oleju 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 szalotki 30 dag gęstej kwaśnej śmietany 15(...) do smaku pieprzem, ziołami prowansalskimi i ew. odrobiną soli. Szalotki obierz, pokrój na cienkie cząstki. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozdziel je na dwie równe porcje. Z każdej części...

  • Steki z jabłkami i szalotką

    Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka 4 duże kwaskowe jabłka 3-4 szalotki sok wyciśnięty z 1 cytryny 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła sól pieprz suszony(...) z filetami przykryj folią i włóż do lodówki na godzinę 2. Szalotki obierz, posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki. Wytnij środki, miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop resztą soku cytrynowego...

  • Biała kiełbasa pieczona z szalotką i rozmarynem

    ...- Dobrą kiełbasę coraz trudniej dostać, ale jeśli to się uda, spróbujcie ją upiec, bo smakuje wtedy naprawdę wybornie. Zwłaszcza ta upieczona za świeżym rozmarynem - zachęca twórca przepisu Mariusz Wachowicz, dziennikarz i bloger kulinarny. Składniki: 5 kawałków białej kiełbasy, 3 szalotki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku, 1 łyżka miodu, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czarnego pieprzu...

  • Karmelizowane szalotki

    Składniki: 1/4 kostki masła; 20 cebulek szalotek; szklanka białego wytrawnego wina;

  • Zupa z szalotek z grzankami serowymi

    Składniki na 4 porcje: - 500 g szalotek, - 30 g masła, - sól, pieprz, - pół łyżeczki tymianku, - 800 ml bulionu, - 250 ml wytrawnego białego wina, - 30 g orzechów laskowych, - 150 g sera gorgonzola, - 12 kromek świeżej bagietki, - tłuszcz do blachy Przygotowanie: Szalotki obrać i pokroić w krążki. 30 g masła roztopić w garnku i zeszklić szalotki. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem...

  • Roastbeef w orzechowo-ziołowej skorupce z szalotkami w winie i ziemniaczano-selerowym puree

    ...g cukru skarmelizować w rondelku. Wino i ocet podgrzać i wlewać do cukru cały czas mieszając. Dodać obrane szalotki i gotować ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Z pieczywa tostowego odkroić skórkę(...)). Ziemniaki i selera odcedzić, odparować, dodać mleko i 50 g masła. Ubić na puree, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso i szalotki nakładać na półmisek. Do tego podawać ziemniaczano...

  • Ryżowe kuleczki

    Na patelni rozgrzej olej i masło, wrzuć szalotki, seler i czosnek.

  • Słodko-pikantna zupa marchewkowa

    W rondlu rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojone marchewki, ziemniak, szalotki i czosnek.

  • Sałatka z zielonego mango specjalnie dla mangomonsterów!

    Sposób przygotowania Mango obieram ostrym, zakrzywionym nożem. Kroję na średniej grubości kawałki i przekładam do  miski. Szalotki i czosnek obieram,...

  • Placki z ziemniaków i kiszonej kapusty

    Przygotowanie: Papryki pokroić w drobna kosteczkę. Śmietanę doprawić sola i pieprzem, umieścić w miseczce. Szalotki pokroić w ćwiartki. Ziemniaki utrzeć (usunąć nadmiar soku), zmieszać z kapustą, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażyć porcjami placki z przygotowanej masy. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć szalotki przez 2 minuty. Wsypać cukier i smażyć, aż się...

Artykuły na temat: szalotki
  • Szalotka

    ..., znana z prowadzenia zdrowego trybu życia. Jej przepis jest dziecinnie prosty. Pokrój szalotki drobniutko. Na patelni rozgrzej olej (najlepiej słonecznikowy) i duś cebulki przez ok. 20 minut z dodatkiem odrobiny wody. Gdy się lekko skarmelizują, przypraw je solą morską. Przechowuj w lodówce i dodawaj do potraw, które potrzebują smakowego wsparcia. Ponieważ szalotki smakują nieco jak bekon, dodaje...

  • Gęś nadziewana jabłkami,szalotką i kaszą gryczaną

    Tradycyjne polskie danie z mięsa gęsi, bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i 6.

  • Pasta z bobu

    Przygotowanie: Szalotki i czosnek obierz i drobno pokrój. Bób ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odstaw do wystudzenia i obierz ze skórki. Wszystkie...

  • Pieczarkowa z szałwią

    Przygotowanie: Pieczarki pokrój w cienkie plastry, odłóż garść, resztę posiekaj. Szalotki i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle...

  • Omlet z pomidorami

    Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać pokrojone w półkrążki szalotki, podsmażyć. Jajka roztrzepać z solą, pieprzem oregano i...

  • Chrupiące bagietki z salami

    Szalotki pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać koncentrat  pomidorowy, przesmażyć. Wlać bulion, gotować 10 minut. Doprawić chili, pieprzem,...

  • ​Kinga Paruzel: Zupa z marchwi i pomarańczy

    Ilość porcji: 4 Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 5 marchewek 2 pomarańcze 2 szalotki 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka oleju rzepakowego świeża pietruszka sól i pieprz Przygotowanie: 1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2. Na rozgrzane dno garnka wlać olej, następnie dodać marchewkę...

  • Tatar z łososia

    Łososia pokrój w drobną kostkę i włóż do miski. Dodaj drobno posiekaną szalotkę i szczypiorek.  Wlej oliwę i sok z jednej limonki. Całość dopraw do smaku...

  • Zupa "Krwawa Mary"

    Przygotowanie: Na dno rondla wlać oliwę. Na niej obsmażyć pokrojoną w kostkę szalotkę. Kiedy się zeszkli, dodać chili i smażyć wszystko minutę. Dodać...

  • Jesienna polędwica z winogronami w 30 minut

    Plan zajęć w środy jest tak napięty, że nie mogłabym dłużej gotować obiadu. Więc ekspresowo. 4 porcje Polędwica wieprzowa – 600 g Cebula Szalotka...

Zdjęcia na temat: szalotki
Wideo na temat: szalotki