• Informacje na temat:

    szalotka marynowana

Przepisy na temat: szalotka marynowana
Artykuły na temat: szalotka marynowana
  • Śledzik z azjatycką nutą

    Śledzik od zawsze gościł na polskich stołach. W oleju, occie w pomidorach. Mój oryginalny przepis jest niezwykle szybki w przygotowaniu, bogaty w skł. odżywcze i im śledzie są dłużej marynowane tym są lepsze i bogatsze w smaku.Przystawka gotowa od ręki ;)

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Tatar z łososia

    Idealny jako przystawka lub pyszna kolacja- lekki tatar z łososia.

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Roladka drobiowa. Przepis Mariety Mareckiej

    Z purée bazyliowo-brukwiowym, sosem winno-malinowym i cykorią z topinamburem. Przepis Mariety Mareckiej.

  • Sezon piłkarski w pełni, zatem warto przećwiczyć kilka nowych przepisów na mistrzowskie przekąski. Aby czas poświęcony na oglądanie meczu był jeszcze przyjemniejszy, dobrze wcześniej przygotować poczęstunek. Głównym tematem niech będzie tak uwielbiane przez mężczyzn mięso. Oto kilka przepisów na proste przekąski, które z łatwością można zrobić w domu. Piwne calzone z kurczakiem Wspaniałe, lekkie, piwne ciasto wypełnione ulubionymi składnikami. Nie wymaga wiele pracy, a efekt jest o niebo...

  • Cebula – wykorzystaj cudowne właściwości

    ...jedzona jest na surowo. Oczywiście można ją też smażyć, dusić, piec i marynować. Szalotka to mała podłużna cebulka często wykorzystywana w kuchni francuskiej, głównie do sosów na bazie czerwonego wina...

  • Boże Narodzenie to bardzo gorący okres dla każdego z nas. Jak się okazuje przedświąteczna gorączka panuje nie tylko w naszych domach, ale także w restauracjach, które w tym okresie przygotowują dla swoich klientów specjalne oferty. Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich lat przez CBOS wskazują, iż większość Polaków tradycyjnie spędza Wigilię w domu lub u najbliższych. Jednak możemy również zaobserwować, iż z roku na rok wzrasta liczba osób, które decydują się na świętowanie gdzie...

  • Jakie śledzie nie zaszkodzą, gdy chorujemy przewlekle

    Są zdrowe, ale u osób z przewlekłymi chorobami wywołują lub zaostrzają dolegliwości. Nie znaczy to, że w święta musimy z nich rezygnować. Wystarczy wiedzieć, jak je jeść.

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...