• Informacje na temat:

    sz prosty na sos sojowy

Przepisy na temat: sz prosty na sos sojowy
  • Sojowa ricotta - zrób ją sam!

    Soja - nie dość, że zdrowa to jeszcze można zrobić z niej mleko, sos, makaron, a nawet wegański ser. Do przygotowania domowej ricotty sojowej zachęca autor przewodnika po roślinnym stylu życia, Miki Mottes. Wystarczą mleko sojowe, sok z cytryny i woda!

  • Przepis od mojego siostrzeńca Damiana świetnie sprawdzi się na imprezowym stole. Szybka w wykonaniu i smaczna sałatka znika w oka mgnieniu.

  • Grillowane szaszłyki z krewetkami

    Szaszłyki to prosty i smaczny sposób na próbowanie przeróżnych połączeń warzyw, mięs oraz warzyw. Danie to najczęściej składa się z drobiu, karkówki lub ryby nabitej na szpikulec w towarzystwie dodatków. Jeżeli jednak chcemy poczuć się jak prawdziwi mistrzowie grillowania, warto wypróbować przepis na grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu.

  • fajna i smaczna alternatywa mięsa dla wegetarian i nie tylko

  • Szynka wielkanocna glazurowana

    Bardzo prosty przepis na pyszną szynkę.

  • Aromatyczny wegański gulasz sojowy z dodatkiem warzyw.

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa...

  • Soja to strączkowe warzywo, które jest źródłem pełnowartościowego białka, ma w sobie dużo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, witaminę E, tiaminy, ryboflawiny oraz niacyny. Syci na długo, obniża stężenie cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Jeśli jeszcze jej nie odkryliście, to szczerze zachęcam, bo można ją szczerze polubić. Moja propozycja na danie jednogarnkowe zawiera jedynie 4 rodzaje warzyw i kostkę sojową, które pławią się w aromatycznym sosie.

  • sposób na soję ;)

Artykuły na temat: sz prosty na sos sojowy
  • Prosto z patelni

    ...kapustę pekińską. Smażyć 2-3 minuty. Dodać sos sojowy i bulion, gotować jeszcze 3 minuty. Tuż przed końcem gotowania dodać krewetki. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Dekorować kolendrą(...) w zimnej wodzie. Kluseczki smażyć 5 minut na maśle. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem. Krewetki z warzywami z patelni Składniki: 16 mrożonych...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Kasza pęczak z pieczarkami

    Zadbaj, aby Twój codzienny jadłospis zawierał wszystkie niezbędne składniki. Wypróbuj prosty przepis na obiad kaszą pęczak i pieczarkami.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Sałatka z kaczką i pistacjami

    Sposób przygotowania: 1. Wymieszać sos sojowy, miód, ocet, starty imbir i zmiażdżony czosnek. Mięso umyć, skórę naciąć w kratkę, włożyć do marynaty na całą noc. Następnego dnia mięso obsmażyć na(...), sos zachować.  2. Pistacje posiekać, rzodkiewki umyć, pokroić w cienkie plasterki, sałatę opłukać, pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, usunąć białą błonkę i pestki.  3. Na półmisku ułożyć sałatę...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Makaron ryżowy z tofu

    Masz ochotę na nutę orientu w kuchni? Wypróbuj prosty i smaczny przepis na makaron ryżowy z tofu i brokułami.

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • ​Filet z dorady z cytrusowym dressingiem

    Składniki: 2 szt. filetu z dorady 50 g słodkiej papryki 50 g marynowanego imbiru 1 ząbek czosnku 1 pomarańcza 15 ml wina mirin 50 ml oliwy Szczypiorek 25 ml sosu sojowego Sól, pieprz Pokrój imbir i paprykę. Z pomarańczy wytnij segmenty i wyciśnij sok.  Czosnek pokrój w kosteczkę. Dodaj sos sojowy i wino. Dodaj oliwę i kawałki pomarańczy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut...

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...