• Informacje na temat:

    syrop z winogron

Przepisy na temat: syrop z winogron
  • Przysmaki z czekolady dla dzieci

    Zdrowe... słodkości na patyku! Gorzką czekoladę połam na kawałeczki i stop w kąpieli wodnej, dolewając śmietanę kremówkę (50 ml na tabliczkę). W gorącej masie maczaj nabite na patyczki owoce: truskawki, winogrona, plasterki kiwi, bananów. Ustaw je w szklaneczkach, by czekolada zastygła.

  • Potrawy na cały tydzień

    ...i ciepłą wodą. Uformuj ciasto, odstaw.  2. Rozwałkuj, wytnij krążki. Układaj farsz i zalep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku. Słoninę pokrojoną w kostkę zrumień. Posyp pierogi.  Łosoś w syropie klonowym Sposób przygotowania 1. Rybę umyj, osusz, pokrój. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, syrop klonowy, sos sojowy, ocet balsamiczny i oliwę. Dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę...

  • Napoje, które skutecznie gaszą pragnienie

    ...miksujemy i mieszamy z wodą. Całość łączymy z lodem. Zamiast cukru możemy użyć do osłodzenia miodu. Kompoty Przygotowujemy gęsty syrop z 1 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, skórki z 1 cytryny. 2 kawałków cynamonu, 8 goździków. Po rozpuszczeniu syropu gotujemy w nim owoce aż będą miękkie. Całość rozrzedzamy 2 lub 3 szklankami chłodnej wody. Domowe napoje Mrożona herbata: na 6-8 porcji...

  • Jesienne desery na ciepło

    ...do przestudzenia. Wierzch posyp cienką warstwą kaszy manny.  3. Nadzienie: masło orzechowe wymieszaj z miodem, cynamonem i kardamonem. Ew. dodaj porto (lub sok z ciemnych winogron). Masa powinna być(...). Piecz 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni. Posyp migdałami i podawaj, gdy lekko przestygnie. Bezglutenowe pankejki 1. Pankejki: mąkę przesiej i wymieszaj z sodą. Maślankę zmiksuj z syropem...

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    ...składników. Nie powinno być na niej syropu glukozowo-fruktozowego, słodu jęczmiennego oraz sztucznych słodzików (np. aspartamu, acesulfamu K). Uważaj zwłaszcza na chrupiące granole, w których składniki sklejone są syropem. Co zyskasz? Unikniesz niezdrowych i tuczących dodatków. ● Przygotuj własną mieszankę. Jej bazą niech będą rozmaite płatki zbożowe, np. owsiane, jęczmienne, żytnie. Postaraj się...

  • Sorbet melonowy z bazylią

    Składniki na 4-6 porcji: - 200 ml soku z białych winogron, - 125 g cukru, - 1 łyżka miodu, - sok z jednej cytryny, - 1,5 melona, - pęczek bazylii Przygotowanie: Sok z winogron, cukier, miód i sok z cytryny zagotować. Melona przeciąć, pestki wyjąć łyżeczką i włożyć do syropu. Odstawić do ostygnięcia, syrop przecedzić przez sito. Z 2 połówek melona wyciąć kulki. Pozostały miąższ i połówkę...

  • Przepisy na napoje, które skutecznie gaszą pragnienie

    .... 2 szklanki wody gotujemy z 15 dag cukru i ostudzamy. Owoce miksujemy i mieszamy z wodą. Całość łączymy z lodem. Zamiast cukru możemy użyć do osłodzenia miodu. Kompoty Przygotowujemy gęsty syrop z 1 szklanki cukru 1/2 szklanki wody skórki z 1 cytryny 2 kawałków cynamonu 8 goździków Po rozpuszczeniu syropu gotujemy w nim owoce aż będą miękkie. Całość rozrzedzamy 2 lub 3 szklankami...

  • Dominika Wójciak: Warzywa to dla mnie temat rzeka

    .... Pietruszka uwielbia pieczenie z odrobiną miodu, z chili - robi się wtedy taka super słodka. Można jeszcze dosłodzić ją odrobiną syropu klonowego, co w ogóle zupełnie zmienia jej smak. Uwielbiam(...) renetą. Dla zaostrzenia smaku lekko doprawiam ją musztardą. Polecam to połączenie. Bardzo lubię jeść tę zupę z pokrojonymi w plastry winogronami, skropionymi oliwą. Kolejna książka będzie o owocach...

  • Drinki na Halloweenową imprezę

    ...: 8 małych rzodkiewek 4 zielone oliwki nadziewane papryką 6  łyżek zielonego likieru melonowego 175 ml ginu 4 łyżki Wermutu 4 łyżki soku z białych winogron Przygotowanie: Rzodkiewki(...) i wlać koktajl. Czas przygotowania: 15 minut Jedna porcja zawiera: 710 kJ/170 kcal   Bloody Sunrise Składniki: 1 łyżka syropu cukrowego 1 łyżeczka...

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...i drobno starta skórka z 1 nienawoskowanej cytryny 1 mały ananas lub 1/2 dużego (ok. 500 g) 1/2 ogórka sałatkowego 100 g bezpestkowych czerwonych winogron duża garść świeżej kolendry, grubo(...) nieregularne 2-centymetrowe kawałki - powinieneś uzyskać około 200 g. Pokrój ogórka w kostkę o boku 1,5 centymetra, a winogrona przekrój na pół. Włóż ananasa i winogrona do dużej salaterki. Odcedź...

Artykuły na temat: syrop z winogron
  • Clafoutis z winogron i swiezych fig czyli mi-figue mi-raisin

    Przytaczam francuska nazwe bo ci co znaja francuski wiedza, ze to powiedzenie oznacza tyle co " troche usatysfakcjonowany ale nie do konca". Sezon na winogrona...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Białe, różowe, czerwone, czyli o tym, jak produkuje się wino

    Winifikacja, najprościej rzecz ujmując, to metoda zamiany owoców winorośli w wino. Proces produkcji zaczyna się od zbioru winogron. Owoce trzeba zerwać w odpowiednim momencie. Muszą być wystarczająco dojrzałe, aby zawierały odpowiednią ilość cukru, która zamieni się w później w alkohol. Nie mogą być jednak zbyt dojrzałe – muszą mieć też ciągle odpowiedni poziom kwasowości. Do tego im dłużej...

  • Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po miksturę stosowaną przez nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Syrop lub też nalewka z czosnku zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są doskonałym...

  • Dobroczynne działanie jagód açai

    Owoce açai to małe, okrągłe, purpurowe jagody o zbliżonej wielkości do winogron. Do niedawna dostępne jedynie w Brazylii, dziś wypromowane przez Amerykanów, podbijają Europę i docierają do Polski.

  • Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawiono przede wszystkim w celu wytwarzania wina. Jednak dzisiaj mają one szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w farmakologii. Fot.123rf/picsel Pracują wewnątrz, działają na zewnątrz Winogrona to owoce doskonale wpisujące się w jadłospis każdej diety. Zawierają wiele właściwości odżywczych, przede wszystkim te, które eliminują komórki rakowe....

  • Jak lepiej kontrolować cukrzycę

    ...rozwiązaniem jest dodawanie ich do sałatek warzywnych. Unikaj bananów, winogron, mango, owoców z puszki, kandyzowanych, w syropach i suszonych.  Na zakupy idź z listą  Kupuj tylko te produkty, które masz na(...) składników znajduje się cukier, glukoza, fruktoza czy syrop glukozowo-fruktozowy, odłóż produkt na półkę.  Zobacz także:

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Sześć nieoczywistych zamienników niezbędnych produktów

    ...oznaczać kulinarnej katastrofy. Aby uratować wypieki, zajrzyjmy do kuchennych szafek w poszukiwaniu miodu lub słodkich syropów. - Syrop klonowy, naturalny miód lub syrop z agawy to doskonałe zamienniki(...) z pestek winogron. Pamiętaj jednak, że olej będzie mniej wyczuwalny. Oliwa ma charakterystyczny aromat. Może on być interesującym dodatkiem, ale z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu...

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...