• Informacje na temat:

    syrop z szyszek sosnowych

Przepisy na temat: syrop z szyszek sosnowych
  • najlepszy na przeziębienie :)

  • To nie do końca jedzenie, trochę bardziej lekarstwo ziołowe, ale pyszne! Tak pyszne, że można je przerobić na smakowitą lemoniadę i wypić po prostu dla przyjemności. Albo dodać jak każdy inny syrop do gorącej herbaty.

  • Podobny nieco do poprzedniego przepisu, choć skład ma trochę bardziej złożony. Jednak wszystkie składniki ziołowe bez trudu da się kupić w sklepie zielarskim, a igliwie zebrać w lesie. To łatwe, uwierz mi!

  • Szyszki to jeden ze słodkich smaków mojego dzieciństwa. Uwielbiałam je! Są banalnie proste do wykonania i niesamowicie słodkie. Gwarantuję Wam, że jeśli je przygotujecie to nie tylko dzieci będą zadowolone ;) Mój przepis zawiera czekoladę mleczną, ale możecie poeksperymentować i przygotować je z gorzkiej lub białej czekolady.

  • Szyszki z ryżu preparowanego – smak z dziecięcych lat. Tak niewiele potrzeba aby smakiem i myślami wrócić do tamtych chwil. W niejednym domu szyszki były obowiązkowe w święta i większe uroczystości rodzinne. Odkąd mam dzieci, szyszki często u mnie goszczą. Największą zaletą jest mała ilość składników i szybkie przygotowanie.

  • smaki dzieciństwa, proste smaczne i szybkie do zrobienia

  • Smaki dzieciństwa. Proste w wykonaniu , świetna zabawa dla najmłodszych ;-)

  • szybkie i tanie

  • Syrop pachnący latem, pełen smaku i aromatu malin, słodki i gęsty. Zimą dodaję go do rozgrzewającej herbaty, wzbogacam malinami napar z czystka (ponieważ wraz z malinami działa jeszcze lepiej), polewam syropem budynie i kaszki. Taki miły, domowy comfort food. Podane proporcje wystarczą do napełnienia 5 butelek o pojemności 300 ml.

  • Gotowy syrop ma przyjemny, rześki, lekko chłodzący smak i bardzo lawendowy aromat. Już niewielka ilość syropu (łyżka na szklankę) rozcieńczona wodą przyjemnie chłodzi podczas upałów. Wlany na dno dużego kieliszka i dopełniony białym wytrawnym winem z lodówki – przenosi nas do pięknych, spokojnych, sennych miasteczek położonych na wzgórzach Prowansji. Już choćby z tego powodu warto go zrobić.

Artykuły na temat: syrop z szyszek sosnowych
  • Domowe leki z... iglaków

    Z młodych szyszek, pachnących zielonych igiełek oraz żywicy przygotujemy skuteczne naturalne kuracje.

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Zioła mogą zastąpić leki

    ...szalikiem. Trzymaj 15 minut. By spadła gorączka Herbatka napotna: Wymieszaj po: 20 g kwiatów bzu czarnego, wiązówki błotnej, lipy, szyszek chmielu, liści melisy. Łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku(...). Stosuj kurację, dopóki będzie utrzymywała się gorączka. Na katar Inhalacja z igieł sosnowych: Garść świeżych lub suszonych igieł zalej litrem wody. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Następnie...

  • Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po miksturę stosowaną przez nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Syrop lub też nalewka z czosnku zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są doskonałym...

  • Leki z... choinki

    ...miodem. ● Syrop świerkowy: Dwie garście rozdrobnionych gałązek z igiełkami zalewamy szklanką wrzątku, gotujemy pod przykryciem 10 minut. Przefiltrowany odwar świerkowy mieszamy ze szklanką cukru i połową szklanki miodu, dodajemy sok z cytryny do smaku i 20 ml rumu, mieszamy. Syrop zażywamy po łyżce kilka razy dziennie. Praktyczna rada! Dobrym zamiennikiem syropów i naparów jest gotowy...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Najbardziej znany tort na całym świecie, którego smak zachwyca wszystkich niezależnie od miejsca zamieszkania. Krzysztof Ilnicki zdradza przepis, dzięki któremu samodzielnie przygotujecie ten pyszny deser w domu. Ciasto150 g masło75 g cukier kryształ do żółtek130 g żółtko75 g cukier kryształ do bezy200 g białko180 g czekolada gorzka 60-70%50 g maizena50 g mąka T-45020 g proszek kakaowy60 g mielone migdały Masło rozpuścić. Żółtka ubić z cukrem, a następnie połączyć z masłem. Osobno ubić bezę...