• Informacje na temat:

    syrop z mlecz

Przepisy na temat: syrop z mlecz
  • Racuchy dla otuchy

    ...smażenia,  śledzie, mlecz, ikra ze śledzia - według uznania,  kwaśna śmietana,  1/2 cytryny (do skropienia ryby) Drożdże rozprowadź małą ilością mleka z cukrem i odstaw na dziesięć minut. Zaczyn(...). Następnie układaj racuchy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ozdób je owocami (mogą być mrożone) i miętą. Posyp cukrem pudrem. Owsiane racuchy z syropem klonowym Składniki...

Artykuły na temat: syrop z mlecz
  • Kwitną mlecze –   zrób z nich miód

    Sprawdza się też w kuchni –można nim słodzić napoje i dodawać do ciast.Aby przygotować miód 2 szkl. płatków zalej 2 szkl. wody, gotuj 20 min. Odcedź i dodaj 2 szkl. cukru. Dalej pogotuj na wolnym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Gorący przelej do słoików.

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Mniszek podleczy wiosenne infekcje

    Wyglądają podobnie, ale mniszek lekarski to nie mlecz. Jak go rozpoznać? Z jego łodygi wyrasta tylko jeden kwiat, z łodygi mlecza - kilka.

  • Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po miksturę stosowaną przez nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Syrop lub też nalewka z czosnku zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są doskonałym...

  • Zbieraj, nim zamienią się w dmuchawce!

    Popularny chwast ma wiele zalet! Warto pochylić się nad poczciwym starym mleczem.

  • Z pewnością każdy chociaż raz bawił się dmuchawcem lub próbował zapleść wianek z mleczy. Ale czy wiedzieliście o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny? Jest to skuteczne lekarstwo, za które nic nie zapłacimy, gdyż znajduje się w apteczce Matki Natury. Fot. 123RF Wiele osób uznaje mlecze za chwasty. W końcu rosną niemal na każdym trawniku i rozsiewają się niezwykle łatwo. Jednak okazuje się, że czasem warto zabrać je ze sobą do domu, gdyż ta niedoceniana roślina ma bardzo pozytywny wpływ...

  • Mniszek lekarski – żółty odcień zdrowia

    Mniszek czy mlecz?   Mniszek lekarski potocznie bywa nazywany dmuchawcem i, błędnie, mleczem. Pozornie podobne do siebie rośliny są wciąż często mylone - obie pochodzą z rodziny astrowatych(...) listków, łodydze wyrasta tylko jeden kwiatostan. Liście mniszka pospolitego ułożone są w rozetę i wyrastają samodzielnie. Po przekwitnieniu roślina zamienia się w dmuchawca. Mlecz ma tylko jedną, grubą...

  • Z pewnością każdy chociaż raz bawił się dmuchawcem lub próbował zapleść wianek z mleczy. Ale czy wiedzieliście o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny? Jest to skuteczne lekarstwo wprost z apteczki Matki Natury. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób uznaje mniszka lekarskiego za chwast. W końcu rośnie niemal na każdym trawniku i rozsiewa się niezwykle łatwo. Jednak okazuje się, że czasem warto zabrać goze sobą do domu, gdyż ta niedoceniana roślina ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. O...

  • Traktuj trzustkę jak skarb. To ci się opłaci

    .... Łyżeczkę nasion zalej dwoma szklankami wody i gotuj 15 min. Odcedź, przestudź i pij po szklance 3 razy dziennie. Pij co wieczór napar z korzenia mniszka lekarskiego. A wiosną przygotuj sobie syrop: zalej 10 garści kwiatów mlecza litrem wrzątku, ugnieć łyżką, podgrzewaj na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, dodaj dwie szklanki cukru i jedną cytrynę pokrojoną na plasterki. Gotuj, aż cukier się...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...