• Informacje na temat:

    syrop z jabłek

Przepisy na temat: syrop z jabłek
  • 10 łatwych przepisów na jabłka!

    Można je po prostu zjeść na surowo. Ale z jabłek wyczarujemy też pyszne i zdrowe dania na ciepło – na kolację czy obiad oraz fantastyczne desery!

  • Złocista owsianka z jabłkami

    Sposób przygotowania Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Na patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż powstanie karmel, nie mieszać. Dodać jabłka i cynamon, dusić 5 minut. Dodać płatki owsiane i wymieszać. Wlać mleko i gotować chwilę, aż owsianka zgęstnieje. Przed podaniem polać syropem trzcinowym.

  • Jabłka z miętą w syropie

    Składniki na 3 słoiki: - 1 kg. twardych jabłek, - pęczek świeżej mięty, - 3/4 kg. cukru, - sok wyciśnięty z dwóch cytryn Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki i całe włożyć do garnka z gotującą wodą (wody tyle aby przykryć jabłka). Wyjąć po 3 minutach. W tym czasie w osobnym naczyniu zagotować litr wody, dodać cukier. Gotować kilka minut, aż powstanie syrop. Cytryny sparzyć wrzątkiem...

  • Schab z jabłkami

    Składniki:  2 kg schabu  (po oddzieleniu od kości) sól, biały pieprz 3 łyżki mąki 250g+2 łyżeczki cukru 8 łyżek octu jabłkowego mielony cynamon 6 kwaśnych jabłek 2 łyżki soku(...) stopniach ok. 25 minut. 250 g cukru, ocet i ½ łyżeczki cynamonu gotować ok 5 minut. Pieczeń podlać ½ litra wody i skropić syropem cynamonowym, piec 2 godz. I 15 minut skrapiając syropem co 20

  • Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek

    Składniki: - 1 kg jarzębiny, - po 1/2 kg jabłek i gruszek, - 1 kg cukru, - 1 szklanka wody, - sok z cytryny Przygotowanie: 1 kg dorodnej, przebranej jarzębiny (same owoce) sparzyć wrzątkiem, by usunąć z niej cierpki smak goryczki. Gruszki i jabłka - po 1/2 kg - obrać, pokrajać na ćwiartki. Ugotować syrop z 1 kg cukru i 1 szklanki wody, wsypać jarzębinę, pogotować chwilę, dodać jabłka...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ...całkowicie wchłoną wino. Odcedzamy jabłka. Z wody (zlanej z jabłek) i cukru gotujemy syrop. Do gotującego się syropu wrzucamy odcedzone jabłka i całość smażymy 15 minut na niewielkim ogniu. 3. Dodajemy(...) . Z kolei rodzynki, które doskonale pasują np. do konfitury z jabłek, bogate są w witaminę B6, dbającą o nasz układ odpornościowy w trakcie jesiennej szarugi. Nie każdy wie, że bakalie doskonale...

  • Majówka z herbatą

    Mrożona herbata jest prawdopodobnie jednym z najpopularniejszych sposobów na orzeźwienie. Może być komponowana z całą gamą dodatków – świeżych owoców, ziół lub syropów!

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ...godziny aż całkowicie wchłoną wino. Odcedzamy jabłka. Z wody (zlanej z jabłek) i cukru gotujemy syrop. 2. Do gotującego się syropu wrzucamy odcedzone jabłka i całość smażymy 15 minut na niewielkim ogniu(...) przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego . Z kolei rodzynki, które doskonale pasują np. do konfitury z jabłek, bogate są w witaminę B6, dbającą o nasz układ odpornościowy...

  • Sprawdź, jakie dania serwować na jakie schorzenia

    ..., cynamonem i syropem różanym 3-4 litry wody 5 gruszek spora żurawiny 1 łyżka syropu różanego cynamon...

  • Pancake (po 11. miesiącu)

    Pancake's to amerykańskie naleśniki nieco grubsze od naszych- uwielbiam je. Możecie raz na czas polać je syropem klonowym lub sosem karmelowym. Polecam podawać je z owocami (truskawkami, malinami, bananami, jabłkami, pomarańczami, borówkami...).

Artykuły na temat: syrop z jabłek
  • Jabłka w karmelu

    ...i go zagotuj. Powstanie z niego bursztynowy syrop. Resztę jabłek zagotuj - krótko, wystarczy, że zaczną wrzeć. Wtedy dodaj skórkę otartą z wyszorowanej cytryny i wyciśnij sok. Wsyp cynamon i wymieszaj.  3. Gorące jabłka nakładaj do słoiczków (zostaw 2 cm przestrzeni od góry) i zalewaj syropem. Zakręć.   Zobacz także:

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Zapiekana owsianka z jabłkami

    Sposób przygotowania: 1. Płatki wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia, solą i imbirem. Dodaj połowę posiekanych migdałów i żurawinę. Wlej mleko i syrop klonowy, wszystko wymieszaj.  2. Posmaruj masłem naczynie żaroodporne. Przełóż do niego masę i wyrównaj łyżką.  3. Jabłka umyj i oczyść z nasion. Pokrój w półplasterki i wyłóż na masę owsianą. Posyp resztą migdałów. Rozgrzej piekarnik...

  • Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po miksturę stosowaną przez nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Syrop lub też nalewka z czosnku zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są doskonałym...

  • Ciasta z jabłkami

    ...rozpuści. Gdy syrop zacznie wrzeć, włóż połówki jabłek. Gotuj na małym ogniu 3-5 min, od czasu do czasu obracając owoce, by równomiernie zmiękły. Jabłka wyjmij z syropu i przełóż na talerz, by obeschły(...)Krucha tarta Składniki na 8-10 porcji: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 15 dag masła lub margaryny, 8 dag cukru pudru, 2 żółtka. Na nadzienie: 1 kg kwaskowych jabłek, 1 łyżeczka cynamonu...

  • Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu. Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom. Co takiego w sobie mają "babcine"...

  • Ryż z jabłkami i cynamonem

    ...i piecz kolejne 30 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia rozłóż kawałki jabłka.  4. Danie podawaj na ciepło posypane cynamonem. Możesz też użyć owoców w syropie. Zobacz także:

  • Pozornie wydają się być nieszkodliwe. W końcu cóż złego może zrobić nam pestka jabłka? Okazuje się jednak, że czai się w nich potężna trucizna, które może mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego...

  • Oryginalny indyk w cydrze i jabłkach

    ...strony. Przełóż go do garnka z szalotką. Wlej do garnka cydr i syrop jabłkowy. Przykryj garnek pokrywką i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Potem zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 60 minut. W połowie pieczenia wrzuć fasolkę szparagową i cząstki obranych jabłek. Dopiekaj bez przykrywki ok. 30 minut. Przełóż indyka, jabłka i marchewki z blaszki i trzymaj...

  • Gdy stoimy przed półką z jabłkami, nasz wzrok najczęściej przyciągają te krwisto czerwone, o błyszczących skórkach. Jednak to właśnie tych owoców powinniśmy unikać. Przekonajcie się dlaczego. Fot. 123RF Które jabłka są najzdrowsze? Wiele osób odpowie, że te, które mają jednolicie ubarwioną, błyszczącą skórkę, pozbawioną jakichkolwiek obić. Ale czy to aby na pewno dobry wybór? Kupując je w supermarketach, powinniśmy się wystrzegać takich „idealnych" owoców, gdyż razem z nimi, możemy zjeść...

Zdjęcia na temat: syrop z jabłek
Wideo na temat: syrop z jabłek
  • Ciasto fale Dunaju - klasyczny przepis

    Przepis na ciasto fale Dunaju to wyjątkowa propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają smak prostych, tradycyjnych wypieków domowych! Dwukolorowe, ucierane ciasto, niekiedy z dodatkiem owoców - najczęściej są to drylowane wiśnie z syropu, ale też jabłka, brzoskwinie czy gruszki, przełożone słodziutką masą i polane czekoladową lub budyniową masą na wierzchu - już na samą myśl chce się go