• Informacje na temat:

    święto marcina

Przepisy na temat: święto marcina
  • Polskie produkty dla niektórych są odkryciem

    ...mogę powiedzieć, że udało mi się zrobić tę akcję "Gęsina na świętego Marcina", w tym roku będziemy mieć ósmą edycję. Jest postęp, spożycie gęsiny wzrosło w Polsce trzykrotnie. Tę tradycję bardzo szybko udało nam się odbudować. Uważamy już za coś naturalnego, że przyjdzie Święto Niepodległości i wypada zjeść gęsinę. Można już świeżą gęsinę dostać w sklepach. Trzecim, fantastycznym naszym...

  • Smaczny pomysł na "Sałatka Marcina"

  • Dziś przedstawiam jedno z ulubionych dań mojego Męża. Przepis znalazł gdzieś w internecie parę lat temu, będąc jeszcze na emigracji. Te gołąbki szybko zaskarbiły sobie domowników - są soczyste, pachnące, mięciutkie, a sos, w którym są zapiekane ma wprost niesamowity smak. Ich przygotowanie wymaga co prawda czasu, ale każda chwila na nie poświęcona jest tego warta... Niektórzy twierdzą, że facet do gotowania się absolutnie nie nadaje - mój Marcin przeczy temu całym sobą :)

  • Półgęsek parzony - wędzony w garnku. Idealna wędlina do kanapek. Polecam :) UWAGA: wędzenie było metodą garnkową która ma inną procedurę wędzenia niż w tradycyjnej wędzarni.

  • Zapraszam Was po przepis na przepyszną gęś! Warto raz do roku zaserwować sobie takie danie! ;)

  • U nas w Poznaniu znane jest takie powiedzenie – na św. Marcina rogal i gęsina. Gęś podaje się z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu), kapustą (kiszoną lub modrą) i burakami we wiórkach lub drobno mielonymi. Jeśli pieczemy ją w całości nadziewamy jabłkami i farszem z wątróbek drobiowych. Ja tym razem przygotowałam piersi (filety z kością) bez farszu.

  • Na 11 listopada wykorzystuję z gęsi nogi i filet z piersi. Najpierw skórę na piersi nacinam tworząc krateczkę ,a na nogach parę razy ale tylko wzdłóż.Mięso obficie nacieram majerankiem i estragonem zalewam czerwonym wytrawnym winem i do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu porcje z gęsiny nacieram solą i pieprzem i odstawiam na 2 godziny. Po upływie 2 godzin piersi i nogi obsmażam na suchej patelni najpierw stroną ze skórką 6 min a z drugiej strony 4 minuty.Obsmażone kawałki...

  • w większych ilościach uderza do głowy..;p

  • Prosty przepis na tradycyjne francuskie ciasto z masą migdałową podawane w Święto Trzech Króli.

  • Na święto św. Marcina pyszna rolada z białym makiem. Jeżeli nie potraficie zrobić samodzielnie ciasta półfrancuskiego możecie kupić gotowe francuskie.

Artykuły na temat: święto marcina
  • Przyjdź na święto dobrego humoru!

    ...doskonałych żartów wniesie nieco liryki i błyskotliwej refleksji. Olbrzymią atrakcją będzie z pewnością występ samego Marcina Dańca - komika, który od lat dzierży tytuł "Satyryka Wszechczasów...

  • W ostatni weekend warszawska Praga przeżywała prawdziwe oblężenie fanów whisky. W Centrum Praskim Koneser trwała 5. edycja Whisky Live Warsaw. Festiwal zaskoczył rozbudowanym programem sceny głównej, szeroką ofertą trunków oraz gościem specjalnym. Fot. materiały prasowe Termin 12-13 października kilka miesięcy temu trafił do kalendarzy oraz notesów wszystkich entuzjastów whisky oraz innych mocnych alkoholi Premium. W tych dniach w Centrum Praskim Koneser trwało prawdziwe święto miłośników...

  • Największe święto literatury dziecięcej coraz bliżej!

    ...niezwykłe osoby - na przykład autora "Lekcji niegrzeczności" Marcina Wichę, Adama Wajraka - znanego przyrodnika i dziennikarza czy Agnieszkę Kunikowską, której głosem przemawia królewna Fiona ze Shreka...

  • Serdecznie zapraszamy na siódmą edycję Święta Rydza, która odbędzie się w ostatni weekend września, 27 – 28 września 2014 r. wokół Starego Domu Zdrojowego, na terenie Parku w Wysowej-Zdroju. 7. Święto Rydza to wydarzenie dla małych i dużych. Dla grzybiarzy, miłośników grzybowych dań, entuzjastów przyrody i fanów tradycyjnego rękodzieła Beskidu Niskiego. Podczas rydzowej imprezy prezentujemy tradycyjne rękodzieło ludowe, twórców i ich historie, kuchnię i produkty regionalne, uzdrowisko...

  • Poznań bawi się w dniu św Marcina

    Poznaniacy 11 listopada obchodzą nie tylko Święto Niepodległości, ale przede wszystkim wspominają patrona miasta, świętego Marcina.

  • Klimatyczne wnętrze, pyszne jedzenie, świetni ludzie i wyśmienite wino - te kilka słów idealnie opisują Festiwal Wina , który odbył się w czwartek w Trattorii Soprano. Smaker objął to wydarzenie patronatem. Zapraszamy na relację! Gdy wybiła godzina 18:00, w dolnej sali restauracji Trattoria Soprano zaczęli gromadzić się miłośnicy wina. Festiwal otworzył sommelier Pan Lech Andrzejewski, który poprowadził warsztaty dla początkujących degustatorów. Dowiedzieliśmy się m.in. jak prawidłowo...

  • Marcin Kydryński: Wszystko o mojej matce

    ...„Marcin był radosnym chłopcem. To się zmieniło od czasu, kiedy zaczął studia. Nieraz zastanawialiśmy się, czy nie popełniliśmy jakichś błędów” - napisała w swoich wspomnieniach Halina Kunicka. A my jej syna, Marcina Kydryńskiego, pytamy, co zabrało mu radość.

  • Marcin postanowił przygotować aż trzy rodzaje słodkości: kanapkę chałwowo-kawową, przysmak różano-malinowo-pistacjowy i kręcony cytrynowy przysmak. Baza do surowego ciasta 240 g mąki pszennej (typ 450)84 g drobnego, białego cukru 150 g cukru trzcinowego1/3 łyżeczki soli170 g schłodzonego masła Kręcony cytrynowy przysmak1 łyżka skórki startej z wyparzonej cytryny 1½ łyżki soku z cytryny (22 g)40 g czekolady gorzkiej (lub czekoladowych groszków)2 papierowe kubeczki do lodów2 plastikowe patyczki...

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji Opasły Tom, wyróżniona w prestiżowym przewodniku kulinarnym Gault&Millau.

  • W trzecim odcinku "Bake off - Ale ciacho!" Marcin zaprezentował przepis na nieco inną karpatkę. Ciasto parzone125 ml wody 125 ml mleka125 g masłaszczypta soli150 g mąki pszennej5 średnich jaj (rozmiar M) Krem muślinowy waniliowy375 ml mleka1 laska wanilii65 g cukru3 żółtka1½ łyżki mąki ziemniaczanej1½ łyżki mąki pszennej150 g masła (w temperaturze pokojowej)50 g orzechów laskowych Krem muślinowy malinowy300 g malin (mogą być mrożone)100 ml mleka65 g cukru3 żółtka1½ łyżki mąki ziemniaczanej1½...