• Informacje na temat:

    świąteczne potrawy bez glutenu

Przepisy na temat: świąteczne potrawy bez glutenu
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

Artykuły na temat: świąteczne potrawy bez glutenu
  • Bezglutenowa wigilia i Boże Narodzenie

    ...niebezpiecznych dla „bezglutenowców”. Jak przygotować wigilię i święta bez glutenu? Wbrew pozorom nie jest to trudne – oto kilka cennych wskazówek!(...)Celiakia (uwarunkowana genetycznie nietolerancja glutenu) oraz uczulenie na gluten to w naszych czasach coraz bardziej powszechne choroby, na które nie odkryto do tej pory żadnych leków. Utrudniają...

  • Jeśli jeszcze nie znacie FiKa i jego strony, czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposób nie przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK, czyli Szymon Kubicki, przeszło rok temu wykluczył ze swej diety gluten. Gotowanie bez glutenu otworzyło...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ..., że się zmarnuje. Dlatego po zaplanowaniu świątecznego jadłospisu zawsze trochę go skracam. Jeśli ugotuję w nadmiarze, zamrażam od razu część dań i później, w styczniu, przypominamy sobie wspaniałe świąteczne smaki. Najważniejsza jest dla mnie jakość produktów. Wolę kupić mniej, ale lepszego gatunku. Są nie tylko smaczniejsze, ale też bardziej odżywcze, bo zawierają więcej korzystnych dla zdrowia...

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...

  • Celiaklia długo była kojarzona jako schorzenie małych dzieci, z którego z wiekiem się wyrasta. Nic bardziej mylnego. To poważna nietolerancja pokarmowa, która może się objawić w każdym wieku. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników...

  • Już wkrótce usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Nawet jeśli cierpimy na celiakię lub z innych powodów zrezygnowaliśmy z glutenu, na naszym stole mogą zagościć tradycyjne potrawy. Przekonajcie się, jak je przyrządzić, eliminując gluten, a będą to naprawdę niezapomniane święta, pełne nowych doznań smakowych! Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Dodaj do Smakera przepis na wigilijne danie, a być może to właśnie do ciebie trafi jeden z trzech zestawów nagród. Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Z pewnością w waszych kuchniach już trwają przygotowania do świątecznego biesiadowania. To świetna okazja, aby wziąć udział w naszym konkursie! Tym razem jego tematem są świąteczne potrawy. Dodaj do Smakera swój przepis i wyślij nam link do niego za pośrednictwem poniższego formularza.Jedną z nagród w konkursie jest...

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. Fot. 123RF/Picsel We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach i zawsze znika błyskawicznie. Co bardzo ważne, sernik jest również doskonałym polem do kuchennych eksperymentów. Fot. 123RF/Picsel Historia sernika jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów starożytnych. W Grecji przysmakiem tym częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich. W dziele pt. „De Re Rustica", którego autorem jest rzymski polityk, mówca i pisarz...