• Informacje na temat:

    świąteczne pierogi z serem

Przepisy na temat: świąteczne pierogi z serem
  • Świąteczne pierogi ze szpinakiem

    ...i zblanszować. W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku. Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia...

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • Wigilijne potrawy dla malucha

    Zanim zasiądziecie do uroczystej kolacji, sprawdź, jak przyrządzić świąteczne dania, by mógł ich spróbować również wasz brzdąc.

  • Wigilijne menu dla smyka

    ...świąteczne dania do potrzeb najmłodszego biesiadnika. Podpowiadamy, jak to zrobić i czym można poczęstować dziecko w zależności od jego wieku. Po 6. miesiącu Kisiel żurawinowy Jest zrobiony z bogatych(...). Gdy zdecydujemy się przygotować np. filety smażone w jajku i bułce, nie częstujmy nimi malca przed 2. urodzinami. Po 3. roku Pierogi z kapustą Stanowią znaczne obciążenie nawet dla przewodu...

  • Wigilia dla brzdąca

    Podczas świątecznej kolacji nie sposób pominąć malca. Powinien on nie tylko choć na chwilę zasiąść z całą rodziną do świątecznego stołu, ale także znaleźć choć jedną potrawę, której będzie mógł skosztować. Czasem, aby było to możliwe, warto nawet odrobinę zmienić tradycyjny przepis, by dostosować świąteczne dania do wymagań małego brzuszka. Czym można poczęstować starsze niemowlę lub...

Artykuły na temat: świąteczne pierogi z serem
  • Które świąteczne dania można zamrozić, a które się do tego nie nadają?

    Do zamrażarki spokojnie mogą trafić pierogi i uszka. Ale oczywiście pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. Pierogi można zamrozić zarówno surowe, jak i po ugotowaniu. Także niewykorzystany(...) przerobić je na sos, ukisić lub pasteryzować), sałaty" - notuje Majcher. A jak jest serem? Żółty włożony do zamrażalnika w kawałku będzie się kruszył. Jeśli go zetrzemy, przechowa się lepiej. Z kolei...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...zamiast z boczkiem i tłuszczem. Nadzienie daje nieskończone możliwości, mogą nim być wszystkie rodzaje mięsa, warzyw, kasz, serów. Jadłam pierogi z kaszanką i jabłkiem albo typowo świąteczne z rybą(...) ubrudzony mąką klei kulfony, ale od stolnicy odpędzić się nie da. Pierogi wigilijne "po bosacku" mają aromatyczne nadzienie pełne duszonej kwaśnej kapusty i leśnych grzybów, a do tego są piegowate, bo...

  • Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?

    Czas Bożego Narodzenia to czas magicznej atmosfery, prezentów, spotkań z najbliższymi i... suto zastawionego stołu. Większość z nas w Święta je dużo więcej niż zwykle, borykając się jednocześnie z problemami żołądkowymi lub wyrzutami sumienia. Jak tego uniknąć? Sprawmy, by świąteczne menu było lżejsze, ale bez uszczerbku dla jego wyjątkowego charakteru.

  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    Zapamiętana z dzieciństwa magia świąt Bożego Narodzenia sprawia, że nawet jako dorośli czekamy na nie niecierpliwie przez cały rok. Świąteczne zapachy i smaki są dla nas prezentem samym w sobie – bez względu na to, jakimi zasadami kierujemy się na co dzień. Nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego i nie wiesz, jak zorganizować wegańskie święta? A może masz w tym już nieco doświadczenia, ale...

  • Przygotowania do świąt – zakupy czas zacząć!

    ...rozpocząć świąteczne sprawunki.

  • Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

    Dwanaście potraw to nieodłączny element świąt. Ich przygotowanie jest pracochłonnym zajęciem, które wymaga starannego planowania. Przedświąteczne zakupy dokonywane z dużym wyprzedzeniem oznaczają, że musimy odpowiednio zadbać o właściwe przechowywanie żywności. Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania...

  • Wigilijne przysmaki dla brzdąca

    .... ● Malcowi posmakuje też domowa sałatka jarzynowa - aby była mniej kaloryczna i tłusta,majonez warto wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym. ● Dziecku można już podać domowe pierogi, ale tylko z serem(...) przypadną do gustu pierogi z serem lub warzywami. Kapusta i grzyby jeszcze nie są odpowiednie dla dwulatków. Jeżeli mimo to chcesz, by malec spróbował bigosu, dopraw go kminkiem (ułatwia trawienie...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    ..., i to różne: ruskie, z kapustą, ze słodkim serem... - U mnie w domu w każdą niedzielę czy święto na śniadanie jadło się właśnie pierogi. Czy kuchnia regionalna jakoś kształtowała styl gotowania(...). Niemniej pewne potrawy pamiętam doskonale: barszcz biały, pierogi, gołąbki z ziemniakami. Mięso pojawiało się bardzo rzadko. Ja też pochodzę z Podkarpacia, jako dziecko uwielbiałem pieczone przez babcię...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...gluten, który zawiera mąka pszenna. Gluten nie szkodzi każdemu, ale w pszenicy jest go taka ilość, że nie radzimy sobie z jego trawieniem. Z  mąki orkiszowej piekę świąteczne ciasta. Najpierw jednak sięgam po żytnią - jest tańsza, ale nie wszystko da się z niej zrobić, np. naleśniki czy pierogi nie wyjdą z maki żytniej. Możemy też zmieszać mąki. Pierogi możemy lepić z mąki orkiszowej. Farsz im...

  • To będą zdrowe święta!

    ...uznać za tradycyjną potrawę. Zjedzmy więc najpierw barszcz czerwony, z jednym lub maksymalnie dwoma uszkami. Dopiero potem podajmy śledzia i kolejne potrawy rybne. Pierogi czy kapustę zostawmy na koniec(...) świadomość, że świąteczne menu nie jest zdrowe, dlatego chętnie obok śledzia i boczku stawiamy koszyczek z chlebem pełnoziarnistym. - To błąd, bo taki chleb, zwłaszcza żytni, wolniej się trawi, może...