• Informacje na temat:

    suszone grzyby i polędwica

Przepisy na temat: suszone grzyby i polędwica
  • Noworoczne mięsne hity

    Polędwica z pieczarkami w płaszczyku z ciasta Sposób przygotowania 1. Polędwiczki oczyść, opłucz, wytrzyj do sucha. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Włóż mięso, szybko obsmaż je ze wszystkich stron. Potem posyp solą i pieprzem.  2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z 1 łyżką klarowanego masła. Wrzuć grzyby, smaż 3 minuty. Pod koniec posól do smaku...

  • Wyborny sosik do obiadu.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...wodzie al dente (na półtwardo). Osącz, ostudź. - Liście szpinaku umyj, osusz. Przeduś je lekko na maśle, dopraw do smaku, na końcu  dodając łyżkę śmietany. - Oliwki pokrój w krążki, pomidory suszone(...) z patelni. - Oczyszczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Oczyść, a następnie poszatkuj dość drobno kapustę. - Papryki pepperoni oraz słodką czerwoną paprykę umyj i osusz, usuń z nich nasiona...

  • Świetne nie tylko do wigilijnej kapusty ale również do innych dań.

  • Dziczyzna

    ...z leśnych borówek, kapusta, buraczki, grzyby, suszone śliwki oraz sosy. Jeleń W polskich lasach najczęściej można spotkać jelenia europejskiego (Cervus elaphus), zwanego też szlachetnym. Należy do...

  • Kto lubi pleśniowe wędliny?

  • Delikatna polędwica na aromatycznej grzybowej kaszy jest idealna propozycja na obiad.

  • Smaczny pomysł na "Grzyby faszerowane"

  • ciekawie, szybko i w dwóch odsłonach

  • Smaczny pomysł na "Marynowana polędwica"

Artykuły na temat: suszone grzyby i polędwica
  • Wołowina na stole!

    ...4 porcje: 4 chińskie grzyby mun, 50 dag wołowiny, po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 1 pęczek dymki, 8-10 gałązek selera naciowego, 1 ząbek czosnku, kawałeczek (3 cm) imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sherry, sól, pieprz, oliwa do smażenia. Grzyby opłukać, zalać ciepłą wodą, odstawić na 30 minut. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Warzywa umyć. Paprykę po usunięciu...

  • Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty. „Suszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności. Umożliwia ona dłuższe przechowywanie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej intensywnego smaku i aromatu składników", opowiada Iwonna...

  • We Wrocławiu i Łodzi tryumfowały zupy

    ..., pieprz, Vegeta Sposób przygotowania: Z kości i podrobów z włoszczyzną ugotować mocny bulion, potem go przecedzić. Boczek, cebulę i wcześniej namoczone suszone grzyby pokroić w cienkie paseczki(...) z jelenia, sarny (comber, polędwica ,z udźca); 150 g borowików, podgrzybków świeżych lub mrożonych; 150 g cebuli; 100g masła; 2 ząbki czosnku; liść laurowy; sól; kminek; jagody jałowca; 100 g marchwi; 50

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Za tobą udane grzybobranie? W takim razie sprawdź, co pysznego możesz ugotować ze swoich zbiorów! Fot. 123RF/Picsel Bez wątpienia najbardziej cenionym grzybem jest borowik szlachetny, nazywany też prawdziwkiem. Ma brązowy, matowy kapelusz, początkowo gładki, później wypukły; jego trzon jest białawy lub jasnobrązowy, pokryty delikatną siateczką; u dojrzałych grzybów ma charakterystyczny baryłkowaty kształt. Znaleźć go możemy w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, najczęściej wśród drzew...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • ... ale niektóre tylko jeden raz! Wybierając się na jesienne grzybobranie musimy wiedzieć, czego zbierać nie należy. Fot. 123RF.COM/PICSEL Zatrucie grzybami może powodować lekkie i ciężkie zaburzenia układu pokarmowego, zaburzenia koordynacji i świadomości, uszkodzenia nerek i wątroby, a także śmierć. Ponieważ co roku w Polsce na skutek zatruć grzybami umiera od kilku do kilkunastu osób, należy być ostrożnym. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy dany grzyb jest jadalny - nie...