• Informacje na temat:

    suszona zurawina z miesem

Przepisy na temat: suszona zurawina z miesem
  • Odkryj żurawinę

    Jest rewelacyjna nie tylko do mięs. Także do ryb i deserów. Warto ją zamrozić albo ususzyć – w każdej postaci to skarbnica witaminy C. Korzystaj, póki jest na nią sezon.

  • Pasztety bez mięsa

    Lekkie i smakowite. Doskonała alternatywa dla mięsnych pasztetów.

  • Pasztet z żurawiną

    Przygotuj go na święta!

  • D jak domowy pasztet

    Z suszoną żurawiną i orzechami laskowymi.

  • Żurawinowe ciasto z kurczakiem

    Jesienna kuchnia pachnie żurawiną, dlatego w naszym przepisie polecamy wyjątkowe ciasto. Nie znajdziesz tu cukru, za to kurczaka owszem. Smacznego!

  • Przepis na żurawinowy sos

    Doskonały do mięs i serów.

  • Mus pomidorowo – żurawinowy

    Doskonały do mięs i sałatek

  • Fasola, ciecierzyca, soczewica – zdrowe strączki!

    .... ·  Pasztet wegański Lovege z żurawiną - na bazie ciecierzycy, której smak urozmaica suszona żurawina. Dostarcza nie tylko białka, ale też kwasu foliowego, manganu i błonnika pokarmowego. ·  Pasztet...

  • Kurczak i  jabłko - duet doskonały!

    Delikatne mięso przyrządzone z winnymi, soczystymi owocami nabiera cudownego aromatu i smaku. Warto spróbować!

  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez aromatycznych wędlin. Wśród półmisków mięs pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa, pasztet i boczek. Boczek serwować można jako pełnoprawną wędlinę, ale jego plastry sprawdzą się także w formie dodatku do świątecznych przekąsek. Poznajcie najlepsze pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach.

Artykuły na temat: suszona zurawina z miesem
  • Żurawina zwalcza infekcje dróg moczowych

    Te kwaśne owoce od zawsze były znanym remedium na bakteryjne infekcje układu moczowego, które od czasu do czasu dokuczają niemal każdej z nas.

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF/Picsel Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Eliksir młodości Duża ilość różnego rodzaju substancji...

  • Gęś pieczona z jabłkami i żurawiną

    Prosty przepis na sycące danie mięsne z owocowym dodatkiem.

  • Doniczki ze świeżymi ziołami na stałe zazieleniły półki supermarketów czy stoisk z warzywami. Wszyscy zasmakowali w świeżej bazylii czy oregano, ale wybór jest już znacznie bogatszy. Wiele osób jest przyzwyczajonych do ziół suszonych, ale kiedy otworzymy się na te świeże, raczej już na stałe zagoszczą one na naszych stołach. Czym różnią się od siebie zioła świeże i suszone? Kiedy i jak je stosować? Oto kilka prostych porad: Najważniejsza różnica między ziołami świeżymi a suszonymi jest taka,...

  • Mięsa w aromatycznym sosie

    Świąteczna pieczona kaczka, gęś lub wieprzowina zyska na smaku, jeśli zostanie podana z pysznym sosem. Przygotuj go na bazie bakalii, owoców lub ziół.

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • Żurawina - naturalny lek

    ...smak pasztetów, cielęcych roladek oraz pleśniowych serów. Suszona żurawina to świetna przekąska lub dodatek do musli. Tekst: Marta Urbańska...

  • Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty. „Suszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności. Umożliwia ona dłuższe przechowywanie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej intensywnego smaku i aromatu składników", opowiada Iwonna...

  • Wytrawna żurawina

    Połyskujące czerwone jagody o lekko cierpkim smaku to doskonały dodatek do wykwintnych dań.

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...